Ψήφος εμπιστοσύνης στον Σαμαρά ή εκλογές;

του Σωτήρη Σιδέρη

Εκμεταλλευόμενος σε απόλυτο βαθμό τον σφιχτό εναγκαλισμό κυβέρνησης –Τρόικας και  την αδυναμία του πρωθυπουργού να απεξαρτηθεί στοιχειωδώς από την γερμανική επιρροή, τον μικρόκοσμο του Μεγάρου Μαξίμου και την διαπλοκή,  ο Αλέξης Τσίπρας , με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, πιθανότατα να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη  2015 ως πρωθυπουργός.

Στα θετικά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και η δήλωσή του για την ανάγκη αυτοδυναμίας, με στόχο, όπως είπε να έχει αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ, όταν θα συζητήσει το πρόβλημα του χρέους και τη θέση του για ευρωπαική διάσκεψη . Η δήλωση αυτή, διορθώνει την λανθασμένη τοποθέτησή του το βράδυ των ευρωεκλογών, όταν παρά την ιστορική νίκη μίλησε για την ανάγκη σύμπηξης συμμαχιών, ετερόκλητων μάλιστα, γεγονός που έδωσε επιχειρήματα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν τη συζήτηση στο πλαίσιο που τους εξυπηρετούσε.

Οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιείχαν τίποτα το επαναστατικό. Θα μπορούσαν να είναι  και οι θέσεις του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο Ι και Ζάππειο ΙΙ ή το προγραμματικό πλαίσιο ενός  σοβαρού αστικού ή σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Ωστόσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ  έχοντας  μεταλλαχθεί και έχοντας  ενσωματωθεί στην λογική των δανειστών και της διαπλοκής, προσέδωσαν στις εξαγγελίες του  ΣΥΡΙΖΑ μια ανατρεπτική αύρα.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας έμπειρος πλέον στην διαχείριση των θέσεων της κυβέρνησης έκανε το αυτονόητο και κέρδισε. Και το αυτονόητο είναι η αλλαγή πολιτικής. Μια αλλαγή που ευαγγελίζονται πλέον κορυφαίοι οικονομολόγοι στην Ευρώπη και την Αμερική, που βλέπουν ότι η επιβολή του γερμανικού μοντέλου, που σημειωτέον  προκαλεί αντιδράσεις  και στο ίδιο το Βερολίνο, οδηγεί σε αδιέξοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ως πλέον σοβαρή ευκαιρία να καθοδηγήσει και να προκαλέσει αλλαγές ή και ανατροπές.

Είναι σαφές πλέον ότι η αντιπαράθεση θα εξελιχθεί στο εξής στο προνομιακό πεδίο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως έδειξαν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μια πολιτική εθνικής καταστροφής και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ευαγγελίζεται μια πολιτική εθνικής ανασυγκρότησης. Υπάρχει αμφιβολία, ποια επιλογή θα κάνουν ακόμη και συντηρητικοί πολίτες?

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του οδηγού. Μέσα και έξω από το κοινοβούλιο θα εξελιχθεί μια μεγάλη για τα δεδομένα της χώρας αντιπαράθεση. Γιατί αυτή η αντιπαράθεση διαφέρει από όλες τις μεταπολίτευσης με μοναδική εξαίρεση τις εκλογές του 1981. Τώρα δεν αντιπαρατίθενται δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που είχαν την ίδια πολιτική και διέφεραν εικονικά στα συνθήματα και τις πολιτικές καταβολές, αλλά δύο πολιτικά, οικονομικά και ιδεολογικά μοντέλα. Πίσω από τα συγκυβερνώντα κόμματα δεν θα στοιχηθούν μόνο οι ψηφοφόροι τους, αλλά και όλα τα μεγάλα συμφέροντα, από τα ΜΜΕ, τις τράπεζες , επιχειρηματίες , το ευρωπαικό κατεστημένο, μέχρι τους μεγάλους φοροφυγάδες.

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προκληθούν εθνικές εκλογές με την ευκαιρία εκλογής νέου προέδρου της δημοκρατίας. Παρά την υποκριτική της στάση στο θέμα αυτό η κυβέρνηση είναι αυτή που το άνοιξε πρώτη με την διαρροή για την υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ΄όχι τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ οδήγησαν το Μέγαρο Μαξίμου σε αναδίπλωση.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ , το θέμα της εκλογής προέδρου εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κόμματός του. Ηδη από τις επαφές που γίνονται με ανεξάρτητους βουλευτές, επικρατεί η βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκεντρώσει ούτε 170 , μακριά δηλαδή από τους 180 ψήφους που χρειάζονται για να εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα βουλή.

Το δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το θέτουν και πολλοί βουλευτές στον εαυτό τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι μια θετική ψήφος στον υποψήφιο που θα προτείνει η κυβέρνηση δεν θα είναι απλά ψήφος στο πρόσωπο του υποψηφίου προέδρου, αλλά και ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Σαμαρά. Το ίδιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι σχεδόν κανείς από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αν και θέλει να διατηρήσει την ΄εδρα του για άλλα δύο χρόνια, δεν θέλει να ταυτιστεί με μια ψήφο εμπιστοσύνης στον σημερινό πρωθυπουργό.

Σε αυτό το πλαίσιο και αρχίζοντας μια εκστρατεία εκλαίκευσης  των προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη , θα εξελιχθεί η φθινοπωρινή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό πλαίσιο λοιπόν όπως το παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

  1. Καμία επαφή με την Τρόικα γιατί δεν νομιμοποείται θεσμικά.
  2. Ισότιμη σχέση με τη Γερμανία.
  3. Δεν αποτελεί προτεραιότητα η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.
  4. Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει με διευρυμένα ψηφοδέλτια, ενώ θα υπάρχουν και εκπλήξεις στο κυβερνητικό σχήμα , προφανώς με τη συμμετοχή και προσωπικοτήτων εκτός ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει  ότι το κόμμα θα γίνει  «πλυντήριο», για να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 
  5. Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής, ύψους δύο δισ. ευρώ:
  6. Παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο φτώχειας.
  7. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, με τον οργανισμό εργατικής εστίας, με εξασφάλιση 25-30 χιλιάδες διαμερισμάτων, με επιδότηση ενοικίου 3-5 ευρώ ανά τ.μ.
  8. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, με την επαναφορά της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 δικαούχους.
  9. Ειδική κάρτα για δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε αδύναμες ομάδες με συμβολική συμμετοχή από αυτούς.
  10. Σύσταση σε κάθε περιφέρεια επιτροπών για εξώδικο συμβιβασμό βεβαιωμένων φορολογικών υποθέσεων. Ώστε εντός εξαμήνου άρση των άδικων επιβαρύνσεων.
  11. Κατάργηση του  ΕΝΦΙΑ και παράλληλη θεσμοθέτηση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας,
  12. Εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ είναι αφορολόγητο.
  13. Διαγραφή μέρους χρεών για οφειλέτες κάτω του ορίου φτώχειας. Σύσταση ενδιάμεσου φορέα για τη διευθέτηση αυτών των ρυθμίσεων
  14. Το κράτος  αναλαμβάνει τον έλεγχο του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και θα έχει την τη διοίκηση των τραπεζών.
  15. Ιδρύεται αναπτυξιακή τράπεζα ειδικού σκοπού για τη ρευστότητα στην αγορά και τη στήριξη των δυναμικών επαγγελματικών ομάδων.
  16. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας. Το μέτρο θα ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
  17. Αποκαθίσταται το νομικό πλαίσιο για την προστασία των  εργασιών σχέσεων.
  18. Εφαρμογή  προγράμματος για την δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας.
  19. Αποκαθίσταντι όσοι παράνομα απολύθηκαν από το δημόσιο και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  20. Αντικατάσταση του Καλλικράτη με έναν νέο διοικητικό χάρτη
  21. Καθιερώνεται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων. 
  22. Επανασχεδιάζεται από μηδενική βάση ο χάρτης των  ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη χώρα.

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ, ότι θα συνομιλήσει με την Τουρκία μόνο αν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική. Το κάνει όμως με τη Βόρεια Μακεδονία. πλήρες κείμενο
Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο