Ο ένας μετά τον άλλον, κορυφαίοι και με κρίσιμη αποστολή θεσμοί της ΕΕ βυθίζονται σε κρίση αξιοπιστίας ή επικρίνονται για σοβαρά ελλείμματα στον τρόπο λειτουργίας τους, για εμπλοκή σε σκάνδαλα και γενικότερα δημιουργούν την αίσθηση ευτελισμού τους, την στιγμή που η ίδια η Ευρωπαική Επιτροπή και η πρόεδρός της , η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν επικρίνεται με σφοδρότητα για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες κατά του Frontex. Ο οποίος ιδρύθηκε το 2004 ως  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής,  με σκοπό να συνδράμει τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν στην προστασία των εξωτερικών συνόρων του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ. Η εμπλοκή της Ελλάδας στην κρίση του Frontex αφορά την ανοχή του στις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο που επιβεβαιώθηκαν και από σχετική έρευνα.

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορήθηκε για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχοντας πολιτική κάλυψη από τις ηγεσίες των κρατών –μελών, αλλά οι οργανώσεις υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στράφηκαν και κατά της Αθήνας, αλλά και κατά του Frontex. Η κατάσταση όμως οξύνθηκε καθώς ο πρόεδρός της Λεζερί κατηγορείται για αδιαφάνεια, αξιωματούχοι για σκάνδαλα και γενικότερα επικρατεί η εντύπωση ότι ο Frontex ή θα αλλάξει ηγεσία και θα ανασυγκροτηθεί ή θα οδηγηθεί σε σήψη με συνέπειες , κάτι που θα επηρεάσει καταλυτικά τον ρόλο του .

 

Πως κινείται η Γερμανία


Η ΕΕ βρίσκεται πλέον και σε θεσμική κρίση. Η Γερμανία από ηγετική δύναμη έγινε πρωταγωνίστρια αμφισβήτησης και κατακραυγής καθώς η διαρκής προβολή και πίεση για την υπηρέτηση των συμφερόντων της, μεγαλώνουν το ρήγμα μεταξύ λαών και ηγεσίας της Ευρώπης.  Η γερμανική Ευρώπη , ήταν περίπου δεδομένο ότι θα οδηγούνταν σε εκφυλισμό. Για πολλούς ήταν ζήτημα χρόνου να εκδηλωθεί η κρίση. Η πανδημία, η οικονομική κρίση, η επιρροή των ομάδων πίεσης και των συμφερόντων ήρθαν και έδεσαν κατά την  διάρκεια της πανδημίας . Πολλοί φοβούνται ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει ήδη μετατραπεί σε ευρωαρνητισμό. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα  το Βερολίνο , εμποδίζει κάθε αλλαγή που δεν την συμφέρει. Πρωταγωνιστεί στις σχέσεις με την Κίνα, αλλά αποτρέπει άλλες χώρες. Μιλά για κυρώσεις κατά Ρωσίας, αλλά κάνει και δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου με τη Μόσχα. Η ΕΕ έκανε κεντρική συμφωνία για τα εμβόλια, αλλά η Μέρκελ προωθεί διμερή συμφωνία παραγωγής του Σπούτνικ στη χώρα της.

Ο γνωστός Σόϊμπλε έδωσε το σήμα ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να συνοδευθούν με όρους, δηλαδή με μνημόνια. Η Ελλάδα που έχει σοβαρό πρόβλημα χρέους σίγουρα θα είναι η πρώτη, αν δεν είχε τη χώρα μας στο μυαλό του. Στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέ Μπορέλ βάλλεται από παντού . Όχι μόνο γιατί στο πρόσωπό του συμπυκνώνεται η ανεπάρκεια της ΕΕ στα θέματα αυτά, αλλά και γιατί ο ίδιος είναι ανίκανος να χειριστεί οποιονδήποτε φάκελο. Πέραν αυτών, είναι υποχρεωμένος , όπως στις σχέσεις με την Ρωσία να λικνίζεται μεταξύ των ιδιοτελών συμφερόντων της Γερμανίας , της Γαλλίας ή και άλλων χωρών.

Η ΕΕ όμως συνεχίζει και με την κρίση των εμβολίων , όπως και με άλλες κρίσεις να μην διορθώνει ουσιαστικά τίποτα . Προσθήκες κατώτερες των περιστάσεων όπως η οικονομική κρίση που βασανίζει συνολικά την ΕΕ σχεδόν από το 2008, η μη ανεκτή πλέον φιλοτραπεζική πολιτική, η αδυναμία να επιβάλλει φόρους στους πλούσιους, η άρνηση να συντρίψει τους φορολογικούς παραδείσους, αντίθετα τους προστατεύει, μερικοί εκ των οποίων βρίσκονται και στο έδαφός της, όπως το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία απομακρύνουν τους ευρωπαίους πολίτες από την πίστη τους στο ευρωπαικό όραμα. Με την κατηγορία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν φορολογικός παράδεισος την οδήγησαν σε χρεοκοπία. Αποκαλύφθηκε ότι οι τράπεζες του Λουξεμβούργου έχουν καταθέτες κάθε καρυδιάς καρύδι, από Ρώσους ολιγάρχες μέχρι εμπόρους όπλων και ναρκωτικών, αλλά το Βερολίνο δεν ενοχλείται.
           

Η υπόθεση Frontex


Πλήθος δημοσιευμάτων στον έγκυρο διεθνή τύπο δίνουν την εικόνα πραγματικής κατολίσθησης. Ο εν λόγω οργανισμός αφορά την Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες και από την σωστή λειτουργία του εξαρτώνται πολλά σημαντικά ζητήματα στο μεταναστευτικό.  Η ανυποληψία όμως καταφέρνει σοβαρό πλήγμα, καθώς τις τελευταίες ημέρες  γίνονται αποκαλύψεις  σχετικά με σκάνδαλα διαφθοράς, μυστικές και αμφιλεγόμενες επαφές με το λόμπι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων και συστημάτων ασφαλείας, για υποβάθμιση του μηχανισμού επιτήρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για αδιαφάνεια και ψέματα, όπως και για το χαμηλό ηθικό και τις εσωτερικές διαμάχες που επικρατούν στην υπηρεσία την ώρα που γιγαντώνεται και ετοιμάζεται να αναλάβει κομβικό ρόλο στη λεγόμενη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.


Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται σε μια στιγμή που η υπηρεσία εξακολουθεί να ελέγχεται για τις αποκαλύψεις για εμπλοκή σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο όπως και για συγκάλυψη των υποθέσεων. Τόσο εκείνες οι αποκαλύψεις όσο και οι νέες θέτουν σε αμφισβήτηση το ίδιο το θολό και αμφιλεγόμενο δόγμα της φύλαξης των συνόρων, που θέλει τη Frontex εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης-φρούριο, με γιγαντωμένο προϋπολογισμό και με 10.000 μόνιμους αξιωματικούς να τοποθετούνται στα σύνορα τα επόμενα χρόνια με αυξημένες επιχειρησιακές αρμοδιότητες.
Σύμφωνα με το Spiegel οι έρευνες της Olaf δεν αφορούν μόνο τις κατηγορίες για την εμπλοκή της Frontex στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο αλλά και πιθανή απάτη σε σχέση με προμήθεια λογισμικού αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από μια πολωνική εταιρία. Παρότι υπάλληλοι της Frontex είχαν ενημερώσει εξαρχής ότι το λογισμικό δεν λειτουργούσε καλά, η Frontex κατέβαλε κανονικά μεγάλο μέρος της συμφωνηθείσας τιμής, με τους υπαλλήλους να κάνουν στη συνέχεια λόγο για παρατυπίες και πιθανή απάτη.


Στο μικροσκόπιο της Olaf (την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) μπαίνουν όμως και κατηγορίες για mobbing εκ μέρους του Λεζερί και στενού του συνεργάτη αλλά και κατηγορίες στοχευμένης απόκρυψης πληροφοριών από την εντεταλμένη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημειώνεται ότι η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Γιόχανσον έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Λεζερί δεν μπορεί να μείνει για πολύ στη θέση του.



Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο