Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ πιέζουν την Κύπρο για επιστροφή στις συνομιλίες
Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση- Δύο επιπλέον πολεμικά στην κυπριακή ΑΟΖ
Έντονες διαβουλεύσεις σε εξέλιξη

του Σωτήρη Σιδέρη

Ανεβαίνει με ταχύτητα το διπλωματικό θερμόμετρο  μεταξύ Ελλάδας –Κύπρου και Αιγύπτου, ενώ παράλληλα έντονη κινητικότητα αναπτύσσει ο ΟΗΕ με στόχο να συρθεί η Λευκωσία  και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς να απαιτεί την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφος «Μπαρμπαρός» και των πολεμικών πλοίων από την Κυπριακή ΑΟΖ.


Παράλληλα ανεβαίνει και η στρατιωτική δραστηριότητα καθώς δύο πολεμικά πλοία της Τουρκίας εξακολουθούν να περιπολούν στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Συνολικά η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα οξυμένη , οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οδηγούνται σε μια νέα περίοδο με πολλές εντάσεις , ενώ οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ και οι ΟΗΕ τηρούν στάση ανοχής έναντι της Αγκυρας.

Αρνητικός ο Αναστασιάδης

Στην Λευκωσία ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν θα δεχθεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς.
Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης  αναφέρθηκε στην αδιαλλαξία της Άγκυρας και τις πρόσφατες προκλητικές της ενέργειες. «Θέλω να διαβεβαιώσω και να καταστήσω σαφές προς όσους έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων, πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς», τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ο φυσικός πλούτος της  Κύπρου  ανήκει στο κράτος και πως μετά τη λύση τα οφέλη εκ της αξιοποιήσεως του θα καρπούται το σύνολο των νομίμων κατοίκων της χώρας και υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπρίων δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων.

Το παιχνίδι του ΟΗΕ

Ο πλέον αρνητικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην Κύπρο είναι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος με την προκλητική δήλωσή ότι «υπάρχει μια ντε φάκτο διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την ΑΟΖ» πυροδότησε πολλές αντιδράσεις, δεδομένου ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά, γιατί η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα εκεί, απλά ασκεί μια πειρατική πολιτική , υποτίθεται εκπροσωπώντας τους Τουρκοκύπριους, κάτι που επίσης δεν στέκει ούτε νομικά, ούτε πολιτικά. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι υπήρξε διόρθωση εκ μέρους του Άιντα στο παρασκήνιο, αλλά η διόρθωση αυτή είναι άνευ ουσίας γιατί η δήλωση αμφισβήτησης ήταν δημόσια και θα έπρεπε να έχει ανακληθεί ο Νορβηγός αξιωματούχος.
Ωστόσο, ο Άιντα επιβεβαιώνοντας πλήρως τις προβλέψεις μας και αφού η Τουρκία δεν υποχρεούται να αναδιπλωθεί και να φύγει από την  κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρείται να συρθεί η Λευκωσία στο τραπέζι των συνομιλιών άνευ όρων.
Ετσι, ο κ . Άιντα, με την στήριξη των ΗΠΑ και των Άγγλων  θα πραγματοποιήσει περιοδεία  στο τρίγωνο Άγκυρα – Αθήνα – Λευκωσία, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών.
Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, πρώτος σταθμός του Νορβηγού πρώην Υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Αγκυρα, στις 4 Νοεμβρίου. Την επομένη θα μεταβεί στην Αθήνα και στις 5-7 Νοεμβρίου στην Κύπρο.
Η στάση του αξιωματούχου του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα προκλητική καθώς προσπαθεί να πείσει Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν υπάρχει λόγος να μην συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις  παρά την τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ.
Στο μεταξύ , την παραμονή της εθνικής μας γιορτής και ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας –Κύπρου –Αιγύπτου  έξι οπλισμένα τουρκικά μαχητικά έκαναν χαμηλή πτήση πάνω από τρία ελληνικά νησιά, τους Ανθρωποφάφους, το Μακρονήσι και το Αγαθονήσι. Ο αριθμός των τουρκικών μαχητικών που εισέβαλαν στο ελληνικό FIR, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και έφτασαν στο σημείο να πετάξουν προκλητικά πάνω από ελληνικό έδαφος δείχνει το μέγεθος της πρόκλησης και καταδεικνύει τον βαθμό της τουρκικής επιθετικότητας.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες κατά πάγια πρακτική.

Λευκωσία –Κάιρο

Η τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο και την Αντολική Μεσόγειο δεν είναι άσχετη με την έντονη διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μεταξύ Αθήνας –Λευκωσίας και Καίρου με στόχο την συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, της ενέργειας , ενώ αυξημένος είναι ο προβληματισμός που αναπτύσσεται για την συμβολή της Ελλάδας , της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου στον τομέα της Ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η τριμερής συνεργασία αυξάνεται με γρήγορους  ρυθμούς  Στις 28 και 29 Οκτωβρίου θα συναντηθούν στην Λευκωσία οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών για να προετοιμάσουν την Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο στις 9 Νοεμβρίου. Η διπλωματική προσέγγιση των τριών χωρών συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών χωρών , μικρών και μεγάλων,  της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ , του Ισραήλ, ενώ προκαλεί φανερό εκνευρισμό στην Τουρκία, η οποία ωστόσο , αντί να ζητήσει να γίνει μέρος των συνομιλιών, κάνει ακριβώς το αντίθετο, προκαλώντας όξυνση που προκαλεί αντιδράσεις.
Από πολλές πλευρές εκφράζεται η βεβαιότητα ότι οι εξελιξεις στο Ιράκ, τη Συρία, την Λιβύη και η ανάμειξη πολλών χωρών στην περιοχή, προοιωνίζεται μια μακροχρόνια διασάλευση της σταθερότητας, ακόμη και αλλαγές συνόρων, πράγμα που σημαίνει ότι οι διεργασίες που συντελούνται τώρα θα επηρεάσουν τις μελλοντικές εξελίξεις. Η Αίγυπτος που είχε την πρωτοβουλία αυτών των συνομιλιών και η Κυπριακή Δημοκρατία που αναζητά συμμάχους και στηρίγματα στην περιοχή, έπεισαν την Αθήνα να πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις που ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν σε νέες ισορροπίες την περιοχή.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο