Τελικά  ήρθε ο διασυρμός και η τιμωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στιγματίζεται ιστορικά με το ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για το έγκλημα των Τεμπών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ελευθερία του Τύπου και την αστυνομική βία με  ψήφους, 330 υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές. . Ταυτόχρονα η εικόνα της Ελλάδας παρομοιάζεται και θεσμικά  πλέον με το αντιδημοκρατικό καθεστώς του Όρμπαν, καθώς καλείται η Επιτροπή,  να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».


Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης . Παρά τον μεγάλο παρασκηνιακό αγώνα της , η ΝΔ , ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα, απέτυχαν να εμποδίσουν τον ιστορικό στιγματικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. ρτης 7 Φεβρουαρίου από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Το ζήτημα πλέον γίνεται διεθνές. Υπάρχει δηλαδή η διεθνής διάσταση, η νομική διάσταση καθώς θα πρέπει να περιμένουμε την περαιτέρω εξέλιξή του, αλλά και αυτό είναι πολύ σημαντικό η εσωτερική διάστασή του στην Ελλάδα. Πέραν αυτών, αναμένεται να διαπιστωθεί ποιές θα είναι οι πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση , τόσο σε επίπεδο πολιτικό , όσο και εκλογικό, αν δηλαδή θα αντιδράσουν και οι ψηφοφόροι ενόψει των ευρωεκλογών.


Όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκη θεωρήθηκε πάράγοντας ανωμαλίας με την αποστασία που οδήγησε στη Χούντα, αλλά και που ως πρωθυπουργός την περίοδο 91-93 προκάλεσε κοινωνικές εντάσεις και επίσης κατηγορήθηκε για υποκλοπές, έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει σε ακόμη χειρότερο δρόμο.

Το ψήφισμα και το… αντιψήφισμα

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα βασίστηκε  στην έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτή Σοφί Ιντ’ Βελντ και μέσα από σκληρά λόγια μιλάει για σημαντική οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, οι SLAPPs (στρατηγικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων), αλλά και πρακτικές τύπου «λίστας Πέτσα».
Το ψήφισμα ανάμεσα σε άλλα θα κάνει τις εξής αναφορές:
    • Δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που δεν έχει διαλευκανθεί μετά από σχεδόν τρία χρόνια.
    • Το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών μέσω ΕΥΠ και Predator.
    • Αγωγές SLAPP, απειλές, επιθέσεις, παρακολουθήσεις που  αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι
    • Έλλειψη πλουραλισμού στον Τύπο και ιδιοκτησία των ελληνικών ΜΜΕ από συγκεκριμένο αριθμό ολιγαρχών.
    • Τα προβλήματα σε ανεξάρτητες αρχές όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με ασφυκτικές πιέσεις λόγω του έργου τους στο θέμα των υποκλοπών.
    • Εκφοβισμός δικαστικών λειτουργών, όπως οι περιπτώσεις της Ελένης Τουλουπάκη και του Χρήστου Ράμμου.
    • Το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 600 μετανάστες και πρόσφυγες, την ώρα που η δικαστική έρευνα προχωρά με ρυθμούς χελώνας.
Στον αντίποδα, όπως αποκάλυψε χθες η «Εφημερίδα των Συντακτών» οι παρασκηνιακές ενέργειες της κυβέρνησης με τις πλάτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έφεραν… δεξιό αντιψήφισμα μάλλον για την τιμή των όπλων.


Ειδικότερα, το ΕΛΚ προετοίμασε τροπολογία για να ενταχθεί στο πόρισμα με στόχο να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα καθώς περιγράφει στα 19 του σημεία υποτιθέμενη πρόοδο της χώρας σε διάφορους τομείς, από τον πλουραλισμό της ενημέρωσες μέχρι… την Frontex.
Επισημαίνεται επίσης ότι την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου , με αφορμή την ψηφοφορία δεκαεπτά δημοσιογραφικές οργανώσεις και ΜΚΟ δικαιωμάτων ζήτησαν μέσω επιστολής την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν για την κατρακύλα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή τους αναδεικνύουν το σκάνδαλο των υποκλοπών, την ασφυκτική πίεση σε δημοσιογράφους και τον σκληρό έλεγχο προς τα ΜΜΕ .

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία