Τελικά  ήρθε ο διασυρμός και η τιμωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στιγματίζεται ιστορικά με το ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για το έγκλημα των Τεμπών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ελευθερία του Τύπου και την αστυνομική βία με  ψήφους, 330 υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές. . Ταυτόχρονα η εικόνα της Ελλάδας παρομοιάζεται και θεσμικά  πλέον με το αντιδημοκρατικό καθεστώς του Όρμπαν, καθώς καλείται η Επιτροπή,  να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».


Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης . Παρά τον μεγάλο παρασκηνιακό αγώνα της , η ΝΔ , ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα, απέτυχαν να εμποδίσουν τον ιστορικό στιγματικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. ρτης 7 Φεβρουαρίου από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Το ζήτημα πλέον γίνεται διεθνές. Υπάρχει δηλαδή η διεθνής διάσταση, η νομική διάσταση καθώς θα πρέπει να περιμένουμε την περαιτέρω εξέλιξή του, αλλά και αυτό είναι πολύ σημαντικό η εσωτερική διάστασή του στην Ελλάδα. Πέραν αυτών, αναμένεται να διαπιστωθεί ποιές θα είναι οι πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση , τόσο σε επίπεδο πολιτικό , όσο και εκλογικό, αν δηλαδή θα αντιδράσουν και οι ψηφοφόροι ενόψει των ευρωεκλογών.


Όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκη θεωρήθηκε πάράγοντας ανωμαλίας με την αποστασία που οδήγησε στη Χούντα, αλλά και που ως πρωθυπουργός την περίοδο 91-93 προκάλεσε κοινωνικές εντάσεις και επίσης κατηγορήθηκε για υποκλοπές, έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει σε ακόμη χειρότερο δρόμο.

Το ψήφισμα και το… αντιψήφισμα

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα βασίστηκε  στην έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτή Σοφί Ιντ’ Βελντ και μέσα από σκληρά λόγια μιλάει για σημαντική οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, οι SLAPPs (στρατηγικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων), αλλά και πρακτικές τύπου «λίστας Πέτσα».
Το ψήφισμα ανάμεσα σε άλλα θα κάνει τις εξής αναφορές:
    • Δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που δεν έχει διαλευκανθεί μετά από σχεδόν τρία χρόνια.
    • Το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών μέσω ΕΥΠ και Predator.
    • Αγωγές SLAPP, απειλές, επιθέσεις, παρακολουθήσεις που  αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι
    • Έλλειψη πλουραλισμού στον Τύπο και ιδιοκτησία των ελληνικών ΜΜΕ από συγκεκριμένο αριθμό ολιγαρχών.
    • Τα προβλήματα σε ανεξάρτητες αρχές όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με ασφυκτικές πιέσεις λόγω του έργου τους στο θέμα των υποκλοπών.
    • Εκφοβισμός δικαστικών λειτουργών, όπως οι περιπτώσεις της Ελένης Τουλουπάκη και του Χρήστου Ράμμου.
    • Το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 600 μετανάστες και πρόσφυγες, την ώρα που η δικαστική έρευνα προχωρά με ρυθμούς χελώνας.
Στον αντίποδα, όπως αποκάλυψε χθες η «Εφημερίδα των Συντακτών» οι παρασκηνιακές ενέργειες της κυβέρνησης με τις πλάτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έφεραν… δεξιό αντιψήφισμα μάλλον για την τιμή των όπλων.


Ειδικότερα, το ΕΛΚ προετοίμασε τροπολογία για να ενταχθεί στο πόρισμα με στόχο να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα καθώς περιγράφει στα 19 του σημεία υποτιθέμενη πρόοδο της χώρας σε διάφορους τομείς, από τον πλουραλισμό της ενημέρωσες μέχρι… την Frontex.
Επισημαίνεται επίσης ότι την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου , με αφορμή την ψηφοφορία δεκαεπτά δημοσιογραφικές οργανώσεις και ΜΚΟ δικαιωμάτων ζήτησαν μέσω επιστολής την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν για την κατρακύλα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή τους αναδεικνύουν το σκάνδαλο των υποκλοπών, την ασφυκτική πίεση σε δημοσιογράφους και τον σκληρό έλεγχο προς τα ΜΜΕ .

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο