Συνεντεύξεις

«Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ένα βήμα για την αναγέννηση του κόμματος, γιατί  η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή και σύγχρονη κεντροαριστερά».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει στο Omega Press  ότι το κλειδί για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ είναι «να πείθει  για τη χρησιμότητά του.  Τι έχουμε να προσφέρουμε, στο νέο διπολισμό που έχει διαμορφωθεί. Ο χώρος της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας υπάρχει.
Το ζητούμενο είναι να πείσουμε ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί, αυτόνομοι και όχι κατακερματισμένοι».  Η κα Γιαννακοπούλου κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα πως θέτουν «σε κίνδυνο τη χώρα», κάνει βήματα πίσω σε ότι αφορά την  οικονομία και τις σχέσεις με τους εταίρους, «πληρώνοντας τις αυταπάτες που καλλιέργησε προεκλογικά».

πλήρες κείμενο

Να στηρίξoυν τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει όσο ψηλότερα γίνεται , καλεί τους Ελληνες πολίτες ο Ανδρέας Καρίτζης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Αθηνών με δήλωσή του στο OMEGAPRESS.
Ο  Α. Καρίτζης  τονίζει ότι όσο ψηλότερα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο ισχυρός θα είναι στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την προοπτική του.        
Η δήλωση του Α.  Καρίτζη
«Με αισιοδοξία απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες και τους ζητάμε να έχουν αυτοπεποίθηση και να είναι απαιτητικοί από τους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Με ευθύνη, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να σκεφτούν με κριτήριο τις ζωές τους και το μέλλον της κοινωνίας μας.
Με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει όσο ψηλότερα γίνεται. Για να έχουμε το ισχυρότερο όπλο στη διαπραγμάτευση που είναι η βούληση ενός λαού να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια και την προοπτική του.

πλήρες κείμενο

Η επόμενη κυβέρνηση -όποια επιλέξει ο Ελλληνικός λαός- θα βρεθεί αμέσως αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις:

1. Η αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές, στους επενδυτές και στους καταθέτες, ώστε να αποφευχθεί κάποια μαζική φυγή κεφαλαίων που θα κλυδωνίσει τη νέα Κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας ώρες!

Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει άμεση συνεννόηση με την κα. Μέρκελ γιά τα θέματα χρηματοδότησης των πληρωμών της Χώρας μας το επόμενο οκτάμηνο! Άμεση! Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δείξουν μιά πιό φιλική προδιάθεση προς τη νέα Κυβέρνηση. Αλλά μέχρις ενός σημείου! Θα πρέπει και η δική μας πλευρά να δείξει έξυπνα αντανακλαστικά, γιά να μην της ξεφύγει αυτή η δυνατότητα ουσιαστικής συνεννόησης! Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να συζητηθεί το κούρεμα του χρέους (πρωταρχικά και των Ομολόγων που έχει αγοράσει σε φθηνές τιμές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και των υπολοίπων), με κάποιο συνδυασμό μείωσης των επιτοκίων, επιμήκυνσης της διάρκειας και απευθείας κουρέματος... Θα χρειαστεί όμως ταυτόχρονα και παράλληλα, η νέα Κυβέρνηση να δείξει ότι υιοθετεί την επιτακτική ανάγκη γιά δημοσιονομική σοβαρότητα και νοικοκύρεμα!

πλήρες κείμενο

Υποψήφιος Β' Αθήνας με το ΠΟΤΑΜΙ

Πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας δεν ειναι το χρέος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ειναι η έλλειψη ανάπτυξης ειναι το γεγονός πως 5 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης ακομα δεν υπαρχει δίκαιο και στρατηγείο φορολογικό σύστημα. Το χρέος μπορει να γίνει εξυπηρετησημο με μερικές αλλαγές που έχω προτείνει πολλές φορές. 1) επιμήκυνση για 20 ακομα χρονια των δανείων του EFSF. 2) αλλαγή των όρων αποπληρωμής των διμερών δανείων σε ίδιους με αυτά του EFSF 3) ίση μεταχείριση όλων των ομολογιουχων του PSI. Αυτο σημαίνει αναδρομικό εφαρμογή του PSI και στα ομόλογα της ΕΚΤ. 4) περίοδος χάριτος 10 ετών. Αυτοί ειναι οι βασικοί άξονες και μπορούμε να τους διανθισουμε με αναπτυξιακές ή αλλες ρήτρες. Δεν μπορει να υπάρξει μονομερής διαγραφή χρέους οπως πολλοί ισχυρίζονται διότι το χρέος ειναι σε αγγλικό δίκαιο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Επίσης οποιοδήποτε κούρεμα σε ονομαστική αξία αντιτίθεται οχι μονο στις συνθήκες του μααστριχτ αλλα δεν το επιτρέπουν και αρκετά συνταγματάρχη χωρών μελών. Τέλος θα ηταν ανήθικο να απαιτήσουμε απο χώρες που έχουν χαμηλότερο κατα κεφαλή εισόδημα και μας βοήθησαν να μην τους επιστρέψουμε τα χρήματα τους. Μπορούμε όμως και πρέπει να απαιτήσουμε καλύτερους όρους. Στο ποταμι έχουμε ανθρώπους που έχουν και τις γνώσεις και την εμπειρία τέτοιων διαπραγματεύσεων.

πλήρες κείμενο

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει διάλογο και συνεννόηση με τους δανειστές, αλλά είναι αποφασισμένος να έρθει σε οριστική ρήξη με την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της εθνικής υποτέλειας, δηλώνει σε συνέντευξή της στο OMEGAPRESS.GR  η Νάντια Βαλαβάνη υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Περιφέρεια Αττικής.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις και σε αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, η κ. Βαλαβάνη υπογραμμίζει ότι με  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι πράξεις εκποίησης του δημόσιου πλούτου, που έγιναν τα χρόνια της μνημονιακής συγκυβέρνησης θα ελεγχθούν για τη νομιμότητά τους. «Θα αποκατασταθεί η νομιμότητα όπου αυτή έχει παραβιασθεί», αναφέρει η κ. Βαλαβάνη και σημειώνει ότι θα τερματισθεί η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, άρα το βασικό εργαλείο της, το ΤΑΙΠΕΔ, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.
Σχολιάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι η κ. Βαλαβάνη  εκτιμά ότι τέτοιες ενέργειες, πλήττουν θανάσιμα τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δίπλα στον φράχτη του Εβρου,  δηλώνει δηκτικά ότι «αν οι φράχτες «εξαφάνιζαν»  πολιτικοκοινωνικά  φαινόμενα όπως είναι ο τζιχαντισμός, τότε όλη η Ευρώπη θα είχε γεμίσει με φράχτες». 

πλήρες κείμενο

Προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα, σε δύσκολες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες,  αντιμετώπισε το πρόβλημα των δίδυμων ελλειμμάτων, που την έκαναν περισσότερο ευάλωτη στην διεθνή κρίση που ξέσπασε το 2008. Η εξουδετέρωση αυτών των ανισορροπιών, έγινε με μεγάλο τίμημα σε όρους εθνικού εισοδήματος και απασχόλησης.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από το ξέσπασμα της κρίσης, παρά τις αρχικές προσπάθειες της περιόδου 2009-2012 να ξεκινήσει το κτίσιμο της μεταπελατειακής Ελλάδας με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, μετά τις εκλογές του 2012 χάθηκε η δυναμική. Η χώρα άρχισε να κινείται ξανά με βάση τη λογική και τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην μεγάλη κατάρρευση του 2009.

πλήρες κείμενο

Το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας είναι το τελευταίο αποκούμπι μιας κυβέρνησης, η οποία συνεχώς απομονώνεται» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Φιλοσοφίας Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας. «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα σημάνει έναν ξαφνικό θάνατο για τις δυνάμεις που στηρίξανε και ταυτίσανε το πολιτικό τους επιχείρημα με τη λογική του μονοδρόμου» προσθέτει.
«Το ζητούμενο είναι, σε αυτές τις εκλογές ο ελληνικός λαός να επιλέξει μια βιώσιμη στρατηγική, να αγωνιστεί και να τη διεκδικήσει και όχι να κινείται πώς να εξυπηρετήσει μήνα τον μήνα τις υποχρεώσεις του, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σε οδηγήσει σε μια τυφλή πορεία που οδηγεί σε αδιέξοδη και παρακμιακή κατάσταση» υπογραμμίζει ο κ. Καρίτζης.
Σε ερώτηση για τους πιθανούς μετεκλογικούς κυβερνητικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «Δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση προγραμματική, αλλαγής αυτών των βασικών σημείων του προγράμματος της ΔΕΘ, όχι γιατί είμαστε αλαζόνες, αλλά επειδή αυτοί οι πέντε όροι είναι οι ελάχιστοι όροι για να μπορέσει να υπάρξει πραγματική βιώσιμη στρατηγική για την ελληνική κοινωνία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα ιστορικό μεταίχμιο. Άρα, με αυτή την έννοια, θα είμαστε ανοιχτοί στη στήριξη οποιουδήποτε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε μια συζήτηση που θα μετατρέψει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σχιζοειδή, αντιφατική πρόταση για τη χώρα, η οποία δεν θα είναι βιώσιμη».

πλήρες κείμενο

"Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για εθνική αναγέννηση"

Η εθνική ανεξαρτησία μαζί με την εκπαιδευτική και πολιτιστική αναγέννηση της χώρας συνιστούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για μια διέξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού παραδείγματος με ευρεία ελκυστικότητα, τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής Β΄Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Πανααγιώτης Λαφαζάνης με δήλωσή του στο omegapress.gr για την σημασία αυτών των εκλογών.
Ο κ. Λαφαζάνης εκφράζει την αισιοδοξία, αλλά και την πεποίθησή του ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα ανθίσει μια μεγάλη ελπίδα και ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο αποδοτικότητας και αλληλεγγύης, με ευρύτερες ευρωπαικές και διεθνείς συνέπειες.
Η δήλωση του Π. Λαφαζάνη έχει ως εξής: Έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία μιας από τις πλέον κρίσιμες, ίσως τις κρισιμότερες, εκλογές στον τόπο μας, αν εξαιρέσουμε εκείνες που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο και σφράγισαν αρνητικά την εξέλιξη της χώρας.

πλήρες κείμενο

Την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία με στόχο την αποτελεσματική διαπραγμάτευση στο πρόβλημα του χρέους, όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, αποκαλύπτει ο Νίκος Χουντής, επικεφαλής της Επιτροπής για το χρέος, που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στην τελευταία συνεδρίασή της. Σε συνέντευξή του στο οmegapress, ο Νίκος Χουντής αναφέρει ότι στην Επιτροπή «προσφέρουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους οικονομολόγοι, νομικοί και  πολιτικά στελέχη» και υπογραμμίζει  ότι η επιτροπή οφείλει να  συνθέσει, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής μας επιδίωξης για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τη ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο και μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους  ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, για την ανάπτυξη. Ο ρόλος της Επιτροπής για τη διαπραγμάτευση είναι να προετοιμάσει την αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς για τις διεκδικήσεις της για το χρέος και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, σημειώνει ο Νίκος Χουντής. Επίσης αποκαλύπτει ότι «μελετάμε όλα τα στοιχεία και  τα επιχειρήματα και τις πιθανές αντιδράσεις των δανειστών και κυρίως των ευρωπαϊκών θεσμών». 

Για την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Χουντής σημειώνει την αναγκαιότητα αυτής της πολιτικής και επισημαίνει ότι «θεωρούμε ότι είναι αναγκαίες οι κοινωνικές πολιτικές συμμαχίες για την καθημερινή  στήριξη των πολιτικών, στη λογική μια αντι-νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αντι-μνημονιακής λογικής και στην αξιοπιστία και φερεγγυότητα προσώπων και δυνάμεων». Ακόμη ο Νίκος Χουντής όχι μόνο απορρίπτει τις θέσεις της κυβέρνησης περί σταθερότητας επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επισημαίνει ότι οι πολιτικές της συγκυβέρνησης είναι αυτές που αποσταθεροποιούν τη χώρα. 

πλήρες κείμενο

Ανάλυση

του Σπύρου Σουρμελίδη
Μέσα σε λίγες μέρες είναι πολλοί αυτοί που αισθάνονται προδομένοι από τους μεγάλους και ισχυρούς της Γης. Οι αιωνίως προδομένοι Κούρδοι, είναι για μία ακόμα φορά μόνοι τους, αν και έκαναν δουλειά...
του Σωτήρη Σιδέρη
Σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ και σε σειρά κυβερνήσεων στην Ευρώπη μέχρι και τις ΗΠΑ κυριαρχούν σχόλια απογοήτευσης για το γεγονός ότι μετά το βέτο του Μακρόν, η ΕΕ μπλόκαρε προσωρινά την ευρωπαϊκή προοπτική...
του Θεμιστοκλή Νομικού
Με αφορμή τις συζητήσεις στον δημόσιο διάλογο για το μεταναστευτικό και το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2020, εντυπωσιάζει η απουσία προβληματισμού για την επίδραση του Brexit στη...
του Σωτήρη Σιδέρη
Χρειάστηκαν λιγότερες από 48 ώρες από την υπογραφή της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις για να καταρρεύσει κυριολεκτικά ή ούτως ή άλλως σαθρή επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, ότι...
του Θεμιστοκλή Πολίτη
Ο κ. Τόμσεν σε πρόσφατη ομιλία στο LSE, με τίτλο «Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: μύθοι και πραγματικότητες», απέδωσε την αποτυχία του προγράμματος του ΔΝΤ σε όλους τους άλλους εκτός από το Διεθνές Νομισματικό...
Ειδικού Συνεργάτη*
Οι επιλογές του πρωθυπουργού στην οικονομία έτυχαν θετικής υποδοχής από την κοινή γνώμη, αλλά δεν είναι ικανές να ξεκολλήσουν την οικονομία από την στασιμότητα και να δημιουργήσουν αναπτυξιακή...
Ειδικού Συνεργάτη*
Μετά την ευφορία στη ΝΔ για την κυβερνητική μεταβολή, τα στελέχη της προσγειώθηκαν στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της γεωπολιτικής ισορροπίας στην περιοχή. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού...
του Σπύρου Σουρμελίδη
Σκηνή πρώτη: Πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ, μπουκάρουν στα Εξάρχεια και από κάτι εγκαταλελειμμένα σπίτια βγάζουν πρόσφυγες, οι περισσότερες είναι μανάδες με μωρά παιδιά. Σκηνή δεύτερη: Αστυνομικοί...