Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
 
Η Γερμανία δεν κατάφερε να λάβει τελικά θέση μη μόνιμου μέλους στο ΣΑ του ΟΗΕ, για τη διετία 2027-28 μετά από σχετική ψηφοφορία στη Νέα Υόρκη, αν και εμφανίζονταν με τον αέρα σίγουρου νικητή. Ισχυρό πλήγμα και μήνυμα προς τον Μερτς.Ωστόσο, για  πολλούς η αποτυχία ήταν αναμενόμενη.


Στη μυστική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η Αυστρία και η Πορτογαλία επικράτησαν έναντι της γερμανικής υποψηφιότητας. Για την εκλογή απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ.
Η Πορτογαλία και η Αυστρία εισέρχονται έτσι, για την περιφερειακή ομάδα δυτικοευρωπαϊκών κρατών, στο ισχυρότερο όργανο του ΟΗΕ. Στην περιφερειακή αυτή ομάδα αναλογούν δύο έδρες, για τις οποίες αυτή τη φορά υπήρχαν τρεις υποψήφιες χώρες.


Σύμφωνα με την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, την Αναλένα Μπέρμποκ (πρώην Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών από τους Πράσινους), η Πορτογαλία έλαβε 134 ψήφους, η Αυστρία 131 και η Γερμανία 104. Η Γερμανία κανονικά θα έπρεπε να είχε κάνει πίσω εξαρχής, σχολιάζουν αναλυτές στη Γερμανία, γιατί «δεν ήταν η σειρά της», ωστόσο, αν και γνώριζε τις άλλες δύο υποψηφιότητες, έθεσε όψιμα και η ίδια υποψηφιότητα εδώ και χρόνια – μια απόφαση που δέσμευσε και τη νυν κυβέρνηση. Η Γερμανία έχει στο παρελθόν διατελέσει έξι φορές μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ.

Για τη Γερμανία η ήττα αυτή αποτελεί αποτυχία και ισχυρό πλήγμα στη διεθνή εικόνα της χώρας, του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και του υπ. Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ, την ώρα που διεκδικούν για το Βερολίνο ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πτέρυγα του ΝΑΤΟ, πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη της Ουκρανίας και «εποικοδομητικό» ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Πολλές χώρες ήταν αντίθετες με τη γερμανική υποψηφιότητα εξαιτίας της στάσης ανοχής του Βερολίνου έναντι του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, που βέβαια εξηγείται από ιστορικούς λόγους και εξαιτίας της ειδικής ευθύνης της χώρας. Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει επίσης «παλαιστινιακό κράτος» και δεν συμμετείχε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό. Στη ΓΣ του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν εκπροσωπήθηκε από τον καγκελάριο Μερτς. Τέλος, πολλές χώρες θεωρούν ότι η Γερμανία αντέδρασε ήπια ως προς την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν καθώς και στην αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

ΠΗΓΗ:DW

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία