Σπύρος Σουρμελίδης

Δυο χρόνια πριν, ο Τόμας Φρίντμαν έγραφε στους New York Times για τους δυο πολέμους του Μπάϊντεν, με τη Ρωσία και την Κίνα. Ο ένας στο μέτωπο της Ουκρανίας και ο άλλος στο μέτωπο της τεχνολογίας.  Αυτός ο δεύτερος πόλεμος φάνηκε και με την απαγόρευση του Τικ Τοκ, της πιο δημοφιλούς πλέον πλατφόρμας στις νεότερες γενιές, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.  Το Κογκρέσο, με μια τροπολογία μέσα στο σχέδιο νόμου για την στρατιωτική βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν (!), έφερε νόμο που  οδηγεί  στην απαγόρευση της πλατφόρμας TikTok στις ΗΠΑ. Ο νόμος υπερψηφίστηκε  με συντριπτική πλειοψηφία (360 ψήφοι υπέρ και 58 κατά). 

Ειδικότερα, μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο των 184 σελίδων υπάρχει μια διάταξη που ορίζει, ότι η κινεζική ByteDance, μητρική εταιρεία του TikTok, θα πρέπει να πουλήσει το μερίδιό της στη δημοφιλή πλατφόρμα σε εταιρεία ή πρόσωπο με έδρα τις ΗΠΑ εντός ενός έτους. Εφόσον δεν συμβεί αυτό, τότε το TikTok θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ.  Το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση του από την  Γερουσία ενώ ο πρόεδρος Joe Biden έχει ήδη  δηλώσει ότι θα υπογράψει το σχετικό νόμο. Να θυμίσουμε ότι  ένα προηγούμενο ξεχωριστό νομοσχέδιο είχε κολλήσει στη Γερουσία των ΗΠΑ.

 

Οι επικυρίαρχοι της πληροφορίας

 

Η υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων ελάχιστων ανθρώπων, είναι το αποτέλεσμα της υπερ-συγκέντρωσης της κορυφής των Μέσων Παραγωγής (της ψηφιακής νέας τεχνολογίας) στα χέρια λίγων ανθρώπων. 

Και μπορεί η δημιουργία τους, η εξέλιξη τους και η λειτουργία τους, να απαιτεί μεγάλες και συνεχείς συνεργασίες, ομως οι πραγματικοί ιδιοκτήτες είναι όλο και λιγότεροι.  Μόνο που εδώ υπάρχει ποιοτική διαφορά. Ο μεγάλος πλούτος είναι αποτέλεσμα του ελέγχου της δυνατότητας ελέγχου των ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, των Μεγάλων Δεδομένων (Big Data).   Ποτέ αλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία δεν ηταν συγκεντρωμένη τόση γνώση (τόση πληροφορία) συγκεντρωμένη σε μία οθόνη με το πάτημα ενός κουμπιού και με την ταχύτητα του φωτός.   Οι αληθινή εξουσία βρίσκεται σε αυτούς τους λίγους που ελέγχουν την μεγάλη πληροφορία,  με την ταχύτητα του φωτός. 

Αυτοί οι λίγοι, μπορούν με τη σειρά τους, να διαμορφώσουν συνειδήσεις. Γιατί πολύ απλά έχουν την δυνατότητα του Μεγάλου Μηνύματος. Απαντούν, εξηγούν, στέλνουν τις δικές τους (εταιρικες και αλλες) πληροφορίες τους, στους χρήστες , δηλαδή σε κάτι δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η διαφήμιση είναι το πιο ορατό “μήνυμα”, υπάρχουν όμως πολύ πιο σύνθετα, τα οποία διαμορφώνουν απόψεις και αντιλήψεις. Διότι ο κόσμος του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι σύνθετος, πολυεπίπεδος και τελικώς ακρως επιδραστικός. 

Μόνο που πλέον τρα συγκεκριμένα Μέσα και τις συγκεκριμένη τεχνολογία δεν την έχουν αποκλειστικά οι αμερικανοί. Την έχουν και οι κινέζοι, και οι Ινδοί και οι Ρώσοι. 

Και είναι  αυτό που αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες. Γι αυτό λαο οι αμερικανοί προσπαθούν τουλάχιστον να εμποδίσουν τους κινέζους να μαζεύουν πληροφορίες (αρα δύναμη και πλούτο ) και μέσα στην ίδια την Αμερική. Κάτι που για να λέμε την αλήθεια οι κινέζοι και οι ρώσοι το κάνουν ηδη. 

 

Μία τεχνολογία, δύο κόσμοι

 

Γράφαμε τον Ιανουάριο:  Η απόκτηση της μεγάλης γνώσης και  της μεγάλης πληροφορίας από την Κίνα, περιορίζει την εξουσία των ισχυρών των ΗΠΑ (Google, Microsoft, Meta (facebook), X (twitter), Amazon, Tesla,  Apple, Open AI κα). 

Μπορεί η Κίνα να εμφανίζεται με λιγότερες ευκαιρίες, όμως η γνώση και πολιτική ισχύς είναι απολύτως ελεγχόμενες από ένα κέντρο, από ένα πολιτικό κέντρο. 

Τείνουν να δημιουργηθούν δύο μοντέλα.

Το ένα, το δυτικό (κυρίως αμερικανικό) οδηγεί τον πλούτο και την αληθινή εξουσία στα χέρια ελάχιστων ανθρώπων, που δεν θα ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες.

Το αλλο, το μη δημοκρατικό, θα συγκεντρώνει και πάλι γνώση, πλούτο και ισχύ,  στα χέρια απολυταρχικών πολιτικών εξουσιών. 

Η ισχύς έρχεται στα χέρια λίγων ανθρώπων σε κάθε περίπτωση. 

Η ισχύς και ο πλούτος ορίζεται σε κάθε περίπτωση από αυτούς που κατέχουν τα Μέσα Παραγωγής.

Μόνο που δημιουργείται ο κίνδυνος να μην κατέχονται στο άμεσο μέλλον τα Μέσα Παραγωγής από μία κοινωνική τάξη, αλλά απο ελάχιστους ανθρώπους

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο