Ρεπορτάζ

του Σπύρου ΣουρμελίδηO μόνος ίσως που θα μπορούσε να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συμβαίνουν στην Μεγάλη Βρετανία, είναι ο μίστερ Μπήν (ο γνωστός του κινηματογράφου). Ύφος ανεπανάληπτο, απορία, μαζί με την βεβαιότητα του ηλίθιου. Ήρθε όμως ένας …καταλληλότερος. Ο Μπόρις Τζόνσον. Βεβαιότητα για όλα, ακόμα και αν δεν γίνονται. Ο Μπόρις δεν οδηγεί απλώς στο Brexit , μπορεί να οδηγήσει και στην διάλυση της …Μεγάλης Βρετανίας.  «Ο πρωθυπουργός κατάφερε να κάνει την Βρετανία μικρότερη». Φράση που ακούστηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο σε μία ακόμα από τις θυελλώδεις συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών. Και αυτό γιατί η Συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι απλώς είναι χειρότερη από εκείνη της Τερέζα Μέϊ, προβλέπει εσωτερικά σύνορα και μάλιστα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας με την υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία.

πλήρες κείμενο


Ανακοινώθηκε, ορκίστηκε, το μετάνιωσαν , ανακλήθηκε ο διορισμός του και τώρα θα αναλάβει χωρίς…αρμοδιότητες.
Το σήριαλ για τον διορισμό του νέου Πολιτικού Διοικητή  του Αγίου Όρους εφοπλιστή Αθανάσιου  Μαρτίνου έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των Αγιορειτών. Οι Μονές η μία μετά την άλλη και τελικώς η Ιερά Κοινότητα εκφράζουν την διαφωνία τους πλέον με το ενδεχόμενο ενός Διοικητή που δεν θα έχει αρμοδιότητες. Ο εφοπλιστής Αθ. Μαρτίνος δέχθηκε να αναλάβει την Διοίκηση  του Ορους φαίνεται όμως ότι δεν ζύγισε  τα δεδομένα και τις υποχρεώσεις σωστά. Κυρίως δε, το…ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Διότι ως πολιτικός διοικητής διορισμένος από το κράτος υποχρεούται σε ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

πλήρες κείμενο

Όχι μόνο τα νησιά η …μισή Ελλάδα είναι τουρκική! Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα χάρτες που δείχνουν τη  μισή Συρία, τη βόρεια Ελλάδα, τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ολόκληρη την Κύπρο και μέρος του βορείου Ιράκ, να ανήκουν στην Τουρκία. Ο Ακάρ μας έδειξε σε Χάρτη  την πατρίδα της καρδιάς του Ερντογάν, το γιατί δεν αναγνωρίζει την Συνθήκη της Λοζάνης (δηλαδή τα σύνορα της Τουρκίας όπως ορίστηκαν το 1923). Αν βάλουμε δίπλα και την «Γαλάζια πατρίδα» (τις απαιτήσεις στην θάλασσα) έχουν την Τουρκία όπως την φαντάζετε ο Ερντογάν και η παρέα του. Το ωραίο είναι πως το παίζει και ειρηνιστής. «Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη κανενός. Απλά θα πάρουμε πίσω αυτά που είναι δικά μας», γράφει το μήνυμα, που συνοδεύει το χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει στα τουρκικά εδάφη ο  Ακάρ.  Δυστυχώς δεν είναι πλάκα.

 

πλήρες κείμενο

του Σωτήρη Σιδέρη

« Μνημείο άγνοιας και πολιτικού βερμπαλισμού» χαρακτηρίζει ο κ.  Γιάννης Μπράχος, πρώην γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ τα όσα δήλωσε ο κ. Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο «Ελεύθερο Τύπο σχετικά με την ονομασία των μακεδονικών προϊόντων.
Κληθείς από το omegapress.gr να σχολιάσει τις δηλώσεις Βορίδη, ο κ. Μπράχος τονίζει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών ως συμφωνία μεταξύ δύο κρατών δεν μπορούσε να επιλύσει ιδιωτικού χαρακτήρα εμπορική διαφορά διαμόρφωσε όμως ,το πλαίσιο διαλόγου μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων και προέβλεψε την σύσταση διεθνούς ομάδας ειδικών για την υποβοήθηση του επιχειρηματικού διαλόγου».  Σημειώνεται ότι ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε δηλώσει ότι: «Η προστασία της ευαίσθητης και ιδιαίτερης κατηγορίας των μακεδονικών μας προϊόντων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αγροτικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.

πλήρες κείμενο

Για τρίτη κατά σειρά φορά ο νέος Διοικητής του Αγίου Όρους εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος δεν πήγε στις Καρυές για να αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντα του.
Αν και έχει ορκιστεί στο υπουργείο Εξωτερικών, την τελευταία στιγμή ειδοποίησε την Ιερά Κοινότητα πως δεν θα πάει λόγω σοβαρού κωλύματος. Το κώλυμα είναι πως ο  Νίκος Δένδιας μετά και από την παρέμβαση  του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Πικραμένου, ανέστειλε τον διορισμό του νέου Διοικητή του Αγίου Όρους, εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου, επειδή διαπιστώθηκε το ασυμβίβαστο και απαράδεκτο, ότι ο διοικητής του Όρους αν και ευκατάστατος, προβλέπετε να έχει μισθό 3000 ευρώ μηνιαίως.

πλήρες κείμενο

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

Εντός/Εκτός

Απόψεις

Καλή Ανάσταση! Είναι η καλύτερη ευχή που μπορούμε να δώσουμε και είναι η ευχή που όλοι θέλουμε να πραγματοποιηθεί, για τον καθένα ξεχωριστά και για την κάθε οικογένεια. Και όλοι θέλουμε αυτή η Ανάσταση θα έρθει συνολικά και... πλήρες κείμενο
Της Αλεξάνδρας Τράγκα
Εικοσιδύο χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που διαδραματίστηκε στις βραχονησίδες Ίμια τον Ιανουάριο του 1996. Η κρίση των Ιμίων, ένα από τα πιο θερμά... πλήρες κείμενο
του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη
Σε λίγες ώρες το κυρίαρχο εκλογικό σώμα, ο κυρίαρχος Λαός δηλαδή, θα προσέλθει στις κάλπες για να αποφασίσει όχι μόνο για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, αλλά και για να αποφασίσει ως προς... πλήρες κείμενο

του Νίκου Τόσκα

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που οργανώνουμε στη Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ να καλωσορίσω κι εγώ τόσους καλούς φίλους και φίλες που ήρθαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Θα τονίσω τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που... πλήρες κείμενο
του Γιώργου Κακλίκη
Οι έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προκάλεσαν εύλογη αισιοδοξία στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ. Οι δύο χώρες, με πνεύμα συνεργασίας, ήλθαν σύντομα σε συνεννόηση... πλήρες κείμενο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.