Του Σπύρου Σουρμελίδη


Προχωρά στην ψηφιοποίηση και σε καλύτερους ελέγχους της συνταγογράφησης ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην συνεδρίαση για την κοινωνική πολιτική.  Είπε συγκεκριμένα: «Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έκανε το απλούστερο: Συγκέντρωσε όλους τους φακέλους σε έναν χώρο και ξεκίνησε την ψηφιοποίηση, το σκανάρισμα δηλαδή, όλων των σελίδων».  Δεν είπαν όμως στον πρωθυπουργό ότι αυτό το σκανάρισμα έχει ξεκινήσει  από το… 92!   Και φυσικά δεν του είπαν ότι το σκανάρισμα δεν έχει καμία απολύτως πρακτική αξία.  Αφού σκανάρεις 10 εκατομμύριά συνταγές, μετά πρέπει να τις συγκρίνεις!


Οι ειλικρινείς προσπάθειες  μένουν ημιτελείς

Είναι θλιβερό και συνάμα καταστροφικό. Αυτή η ιστορία με τις δαπάνες της υγείας είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαπλοκής και διασπάθισης δημόσιου χρήματος εδώ και τρείς δεκαετίες. Και είναι απογοητευτικό να μην πιάνει τον  «ταύρο από τα κέρατα» η σημερινή κυβέρνηση σε ένα τομέα στον οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία. Το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής, μεγάλο κομμάτι της οποίας είναι η υγεία.
Οι μεταρρυθμίσεις σ αυτόν τον τομέα, αφορούν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Ειδικά οι δαπάνες  για φάρμακα είναι αυτές που εκτόξευσαν το κόστος του ασφαλιστικού, που κατέστρεψαν τα Ταμεία, περισσότερο και από τις συντάξεις. Αυτή η τεράστια δαπάνη για φάρμακα   ήταν και  το πρώτο καμπανάκι για την κυβέρνηση Σημίτη  το 2000-2001. Η δαπάνη είχε εκτιναχθεί και τότε και αποφάσισαν να κόψουν … τις συντάξεις. Δεν προχώρησαν σε καμία μεταρρύθμιση παρά τις μεγαλοστομίες. Δεν έκανε τίποτα και η κυβέρνηση Καραμανλή, με αποτέλεσμα η δαπάνη να αγγίξει τα 10 δις το χρόνο, το 2009-2010. Και μετά ήρθαν τα Μνημόνια για να επιβάλλουν περικοπές. Λόγω των δανειστών μειώθηκε μεν η κρατική δαπάνη (γιατί μπήκε υποχρεωτικό πλαφόν στα 2,5 δις το χρόνο), όμως η δαπάνη μεταφέρθηκε απ΄ ευθείας στην τσέπη  του πολίτη.
Η συμμετοχή του κάθε πολίτη (που επιβαρύνεται έτσι κι αλλιώς με ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές) έχει αυξηθεί.  Και αυτό που επίσης είναι ορατό είναι οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Οι προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης είναι ειλικρινείς, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, να βελτιωθεί όσο γίνεται η κατάσταση, να μειωθεί η σπατάλη. Είναι ειλικρινείς οι συγκρούσεις της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου  Υγείας, με κυκλώματα και κατεστημένα καρκινώματα. Οι επιθέσεις που δέχεται και ο υπουργός Α. Ξανθός και ο αναπληρωτής Π. Πολάκης είναι συνεχείς και έχουν αιτία την προσπάθεια  που καταβάλλουν να σπάσουν τα κυκλώματα της διαπλοκής.
Όμως οι προσπάθειες τους θα μείνουν ημιτελείς αν δεν υπάρξει και η ολοκληρωμένη διαχείριση του κόστους που είναι συνυφασμένο με τις δομές του όλου συστήματος. Και αυτό το κόστος δεν είναι μια απευθείας και άμεσα ορατή κλοπή. Γι αυτό και είναι δυσκολότερο να αντιμετωπισθεί.


Η Υγεία χρειάζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση. Εξασφαλίζει την αληθινή εικόνα του κόστους κάθε λεπτό, κάθε ώρα κάθε μέρα. Είναι το αντικίνητρο για κάθε γιατρό που θέλει να πάρει προμήθεια από φαρμακευτικές εταιρίες.  Είναι ορατό κάθε στιγμή πόσες συνταγές γράφει , για ποιόν και ποια φάρμακα. Και επίσης αν συγκριθεί με τα φορολογικά του στοιχεία, (αριθμός επισκέψεων και είσπραξη) δίνει ακόμα πληρέστερη εικόνα. Γι΄ αυτό και πολεμήθηκε  από γιατρούς και εταιρίες.

