Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τα μάτια του στραμμένα στο Χαλέπι και στην Μοσούλη. Κάθε του κίνηση έχει σημασία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι με κάθε του λέξη πρέπει να σηκωνόμαστε πανικόβλητοι από την καρέκλα μας. Τα όσα τελευταία λέει για την Συνθήκη της Λωζάνης, καλύπτουν εσωτερικές πολιτικές και ιδεολογικές του ανάγκες, ενώ δικαιολογούν ταυτόχρονα και τις στρατιωτικές του κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Είναι όμως σημαντικό ότι ο Ερντογάν δηλώνει «σεβασμό στα υπάρχοντα σύνορα». Οι πρόσφατες δηλώσεις του, στο πανεπιστήμιο Ρίζε του Πόντου παρατρίχα να οδηγήσουν σε υπεραντίδραση το υπουργείο Εξωτερικών. Ευτυχώς το λάθος δεν έγινε, αν και από το όλο περιστατικό υπάρχουν κάποια συμπεράσματα για την λειτουργία κρατικών υπηρεσιών.
Η ουσία όμως είναι ότι ο Ερντογάν με κάθε ευκαιρία αναπτύσσει την δική του αναθεωρητική πλατφόρμα σε ότι αφορά τα όρια της χώρας του, την επιρροή της και τις στρατιωτικές της επιδιώξεις.


Από την πόλη του Πόντου, Ρίζε, όπου και το πανεπιστήμιο που φέρει το όνομα του, το Σάββατο, 15.10.  ο Ερντογάν, «ξανακήρυξε»  τον πόλεμο εναντίον όλων, πηγαίνοντας την ιστορία ένα αιώνα πίσω στο 1918. Φυσικά οι έμμεσες απειλές περιλαμβάνουν και την Θράκη, όμως αυτή την ώρα  ο τούρκος αρχηγός, πολεμάει στην Μοσούλη (Ιράκ) και στο Χαλέπι (Συρία). Είπε κάτι σημαντικό που δεν πρέπει να μας διαφύγει:  «Φυσικά και σεβόμαστε τα σύνορα». Μιλάει για τα σύνορα που έχει διαμορφώσει η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και τα σύνορα της καρδιά μας», δηλαδή η τουρκική παρουσία αιώνων στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι διάφοροι τουρκόφωνοι. «Ξεχνάει»  βεβαίως ότι αν μιλήσουμε και εμείς οι Έλληνες για τα «σύνορα της καρδιάς μας» τότε υπάρχει ο Πόντος, η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη.
 Δυο μέρες αργότερα , 17.10. μας είπε ότι δεν «μπορεί να  υπάρχει «τραπέζι» στην Μοσούλη, χωρίς να έχει πιάτο η Τουρκία».  Ο  τούρκος Πρόεδρος παζαρεύει με τους Αμερικανούς αλλά και με όσους εμπλέκονται στον πόλεμο και μερίδιο στα πετρέλαια και εδάφη που ανήκουν στους Κούρδους. Μπορεί να μην είναι άμεση η απειλή  του σε βάρος τη χώρας μας, όμως η πολεμική εμπλοκή του Ερντογάν, θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή. Άρα θα υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνοι και για την χώρα μας. Το τέλος των τζιχαντιστών στην Συρία και στο Ιράκ,  φέρνει νέους πολέμους.
Το θέμα αν και ήταν σχετικά απλό – ο Ερντογάν δεν είπε τίποτα καινούργιο ή τίποτα φοβερό- δημιούργησε και πάλι ντόρο στην Αθήνα. Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε δήλωση για τα όσα είπε ο Ερντογάν «παρασυρόμενο» περισσότερο από τα όσα έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά από τις δηλώσεις του τούρκου Προέδρου. Το ΑΠΕ αναπαρήγαγε τα όσα είπε ο Ερντογάν στο Ρίζε, από το δημοσίευμα της Σαμπάχ. Άρα αναπαρήγαγε (κακώς) και τα σχόλια της Σαμπάχ, ωσάν  να ήταν  δηλώσεις Ερντογάν. Το μπάχαλο οδήγησε στην απόλυση του ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Τουρκία.

