Του Στράτου Βαλτινού

Η Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ οδηγήθηκαν επειγόντως σε αλλαγή αφηγήματος. Ότι η Ρωσία  θα επιτεθεί στην Ευρώπη. Παράνοια. Δεν περνά ημέρα πλέον που να μην ακούμε κάποιον Ευρωπαίοι ηγέτη ή απλό αξιωματούχο ,να κάνει πολεμοχαρείς δηλώσεις. Η πανάρχαιη  φράση, “αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο”,  βρίσκεται συνεχώς στα χείλη Ευρωπαίων αξιωματούχων, είτε αποτυχημένων όπως ο Μακρόν,  που  δεν έχει αφήσει κανένα στίγμα στην θητεία του ούτε στη Γαλλία, ούτε στην ΕΕ,  είτε  πρόθυμων να ικανοποιήσουν το αμερικανικό επιθετικό δόγμα,  όπως οι ηγέτες των βαλτικών χωρών, της Κεντρικής Ευρώπης,  φερέφωνα των ΗΠΑ όπως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τούσκ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Εξαπατώντας με το αφήγημα αυτό 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους, προωθείται η πλήρης στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Την ίδια στιγμή , οι ευρωπαικές κοινωνίες βιώνουν σημαντικά  οικονομικά προβλήματα, ακρίβεια, φτώχεια, ανασφάλεια, στεγαστικό πρόβλημα, μετανάστευση και η ΕΕ, αντί να αναζητά λύσεις στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, βυθίζεται στην πολεμική ρητορική , για να μην θιγούν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.



   Αυτή η φρενίτιδα μοναδικό στόχο έχει να  εδραιώσει το ψυχρολοπολεμικό κλίμα, να προκαλέσει φόβο και να καταστεί πιο εύκολη η επιβολή αυτής της πολιτικής. Που κυρίως ωφελεί τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Αγγλία, τις βαλτικές χώρες που έχουν παραληρηματική ρητορική κατά της Μόσχας και φυσικά την πολεμική βιομηχανία. Σταδιακά όμως η ΕΕ παραλύει πολιτικά, και διπλωματικά , ανάπτυξη δεν καταγράφεται, αντίθετα οξύνονται τα προβλήματα και στρέφεται σε μια κούρσα εξοπλισμών για να αποκρούσει υποτίθεται επίθεση της Ρωσίας. Η Μόσχα ούτε θέλει , ούτε μπορεί να κάνει πόλεμο με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ταυτόχρονα.  Αντίθετα η  Γαλλία δια του Μακρόν θέλει βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο  της Ουκρανίας, με αποστολή χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ , αυτά είναι γνωστά, έχουν ειπωθεί επίσημα. Όλα αυτά οδηγούν σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια και αντί , ενόψει των ευρωεκλογών , η ΕΕ να συζητά θέματα δημοκρατίας, ανάπτυξης, παιδείας, υγείας και ειρήνης, εκτροχιάζεται εν μέσω πολεμικών ιαχών.


    Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ,  σε δηλώσεις του υποστήριξε , ότι η Ευρώπη βρίσκεται στον προθάλαμο ενός πολέμου τον οποίο όμως ακόμη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.
«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια έννοια που ανήκει στο παρελθόν», είπε ο Τουσκ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Κατά συνέπεια για πρώτη φορά ίσως , παρατηρείται μια στρατηγικού τύπου στροφή στην ΕΕ ενόψει ευρωεκλογών. Αντί οι ηγέτες και οι χώρες της Ευρώπης να συζητούν προγράμματα και πολιτικές της επόμενης πενταετίας, θέματα ανάπτυξης, δημοκρατίας και προτάσεις για τη νέα γενιά, υπάρχει σαφές σχέδιο εγκλωβισμού των συζητήσεων σε πολεμική ατμόσφαιρα.
Το κλίμα αυτό βοηθάει την σκληρή ευρωπαική δεξιά που δεν θέλει συζήτηση για το μέλλον των κοινωνιών. Η Αριστερά μόνο να χάσει έχει , γιατί σε μια συζήτηση για την κατάσταση της ευρωπαικής οικονομίας, τις ανισότητες, τα σκάνδαλα και τα λόμπυ έχει το πλεονέκτημα.


Η πορεία της ΕΕ είναι πολύ ανησυχητική. Ο αντιρωσικός παροξυσμός ωφελεί πρώτα τις ΗΠΑ φυσικά που πλουτίζουν από την κρίση της Ευρώπης και τον πόλεμο της Ουκρανίας. Στον ορίζοντα διαφαίνεται ένας νέος κύκλος έντασης και επιδείνωση των προβλημάτων της οικονομίας, της νέας γενιάς , ενώ θα οξυνθούν οι ανισότητες. Τα περιθώρια αντιστροφής του κλίματος δεν φαίνεται να υπάρχουν ή είναι ελάχιστα.


Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευρισκόμενη σε πορεία πτώσης, δεν είχε μέχρι τώρα το περιθώριο για πολεμικές ιαχές. Η πολιτική της όμως δεν διαφέρει -διαφέρουν μόνο οι τόνοι- σε σχέση με την πολιτική της Πολωνίας ή των βαλτικών χωρών. Αν η ραγδαία πτώση την οδηγήσει σε όξυνση του κλίματος με την εκμετάλλευση του πολεμικού κλίματος θα δείξει. Δεν περνά όμως εύκολα στην Ελλάδα ο φανατισμός κατά της Ρωσίας. Οπότε θα έχουμε  μάλλον ακραία αντιπαράθεση για εσωτερικά ζητήματα, χωρίς όμως ο Μητσοτάκης να υποστέλλει τη σημαία της υποταγής.
Η Γερμανία δεν θέλει να ακολουθήσει αυτό το κλίμα,  και γι αυτό πολιορκείται από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.  Το Βερολίνο βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις στην οικονομία και την διπλωματία, δίνει πραγματικά υπαρξιακό αγώνα. Οι Άγγλοι αισχροί όπως πάντα υποδαυλίζουν την πολεμική ρητορική , καθώς πέραν των άλλων προσπαθούν να επιβιώσουν οικονομικά μετά την ρήξη με την ΕΕ.
Κινήματα για την ειρήνη υπάρχουν αλλά στερούνται επιδραστικής δυναμικής. Πως θα εξελιχθούν όλα αυτά; εξαιρετικά ανήσυχα. Γιατί τα δις, ίσως τρισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς θα τα στερηθούν οι κοινωνίες που τα έχουν ανάγκη. Και στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο.

Υδρόγειος

  • Θύελλα Μπέρνι Σάντερς για Νετανιάχου: περί αντισημιτισμού ή μη προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας

    Καταιγιστικός όπως πάντα ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ορθώνει το ανάστημα και στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα που στηρίζει την γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και παράλληλα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, πολτοποιώντας την προπαγάνδα του Νετανιάχου, που...

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.