Του Στράτου Βαλτινού


Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις. Τα όσα συμβαίνουν με τα παραληρηματικά κηρύγματα μίσους , μετά την ψήφιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, καταδεικνύουν την ανάγκη για άμεσο, συνταγματικό διαχωρισμό κράτους -εκκλησίας.


Οι απειλές και οι εκβιασμοί ιερέων και μητροπολιτών κατά της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, δεν είναι στιγμιαίες, ούτε συγκυριακές. Από τον αφορισμό της επανάστασης του 1821, μέχρι την στήριξη των πιο σκοτεινών καθεστώτων που έζησε η Ελλάδα, η εκκλησία μένει ίδια. Και η γη θα ήταν ακόμη επίπεδη και δεν θα κινούνταν γύρω από τον ήλιο , αν δεν υπήρχαν επιστήμονες που θα υπηρετούσαν την αλήθεια και όχι τον σκοταδισμό.
Γιατί  όμως τόση παθητικότητα έναντι της εκκλησίας;  
 
 Η ψήφιση του νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προκάλεσε αποτρόπαιες εκδηλώσεις μίσους από  μεγάλο τμήμα της εκκλησίας. Από που και έως που ένας ιερέας, μητροπολίτης ή αρχιεπίσκοπος έχει δικαίωμα να απαγορεύει ή να επιτρέπει  τη συμμετοχή πολιτών σε εκδηλώσεις, επειδή ψήφισαν αντίθετα με τις εντολές της εκκλησίας ; μα από την ανάδειξη της εκκλησίας σε εταίρο του κράτους μέσω πλήθους νόμων, του συντάγματος και πλήθους εθίμων και εκδηλώσεων που λίγο πολύ υποχρεώνουν την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία να συμμετέχει. Τι δουλειά έχει ένας πρωθυπουργός στο αστείο τελετουργικό του αγιασμού των υδάτων;


Ο χριστιανισμός στην Ελλάδα είναι επίσημη κρατική θρησκεία , οπότε εκεί οφείλει και την αλαζονεία της, την εριστικότητά της , την προκλητική της συμπεριφορά και φυσικά την απόκλισή της από  το δικό της δόγμα.  Του οποίου,  ο πυρήνας είναι η αγάπη προς τον πλησίον, αλλά εδώ το δόγμα έχει μετατραπεί σε μίσος.
Έτσι στον συχνά παραληρηματικό τους λόγο, ιερείς και μητροπολίτες απειλούν, αφορίζουν, εκτροχιάζονται σε αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά η επίσημη πολιτεία ανέχεται κάθε είδους εκτροπή. Γιατί πουθενά δεν προβλέπονται ποινές και συνέπειες, για όσους εκτρέπονται.

Αυτή τη φορά ήταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Άλλες φορές ήταν ο πολιτικός γάμος, οι ταυτότητες, η εκκλησιαστική περιουσία, ο αφορισμός του Κολοκοτρώνη, του Υψηλάντη, της επανάστασης ολόκληρης, του Νίκου Καζαντζάκη και πάει λέγοντας.
Είναι καιρός να αλλάξουν όλα και η Ελλάδα να απελευθερωθεί από τα δεσμά μιας παράταιρης σχέσης με την εκκλησία. Ας ξεκινήσουν από  μια απλή απόφαση για την περικοπή του μισθού τους και την απόσυρση όλων των προνομίων , φορολογικών, πολυτελή αυτοκίνητα με οδηγό κλπ ,  για να καταλάβουν ότι η εκκλησία οφείλει να αποσυνδεθεί από το κράτος και το κράτος να κάνει τη δουλειά του.
Είναι καιρός η εκκλησία να μισθοδοτεί με δικούς της πόρους τους κληρικούς και να επιδοτεί την πολυτελή ζωή των μητροπολιτών . Στη Γερμανία π.χ. και σε άλλες χώρες, κάθε χρόνο όσοι δηλώνουν πιστοί πληρώνουν ένα ποσό το χρόνο για την εκκλησία τους. Ας γίνει το ίδιο. Οι άθεοι ή απλοί φορολογούμενοι που δεν θέλουν εξάρτηση κράτους -εκκλησίας δεν πρέπει να υποχρεώνονται να πληρώσουν. Η πίστη του καθενός είναι ιδιωτική υπόθεση, δεν είναι κρατική.
Οπότε τότε θα έχουν τις παρεμβάσεις που θέλουν. Αλλά θα είναι ξεδοντιασμένη η εξουσία τους, ο σκοταδισμός τους και η έπαρση ότι ελέγχουν τις συνειδήσεις, την συμπεριφορά και τις ψήφους των χριστιανών. ...

Υδρόγειος

  • Θύελλα Μπέρνι Σάντερς για Νετανιάχου: περί αντισημιτισμού ή μη προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας

    Καταιγιστικός όπως πάντα ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ορθώνει το ανάστημα και στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα που στηρίζει την γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και παράλληλα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, πολτοποιώντας την προπαγάνδα του Νετανιάχου, που...

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.