Ερωτήματα για το υπουργείο Εξωτερικών:


Υπάρχουν όμως ερωτήματα  για το όλο θέμα. Πότε ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για τις δηλώσεις Ερντογάν;
Πότε κρίθηκε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια  αντίδραση, κάποιο σχόλιο  για τις δηλώσεις Ερντογάν;
Γιατί δεν υπήρξε αντίδραση την Κυριακή και υπήρξε το Σάββατο;
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών δείχνει σαν να απαντά στην Σαμπάχ και όχι στον Ερντογάν. Γιατί ;
Περίμενε το υπουργείο το δημοσίευμα του ΑΠΕ για να βγάλει ανακοίνωση;
Υπήρξε επικοινωνία των δύο αυτών κρατικών φορέων;
Υπάρχουν φυσικά και ερωτήματα για το ΑΠΕ. Πριν από 20 χρόνια είχε «ξεχάσει» να μας ενημερώσει για τον πόλεμο που ξεκίνησε η Τσιλέρ στα Ίμια. Είκοσι χρόνια μετά  παρ ολίγο να «κηρυχθεί πόλεμος» από μια λανθασμένη ανταπόκριση του ΑΠΕ. Σε μια τέτοια περίοδο, με την Τουρκία σε εκνευρισμό, θα έπρεπε να υπάρχει απόλυτη προσήλωση στην μετάδοση ειδήσεων και συνεχή παρακολούθηση από επαγγελματίες που συναισθάνονται την κρισιμότητα του ρόλου ενός κρατικού Πρακτορείου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών :

«Αθήνα,  17 Οκτωβρίου 2016- Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για δηλώσεις Προέδρου Τουρκικής Δημοκρατίας.
Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων  που η Συνθήκη της Λωζάνης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα,  διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.
Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».



Οι δηλώσεις Ερντογάν όπως αναφέρονται σε κείμενο της ιστοσελίδας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 15.10.2016:


«Είμαστε παρόντες στην Ιστορία της Μοσούλης"

Ομιλία του Προέδρου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017 στο Πανεπιστήμιο της Τουρκίας «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» (RTEÜ) στην επαρχία Rize, συνοδευόμενος από πρώτη κυρία Εμινέ Ερντογάν, τον Πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Ισμαήλ Καχραμάν και υπουργούς.

 "Η Τουρκία πάντα αγκάλιασε με τα χέρια ανοικτά όλα τα θύματα και τους καταπιεσμένους"

Η Τουρκία έχει πάντα αγκαλιάσει όλους τους καταπιεσμένους  και δεν εγκατέλειψε ποτέ τους συγγενείς της», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ερντογάν και συνέχισε: «Τα φυσικά σύνορα μας είναι διαφορετικά από τα όρια της καρδιάς μας». Θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ τους. Εμείς, φυσικά, δείχνουμε σεβασμό για τα φυσικά σύνορα ,  αλλά δεν μπορούμε να διαγράψουμε τα σύνορα της  καρδιάς μας, ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο.  Κάποιοι μας ρωτούν: «Γιατί σε νοιάζει για το Ιράκ, γιατί νοιάζεσαι για τη Συρία;" Απαντώ «Γιατί σας  νοιάζει για τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική;" Αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαν να επεκταθούν.  Ωστόσο, σημειώστε ότι κανείς δεν ρωτά από τις χώρες που έρχονται στην περιοχή μας από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, «τι δουλειά έχετε εδώ;» Κανένα από τα μέρη για τα οποία μας ρωτούν «τι δουλειά έχετε εδώ;» δεν είναι ξένα προς εμάς. Σας ρωτώ αγαπητέ μου είναι δυνατόν να διαχωριστεί το Ρίζε από το Μπατούμι;  Ή είναι δυνατόν να σκεφτούμε την Αδριανούπολη, χωρίς τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι; Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε το  Χαλέπι χωρίς το Γκαζιαντέπ, ή το Μαρντίν χωρίς το Αλ Χασακάχ, ή την Σιίρτ χωρίς  την  Μοσούλη, σαν να ήταν μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο; Βλέπετε κάτι από εμάς σε οποιαδήποτε μέρος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπου και αν σταθείτε από το Χατάι της Τουρκίας έως το και το Μαρόκο. Σίγουρα θα συναντήσετε ένα ίχνος από τους προγόνους μας σε κάθε βήμα σας από τη Θράκη προς την Ανατολική Ευρώπη».
 