Το τραγελαφικό είναι ότι σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ΥΠΑΡΧΕΙ στα χέρια του κράτους!  Ήταν στην διάθεση του ΙΚΑ (ΗΔΙΚΑ) και πέρασε στον ΕΟΠΠΥ. Η διοίκηση του οποίου συμπεριφέρεται ως να μην υπάρχει.
Έτσι συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα στοιχεία τα συγκεντρώνει από το …σκανάρισμα των συνταγών! Που σημαίνει πρακτικά ότι σκανάρουν εκατομμύρια συνταγές , τις οποίες μετά πρέπει να συγκρίνουν και να ελέγξουν, να διασταυρώσουν τα στοιχεία για να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα.
Το σκανάρισμα ξεκίνησε το 1992, (λογικό με την τότε τεχνολογία) μόνο στο ΙΚΑ. Εγκαταλείφθηκε και αυτό για να επανέλθει με την κυβέρνηση Καραμανλή το 2004- 2005.  

Το 2010, επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου, έγινε προσπάθεια να υιοθετηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Που σημαίνει την συνταγή την γράφει κατ΄ ευθείαν  ηλεκτρονικά στο σύστημα ο γιατρός. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία απευθείας εγγεγραμμένα σε κεντρικό server. Του γιατρού, των φαρμάκων, του ασφαλισμένου, τους κόστους. Τα πάντα είναι άμεσα συγκρίσιμα και μετρήσιμα.  Το σύστημα πολεμήθηκε πριν υιοθετηθεί, κατά την διάρκεια της αποδοχής και αφού παραδόθηκε στο μηχανογραφικό του ΙΚΑ,  στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ).
Παρά τις αντιρρήσεις το σύστημα λειτούργησε για κάποιο διάστημα και μετά  επίσης σταμάτησε. Επί κυβερνήσεως Σαμαρά σχεδόν νεκρώθηκε.  Κάπου εκεί δόθηκε στον ΕΟΠΠΥ. Και εκεί όμως αντί να το αξιοποιήσουν το «κρύβουν», προκειμένου να μην φανεί η αλήθεια των πραγμάτων. Είναι βεβαίως απορίας άξιο από πιο ακριβώς σύστημα έχουν την ακριβή εικόνα για τα ελλείμματα του ΕΟΠΠΥ; Από το σκανάρισμα ή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση;

Το γεγονός πάντως ότι έβαλαν στο στόμα του πρωθυπουργού, στην εισήγηση του στο κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής  πολιτικής, την ανοησία περί σκαναρίσματος, δείχνει ότι κάποιοι δεν θέλουν να δώσουν στην κυβέρνηση ούτε την πλήρη εικόνα  της κατάστασης ούτε και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι το μοναδικό θέμα σπατάλης δημοσίου χρήματος, κακής ή ελλιπούς διαχείρισης.

Το ΙΚΑ διαθέτει μια εταιρία (ΑΕ) για την μηχανοργάνωση του και παρ΄ όλα αυτά πληρώνει 800.000 ευρώ τη βδομάδα (κάτι περισσότερο από 41 εκ ευρώ το χρόνο)   για υπηρεσίες μηχανοργάνωσης που αγοράζει από ιδιώτες. Κι αυτό για βασικές υπηρεσίες. Την ώρα που το σύστημα των συντάξεων, βρίσκεται στην εποχή του…καρμπόν. Η περίφημη ενοποίηση Ταμείων που είχαν διακηρύξει η προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένα παραμύθι, όλα λειτουργούν ως ξεχωριστά Ταμεία. Και το πρόβλημα με την απονομή των συντάξεων θα φανεί και πάλι λίαν συντόμως.
Τα νοσοκομεία πάσχουν από τον έλεγχο των δαπανών και του  ανεξέλεγκτου κόστους προμηθειών.  Είναι ντροπή λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων να υπάρχει κόφτης δαπανών (με αποτέλεσμα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία) αντί να υπάρχει πλήρης έλεγχος (η σημερινή τεχνολογία λύνει μεγάλο μέρος του προβλήματος) δαπανών, ακόμα και εξοικονόμηση πόρων. 

Οι προσπάθειες που δείχνει να καταβάλλει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ξαναπούμε ότι είναι φιλότιμη και ειλικρινής.
Απαιτείται όμως μια μεγάλη μεταρρύθμιση στις δομές και στις διαδικασίες. Και αυτή η μεταρρύθμιση είναι και εφικτή και μέρος της βρίσκεται στα χέρια του κράτους. Αρκεί να αξιοποιηθεί αντί να σαμποτάρεται καθημερινά.

Σημ: Το αρθρο δημοσιεύτηκε στα "Επίκαιρα".

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο