Υδρόγειος

ου Σωτήρη Σιδέρη

 

Οι άνθρωποι της εξουσίας φθείρονται, οι μηχανισμοί που τους αναδεικνύουν όμως , ενίοτε είναι αιώνιοι. Αυτό επιβεβαιώνεται από το σχεδόν σαρωτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Ρωσία για την συνταγματική αναθεώρηση που δίνει το δικαίωμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036. Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ψήφισε το 77,92% των Ρώσων, ενώ το «όχι» συγκέντρωσε το 21,7%. Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 65%, αρκετά υψηλή για να στηριχθεί κάποιος που ήδη κυβερνά 20 χρόνια.

πλήρες κείμενο


Πολεμικά αεροσκάφη «άγνωστης προέλευσης» επιτέθηκαν στην  αεροπορική βάση Al-Watiya,  που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Σάρατζ  με τη βοήθεια της Τουρκίας,  έγινε γνωστό την Κυριακή 5 Ιουλίου και προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον .

πλήρες κείμενο

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας έδειξε σεβασμό στον Κεμάλ και άφησε στον Ερντογάν να απαντήσει στο δικό του δίλημμα για την Αγία Σοφία. Το Προεδρικό Διάταγμα  του Κεμάλ Ατατούρκ του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία έγινε Μουσείο (Ayasofya Müzesi), από τζαμί που ήτανε από το 1453. Από το 1985, συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης.
Η Αγία Σοφία  όμως «διεκδικείται» από φανατικούς τούρκους εθνικιστές και μουσουλμάνους, που θέλουν να ξαναγίνει τζαμί όπως ήταν επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συζήτηση αυτή κρατάει χρόνια, έρχεται όμως τώρα ο Ερντογάν ο οποίος κατά καιρούς έχει υποσχεθεί ότι ο μεγάλος Ναός της χριστιανοσύνης, της Ορθοδοξίας , θα γίνει ξανά τζαμί όπως ζητούν οι φανατικοί. Το θέμα ηρθε στο Συμβούλιο Επικρατείας της χώρας. Το οποίο και αποφάσισε σε …17 μόνο λεπτά της ώρας.

πλήρες κείμενοΕίναι αδιανόητο αυτό που συνέβη στη Γαλλία. Ένα δικαστήριο, προφανώς στο πλαίσιο σκευωρίας, επέβαλλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών,  εκ των οποίων τα δύο χωρίς αναστολή, αλλά και πρόστιμο της τάξης των 375.000 ευρώ  στον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν για πλασματικές  θέσεις εργασίας , ώστε να πληρώνονται η σύζυγός του και τα παιδιά του  για δουλειά που δεν είχαν κάνει ποτέ.

πλήρες κείμενο


Κάποια στιγμή, κατά την διάρκεια της εξέγερσης των δημοκρατών και αντιρατσιστών Αμερικανών για την δολοφονία του  Φλόϊντ    ο Τραμπ εναπόθεσε τις ελπίδες του στον στρατό για να επιβάλλει το ακροδεξιό του δόγμα νόμος και τάξη, ενώ διάχυτος είναι ο ρατσισμός του, αλλά  απέτυχε  στο παρά πέντε, κάτω από σφοδρές αντιδράσεις.

πλήρες κείμενο

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

Εντός/Εκτός

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.