Η διαπραγμάτευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, αλλά χωρίς την Τρόικα έχει ήδη αρχίσει ακριβώς όπως προβλέπονταν. Δηλαδή, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις που εξελέγη ως κυβέρνηση και οι δανειστές με την θέση ότι διαπραγματεύονται μεν αλλά με πολλές κόκκινες γραμμές απαιτώντας από τη νέα κυβέρνηση συμμόρφωση.
Ωστόσο η διαπλοκή και το σύστημα που υπηρέτησε την Τρόικα,  συνεχίζει να προκαλεί την κοινή λογική, στηρίζοντας την Τρόικα στο σκηνικό διαπραγμάτευσης που έχει στηθεί!
Οι επισκέψεις Σουλτς και Ντάισεμπλουμ, αλλά και τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Ρώμη και Παρισι θα κλιμακώσουν την διαπραγμάτευση, ενδεχομένως και την ένταση , πράγμα που σημαίνει ότι όντως γίνεται διαπραγμάτευση. Αυτό που προς το παρόν  διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι η διατήρηση της έντασης για προφανείς διαπραγματευτικούς λόγους, αλλά ταυτόχρονα, πίσω από τις λέξεις διαφαίνεται η διάθεση όλων των πλευρών για αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Όπως πάντα ο Μάρτιν Σουλτς μετέφερε στην Αθήνα και σε όλη την Ευρώπη την γερμανική αντίληψη περί ευρωπαικής ένωσης κάνοντας σκουπίδια τον θεσμικό του ρόλο , αυτόν του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Με τις δηλώσεις που έκανε στα γερμανικά ΜΜΕ την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, την επομένη δηλαδή της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Σούλτς επιβεβαίωσε ότι αδυνατεί να λειτουργήσει ως Ευρωπαίος.  Η δήλωσή του ότι ζήτησε από τον Τσίπρα να μην πάει σε πολιτική σύγκρουσης γιατί θα χάσει και πολλά ακόμη  επιβεβαιώνουν την καταρράκωση του θεσμού και το πάθος του για κυριαρχία της γερμανικής πολιτικής.
Στην συνάντηση Τσίπρα –Ντάισεμπλουμ ο Έλληνας πρωθυπουργός  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι  παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.           

Αλλαγή σκηνικού

Το μόνο που μπορεί να πεί κανείς με βεβαιότητα είναι ότι το σκηνικό έχει αλλάξει. Σε πρώτη φάση διαψεύστηκαν  όσοι στην Αθήνα προπαγάνδιζαν ή πίστευαν ότι οι εταίροι θα διαπραγματευθούν. Οι εξελίξεις εκθέτουν τις κυβερνήσεις Σαμαρά –Παπαδήμου και Γ. Παπανδρέου που ουδέποτε διαπραγματεύθηκαν. Στο σύνολό τους οι ευρωπαικές χώρες, ανεξάρτητα από τις θέσεις που διατυπώνουν είναι υπέρ της διαπραγμάτευσης.
Εκ των πραγμάτων έχει στηθεί μια νέα σκακιέρα. Οι συσχετισμοί είναι μεν εφιαλτικοί εις βάρος της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αλλά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει τα δεδομένα. Ολες οι ευρωπαικές χώρες και κυρίως το Βερολίνο φοβούνται μια απρόβλεπτη κίνηση εκ μέρους της Αθήνας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την ευρωζώνη. Η δήλωση Σόιμπλε ότι η Γερμανία δεν εκβιάζεται, ακούγεται ως πυρηνική έκρηξη στην ευρωπαική πολιτική σκηνή . Ο Σόιμπλε, ο άνθρωπος που  έχει μάθει μόνο να εκβιάζει δεν μπορεί να αποδεχθεί το νέο σκηνικό, αν και γνωρίζει ότι ο ρεαλισμός θα κυριαρχήσει και η άποψή του  περί άκαμπτης λιτότητας δέχεται πυρά σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΕ φοβάται τον απρόβλεπτο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι σήμερα οι ελληνικέ κυβερνήσεις ήταν δεδομένες. Αυτή την αλλαγή βιώνουν τώρα και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση οι εντάσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Στις 12 Φεβρουαρίου στην Σύνοδο Κορυφής θα γίνει το πρώτο μεγάλο τεστ για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τους εταίρους. Εκεί θα εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα και θα υπάρξουν οι πρώτες , αλλά σαφείς ενδείξεις για το τι θα ακολουθήσει. Συμφωνία ή ρήξη, είναι οι λέξεις που θα ακούγονται καθημερινά, μέχρι να  κλείσει η διαπραγμάτευση , γιατί έτσι ή αλλιώς, θα κλείσει  κάποια στιγμή και μάλιστα σύντομα….

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΕίναι ένα τρομερό γεγονός στην μακραίωνη ιστορία των Εβραίων. Ένα έθνος που έχει κυνηγηθεί, έχει βασανιστεί, έχει υποφέρει τα πάνδεινα για χιλιάδες χρόνια, κατηγορείται τώρα για γενοκτονία και ο Εισαγγελέας... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ, ότι θα συνομιλήσει με την Τουρκία μόνο αν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική. Το κάνει όμως με τη Βόρεια Μακεδονία. πλήρες κείμενο
Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο