Ρεπορτάζ


του Σωτήρη Σιδέρη 

Και τώρα ήρθαν τα δύσκολα. Προηγήθηκε η δημόσια έκκληση , σχεδόν παρακλητική προς την ΕΕ και το Βερολίνο, να μεσολαβήσουν προκειμένου να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και η γερμανική προεδρία να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Η Μέρκελ ανταποκρίθηκε και η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Μπορέλ στην Άγκυρα στις 6 Ιουλίου ήταν η πρώτη διαμεσολαβητική αποστολή, μια αποστολή καταγραφής των θέσεων αφού είχε προηγηθεί η επίσκεψη στην Κύπρο. Η Άγκυρα όμως έβαλε την δική της ατζέντα που δημόσια τουλάχιστον δεν απέχει και πολύ από όσα γνωρίζουμε ότι διεκδικεί. Η φράση όμως του Μπορέλ για διαφορές «μεταξύ γειτονικών χωρών, ιδίως σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα», άναψε φωτιές.

πλήρες κείμενο


Ο Ερντογάν προκαλεί εδώ και χρόνια στο πεδίο της πολιτικής την Δύση. Τώρα προκαλεί και το συναίσθημα εκατοντάδων εκατομμυρίων χριστιανών που θα δημιουργήσουν ένα άκαμπτο μέτωπο κατά της Τουρκίας.  Πολλές φορές   στην ιστορία  σημαντικοί ηγέτες δεν κατάφερναν να διακρίνουν το όριο που οδηγεί κάποιον σε λάθος επιλογές, τις οποίες και πληρώνει. Ο Ερντογάν πέρασε αυτή τη γραμμή με την υπόθεση της Αγίας Σοφίας και τώρα το «χριστιανικό κλάμπ» όπως αρέσκεται να αποκαλεί την ΕΕ βάζει στην λίστα του έναν ακόμη λόγο για να κρατήσει έξω από την πόρτα του την Τουρκία.  Και μάλιστα με φανατισμό, όπως αρμόζει στους οπαδούς των θρησκειών.

πλήρες κείμενο


Του Σωτήρη Σιδέρη


Για μια ακόμη φορά το ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφανίζεται πανικόβλητο , ανέτοιμο και με εντελώς ανεδαφικές πολιτικές με επίκεντρο την Θράκη.. Η ανακοίνωση για την δημιουργία διακομματικής επιτροπής υπό την αδερφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη αποτελεί ένα κραυγαλέο λάθος που θα οδηγήσει σε πλήθος παρενεργειών και θα επιδράσει αρνητικά στις σχέσεις με την Τουρκία. Η ανάθεση της Επιτροπής στην Μπακογιάννη είναι μια οικογενειακή θέση εργασίας, νεποτισμός λέγεται κατά τα άλλα. Και έχουμε φθάσει στο έσχατο σημείο σε αυτή τη χώρα, ο νεποτισμός να ενδύεται τα χρώματα της εθνικής πολιτικής.

πλήρες κείμενο


Του Σωτήρη Σιδέρη

Ένας ισχυρός δημοσιογραφικός ευεργέτης της κυβέρνησης , ο Βαγγέλης Μαρινάκης , με έναν έξυπνο είναι αλήθεια ελιγμό, επέστρεψε την Τετάρτη 8 Ιουλίου τα χρήματα που πήρε  ο όμιλός του, στο πλαίσιο της κυβερνητικής καμπάνιας για την αντιμετώπιση της πανδημίας , περίπου 1.200.000 ευρώ, προκαλώντας ταχυπαλμία στο επιτελικό κράτος.

πλήρες κείμενο


Του Σωτήρη Σιδέρη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνεχείς ανακοινώσεις του στηλιτεύει την συμπεριφορά της ΝΔ, πολλές φορές και του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζοντας ότι έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας,  ότι συκοφαντούν στελέχη και το ίδιο το κόμμα και ότι η ΝΔ δεν έχει ξεπεράσει ποτέ, το παρακρατικό παρελθόν της και την ροπή της προς την διαφθορά .

πλήρες κείμενο

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

Εντός/Εκτός

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.