"Είμαστε παρόντες στην ιστορία της Μοσούλης"

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Μοσούλης, ο πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε: «Μπορούμε να αφήσουμε τη Μοσούλη μόνη της; Είμαστε παρόντες στην ιστορία της Μοσούλης. Και τι είναι αυτό που κάνουν τώρα;  Συνωμοτούν για να αρπάξουν  το Κιρκούκ από τους ανθρώπους της Μοσούλης και να το  προσφέρουν σε άλλους. Αλλά εμείς επιμένουμε ότι στη Μοσούλη πρέπει να ζήσει ο λαός της Μοσούλης. Ποιος ζει στη Μοσούλη; Κυρίως Άραβες, αδέλφια και αδελφές μας. Ζουν και Τουρκμένοι και ένας πολύ μικρός αριθμός Κούρδων. Συνυπάρχουν στη Μοσούλη. Αλλά στην πόλη έχουν διεισδύσει και τζιχαντιστές και τώρα υπάρχει μια συνεχής πάλη ενάντια στην Ισλαμικό Κράτος. Δυστυχώς, δυνάμεις του συνασπισμού λένε, «η Τουρκία πρέπει να πάρει άδεια από την κεντρική κυβέρνηση να λάβει μέρος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους" Και σε απάντηση, λέω στον επικεφαλής του συνασπισμού, «Μας συγχωρείτε, αλλά ότι η Κεντρική Κυβέρνηση ήρθε σε μένα και μας ζήτησε να δημιουργήσει τη βάση Bashiqa. Επίσης, μίλησε με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Και τότε ιδρύθηκε η Bashiqa στην οποία είμαστε παρόντες. Τι λένε τώρα; Λένε, «η Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί  από την Bashiqa." Με όλο το σεβασμό, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποχωρήσουμε  από την Bashiqa. Είμαστε εκεί μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της Μοσούλης. Το ίδιο ισχύει και για την Ταλ Αφάρ. Υπάρχει ένας πληθυσμός περίπου 400.000. Είναι όλοι  Τουρκμένοι, οι μισοί από αυτούς σουνίτες και οι άλλοι μισοί σιίτες. Η παρουσία μας θα συνεχιστεί έως ότου η ειρήνη αποκατασταθεί.  Να το γνωρίζουν αυτό.  Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα μέσω της διπλωματίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών μας είναι στη Λωζάνη σήμερα μαζί με άλλους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, κ.λπ. Ελπίζω να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα".

"Η Τουρκία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στον Χαλέπι "

Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε: «Η Τουρκία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο Χαλέπι. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους συγγενείς της  στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και οπουδήποτε αλλού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Βοσνία και το Αφγανιστάν με τα δικά τους προβλήματα. Διαφορετικά, αισθανόμαστε αμηχανία ενώπιον και της ιστορίας και των  αδελφών  μας που ζουν εκεί. Η  καρδιά μας χτυπάει μαζί τους. Ως εκ τούτου, λέω πάντα ότι θεωρούμε δική μας, τόσο την ευτυχία όσο και την δυστυχία των αδελφών μας που ζουν εντός των ορίων της καρδιάς μας. Όσοι αμφισβητούν το ενδιαφέρον μας για την  αποικιοκρατική τους ιστορία ή για τις θρησκευτικές και τις εθνοτικές εμμονές τους, ας μην μας δίνουν  συμβουλές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το έθνος έχει την ευγένεια  της καρδιάς του Γιουνούς Εμρέ, φιλοξενεί τη γενναιότητα του Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ και τη διπλωματική ιδιοφυΐα του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν".



Οι γκάφες του ΑΠΕ και το δήθεν  δημοψήφισμα στην Θράκη


Τη Δευτέρα 17.10 το πρωί το ΑΠΕ δημοσιεύει τα εξής από την ομιλία του Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».
«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».
Ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.
Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Μετά την  ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το πρωί της ίδιας μέρες το ΑΠΕ, δημοσιεύει Διόρθωση:

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο "Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο", τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο. Αντικαθίστανται δε από τα εξής:
"Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».
Ακολουθεί το τηλεγράφημα διορθωμένο.
«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».
«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».
 
Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο