Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας έδειξε σεβασμό στον Κεμάλ και άφησε στον Ερντογάν να απαντήσει στο δικό του δίλημμα για την Αγία Σοφία. Το Προεδρικό Διάταγμα  του Κεμάλ Ατατούρκ του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία έγινε Μουσείο (Ayasofya Müzesi), από τζαμί που ήτανε από το 1453. Από το 1985, συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης.
Η Αγία Σοφία  όμως «διεκδικείται» από φανατικούς τούρκους εθνικιστές και μουσουλμάνους, που θέλουν να ξαναγίνει τζαμί όπως ήταν επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συζήτηση αυτή κρατάει χρόνια, έρχεται όμως τώρα ο Ερντογάν ο οποίος κατά καιρούς έχει υποσχεθεί ότι ο μεγάλος Ναός της χριστιανοσύνης, της Ορθοδοξίας , θα γίνει ξανά τζαμί όπως ζητούν οι φανατικοί. Το θέμα ηρθε στο Συμβούλιο Επικρατείας της χώρας. Το οποίο και αποφάσισε σε …17 μόνο λεπτά της ώρας.


Έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα του Κεμάλ, διαπιστώνοντας ότι αν η ηγεσία της χώρας (Πρόεδρος Ερντογάν) θέλει ν αλλάξει κάτι μπορεί να το κάνει με ένα νέο Π.Δ.
Η απόφαση θα καθαρογραφεί σε 15 μέρες και θα γνωρίζουμε το σκεπτικό και τις λεπτομέρειες. Αν δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρεται και στο γεγονός ότι το θέμα νομικώς έχει κλείσει.
Γιατί υποτίθεται ότι νομικώς τουλάχιστον,  το θέμα είχε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το Σεπτέμβριο του 2018 από το  Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, το οποίο είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος». Το θέμα τώρα όμως επανήλθε  σε κατώτερο βαθμό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάσισε –ξαφνικά- να εξετάσει εκ νέου το αίτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο. Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί.
Το 2019 αντίστοιχη δικαστική απόφαση της Τουρκίας μετέτρεψε το μοναστήρι «Μονή της Χώρας» -με τα απαράμιλλης αξίας μωσαϊκά- από μουσείο σε τζαμί και την ίδια ενδεχομένως διαδικασία να προτείνει στις 2 Ιουλίου το τουρκικό δικαστήριο και για την Αγία Σοφία.
Έρχεται λοιπόν τώρα το ΣτΕ και βγάζει μια απόφαση που δεν συνάδει με αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στην πραγματικότητα όμως δεν παίρνει και  θέση.

Ο υβριστής και οι αντιδράσεις


Η πρόθεση του Ερντογάν να προχωρήσει σε μια υβριστική πράξη απέναντι στην ιστορία και στην παγκόσμια κληρονομιά ή στον διαφορετικό πολιτισμό απ αυτόν που δηλώνει ότι εκπροσωπεί, γίνεται για διάφορους λόγους. Πρώτον για να ικανοποιήσει τον φανατισμό λαϊκών στρωμάτων τώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα και στο εσωτερικό της χώρας.
Το κάνει όμως και για να δείξει παγκοσμίως ότι είναι ηγέτης που δεν λογαριάζει κανέναν, μάχεται δε για το Ισλάμ.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε μεταξύ αλλων: «Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας εις τέμενος θα στρέψη εκατομμύρια Χριστιανών εις όλον τον κόσμον εναντίον του Ισλαμ, και η Αγία Σοφία, η οποία, λόγω της ιερότητός της είναι ένα ζωτικόν κέντρον, εις το οποίον αγκαλιάζονται η Ανατολή με την Δύσιν, θα διασπάση τους δύο αυτούς κόσμους..». Σίγουρα, ειδικά  αν ο Ερντογάν παίζει στο έργο «Πόλεμος των Πολιτισμών».
Ήρθε και η Αμερική δια του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να παροτρύνει τον Ερντογάν να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση: Οι ΗΠΑ προτρέπουν την κυβέρνηση της Τουρκίας «να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη απ όλους».
Υπάρχει μια σιωπή από ευρωπαίους και Ρώσους. Θεωρώντας ότι δεν πρέπει να παίζουν στο έργο που κάθε φορά επιλέγει ο Ερντογάν ή δεν πιστεύουν ότι θα το κάνει. Έτσι κι αλλιώς έχουν χρόνο να διαφοροποιηθούν.
Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν είναι ένα καιροσκόπος υβριστής, που αδιαφορεί για τον πολιτισμό και την πανανθρώπινης κληρονομιά.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο