του Σπύρου Σουρμελίδη


Ο K. Μητσοτάκης έχει προχωρήσει ήδη σε μια δική του μυστική διπλωματία, έχει προχωρήσει στην διαπραγμάτευση με την Άγκυρα, χωρίς να ξέρουμε ποια ακριβώς θέματα είναι στο τραπέζι. Είναι ολ αυτά που λέει ο Καλίν, είναι κάποια απ αυτά, είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα( πράγμα απίθανο με δεδομένη τη θέση των τούρκων);
Μετά τον  Τσαβούσογλου ο Ιμπραχίμ Καλίν  (στενός συνεργάτης του Ερντογάν) είπε τα πάντα  για την ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό , πριν από το τηλεφώνημα του Μητσοτάκη στον Ερντογάν(26.6). Το σημαντικό, δεν πρόκειται για διάλογο αλλά για μια απευθείας διαπραγμάτευση με παρατηρητές-διαιτητές τους Γερμανούς. Ο κ. Καλίν τονίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν χρειάζονται τρίτους (Χάγη κλπ) μπορούν οι δυο χώρες να τα λύσουν μεταξύ τους. Και τι διαπραγματευόμαστε ήδη; Τα πάντα: «Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού.  Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα».



Η σιωπή των ΜΜΕ και η απουσία …Δένδια 


Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί άμεσα να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται , με ποια διαδικασία και ποια είναι η στόχευση. Η σιωπή των ΜΜΕ καλύπτεται με τρόπο ηχηρό διαρκώς από την τουρκική ηγεσία η οποία αποκαλύπτει το τι συμβαίνει (από τη δική της σκοπιά πάντα) για δύο λόγους.
Πρώτον, θέλει να διασφαλίσει τα όσα έχουν γίνει έως τώρα και τα όσα έχουν συμφωνηθεί για το αμέσως επόμενο διάστημα
Δεύτερον, γιατί αν η ελληνική πλευρά υπαναχωρήσει από τα όσα έχουν συζητηθεί, αυτομάτως θα εμφανιστούν τα γεωτρύπανα με πολεμικά  πλοία.
Έτσι εξηγείται και η απόσταση που έχει πάρει ο Ν. Δένδιας από τις διαπραγματεύσεις. Είτε ο κ. Μητσοτάκης κάνει τα πάντα μόνος του χωρίς τον υπουργό Εξωτερικών είτε και ο κ. Δένδιας προτιμά να βρίσκεται σε απόσταση από την μυστική διπλωματία.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν μάλιστα καρφώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την μυστικότητα λέγοντας: «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πότε- πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει, αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού, αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν».
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Εδώ και πολλές βδομάδες οι εκπρόσωποι Μητσοτάκη και Ερντογάν διαπραγματεύονται για τα πάντα.  Κάποια στιγμή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν όπου επιβεβαιώθηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Μετά την τριμερή του Βερολίνου  υπάρχουν (η άμεσα θα υπάρξουν)  και επιτροπές όπου εξετάζουν επιμέρους θέματα.
Η διαπραγμάτευση είναι εφ όλης της ύλης.
Η Άγκυρα προτιμά να μην υπάρχουν διαπραγματευτές – διαμεσολαβητές, γιατί οι δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν τα πάντα μόνες τους.
Μένει να δούμε  τον χρονικό ορίζοντα. Για την Άγκυρα πάντως φαίνεται πως αυτός είναι όσο υπάρχει Τράμπ να συζητηθούν και να συμφωνηθούν όλα. Εκτός αν προκύψουν θέματα που θα παραπεμφθούν στην Χάγη ή σε κάποια διαιτησία.


Ιμπραχίμ Καλίν


Ορισμένες από τις αποκαλύψεις του Ιμπραχίμ Καλίν τις οποίες κρατά κρυφές η κυβέρνηση
O  Ιμπραήμ Καλίν επισήμανε ότι πριν από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν προηγήθηκαν κάποιες διεργασίες με σκοπό την προετοιμασία του, ενώ παραδέχθηκε ότι οι επαφές συνεχίστηκαν στο Βερολίνο σε κατώτερο επίπεδο κατόπιν σχετικών εντολών που δόθηκαν.
«Υπήρξε μια κινητικότητα μετά από μια περίοδο σιωπηρής διπλωματίας.
Στις 26 Ιουνίου, αν δεν κάνω λάθος, ο πρόεδρός μας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Μητσοτάκη.
Φυσικά πριν από αυτό είχαν προηγηθεί διεργασίες.
Και μετά τη συνομιλία (με Μητσοτάκη) -στο πλαίσιο των εντολών που λάβαμε- ξεκινήσαμε κάποιες επαφές.
Και στόχος μας εκεί ήταν να επιλύσουμε τα διμερή μας ζητήματά μας με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

"Σημαντικό βήμα η συνάντηση στο Βερολίνο"


Ο Ιμπραήμ Καλίν χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την τριμερή που έγινε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας και προανήγγειλε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας.
«Έγινε ένα σημαντικό βήμα που θα συνεχιστεί…. Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις…. Είμαστε υπέρ της συνέχισής τους εμείς…Δηλαδή να το πω έτσι, θα συνεχιστούν μια σειρά παράλληλων συναντήσεων στο πλαίσιο του συμφωνήσαμε…
«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πότε πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει, αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού, αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν.
Αν θυμάστε, ο πρόεδρός μας είχε πει και κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό το 2004, όταν είχε υποβληθεί το σχέδιο Ανάν, “εμείς θα είμαστε διπλωματικά πάντοτε ένα βήμα μπροστά”.
Και σε αυτό το θέμα, η αντίληψη του προέδρου μας είναι να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αυτό τί σημαίνει; Να είμαστε εποικοδομητικοί.
Να μην κλείνουμε εντελώς τις πόρτες.
Αλλά λέγοντάς το αυτό να μην περιμένει κανείς ποτέ ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα και συμφέροντά της.
Δηλαδή εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, αρκεί να υπάρχουν ηγέτες με όραμα και ισχύ, όπως πρόσθεσε «Το να είμαστε δέσμιοι τρίτων παραγόντων, όπως είναι η Ε.Ε. ή άλλων πολιτικών δυνάμεων, δεν θα υπάρξει όφελος», δήλωσε απορρίπτοντας την παρέμβαση τρίτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

"Στην Ελλάδα και Τουρκία… τρίτος δεν χωρεί"

Ο Ιμπραήμ Καλίν υπενθύμισε ότι οι διερευνητικές επαφές με την Αθήνα ξεκίνησαν το 2002, πραγματοποιώντας περίπου 60 γύρους διαπραγματεύσεων, κατά τις οποίες συζητήθηκαν διμερή θέματα, η υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας και άλλα θέματα.
Ταυτόχρονα έγιναν πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών Αρχών.
Αυτές συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κατά διαστήματα, ανέφερε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να επιλύσουν μόνες τις διαφορές τους, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.
«Ο πρόεδρός μας επέδειξε μια πολύ εποικοδομητική στάση…Όπως ειπώθηκε, στο πλαίσιο κάποιων συγκεκριμένων όρων, μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να τις συνεχίσουμε…Κι εμείς τις ξεκινήσαμε υπό αυτό το πλαίσιο…Τώρα ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα, στα οποία υπάρχει διαφορά απόψεων…Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτό γίνονται, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα δια της διπλωματίας…Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού…Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου…Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα…Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα…Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση, αλλά ταυτόχρονα και με μία ισχυρή ηγεσία με όραμα, μπορούμε να τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Αναφέρθηκε και στις εργασίες που γίνονται στην Αγιά Σοφιά ώστε να μετατραπεί σε τζαμί.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο