του Γιάννη Μπράχου*

Η ενεργειακή κρίση έχει φέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθώς η Ευρώπη αναζητεί ενεργειακό εφοδιασμό για την απεξάρτηση της από τη Ρωσία νέες διαδρομές φυσικού αερίου, όπως ο EastMed (είτε ως φυσικός αγωγός είτε ως virtual αγωγός LNG από την Αίγυπτο) επανέρχονται στη δημόσια συζήτηση. Κρίσιμη παράμετρος όμως για την επίτευξη του στόχου απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι η άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός όμως  ότι δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή καμία απολύτως διπλωματική κινητικότητα καθιστά δυσεπίλυτο σταυρόλεξο , όχι μόνο την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Μια πρωτοβουλία βιώσιμης συνεργασίας των χωρών της ανατολικής Μεσογείου μπορεί να άρει το αδιέξοδο;



Η ανακοίνωση της ιταλικής κρατικά ελεγχόμενης ENI, ότι θα αντικαταστήσει πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2025 με προμήθειες από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και τα πλούσια σε φυσικό αέριο κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, επανάφερε στη δημόσια συζήτηση την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.

Με τις τρέχουσες τιμές φυσικού αερίου, η οικονομική βιωσιμότητα του EastMed έχει βελτιωθεί σημαντικά, όμως παραμένει ως γεωπολιτικό κλειδί το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, επισημαίνεται ότι, παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία προχώρησε σε καταδικαστέες ενέργειες με δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά, υπονομεύοντας το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή. Στην ίδια έκθεση επαναλαμβάνεται η έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων.
Το Ε/Κ επανέλαβε την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πολυμερή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Πράσινη Συμφωνία παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για την επίτευξη συνεργατικών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακών λύσεων.
Επιπρόσθετα, στην έκθεση τονίζεται ότι είναι λυπηρό το κυπριακό να παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνεται σθεναρά ότι η όποια βιώσιμη λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου.
Η ακινησία του Κυπριακού και η διεθνής ανοχή σε de facto αποφάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποσταθεροποιούν την περιοχή όσο και τη Νοτιο-Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εν μέσω γεωπολιτικής κρίσης. Όσο η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο υποτιμάται, τόσο η παγωμένη σύγκρουση στην Κύπρο όσο και η ένταση στα ελληνοτουρκικά, απειλούν την ειρήνη στην περιοχή.

Η ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία παραμένει στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1964, η μακροβιότερη αποστολή των ΗΕ, υποδεικνύει την μη-ομαλοποίηση της κατάστασης στο νησί. Στην τελευταία έκθεση των ΗΕ έχει καθορισθεί ως νέο σημείο εκκίνησης για το Κυπριακό, η συνεργασία δύο κοινοτήτων. Ο Διεθνής Οργανισμός στοχεύει στην αναζήτηση «κοινού εδάφους», μεταξύ της θέσης της ελληνικής πλευράς για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και της τουρκικής για δυο κράτη.

Οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθορίζουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα αντιμετωπίζεται εφεξής το Κυπριακό.

Στις εκθέσεις αναδεικνύονται οι Τεχνικές Επιτροπές, ως δίαυλος επικοινωνίας, με την συναίνεση των δύο πλευρών, λόγω της απουσίας διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Η αναφορά σε «διμερείς συμφωνίες», περιλαμβάνει προκαταρκτική μελέτη για τη διαχείριση των δικοινοτικών απορριμμάτων, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και στην αντιμετώπιση εγκληματικότητας.

Τα ΗΕ επισημαίνουν, με αφορμή τις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας και της Ουκρανίας, την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Τουρκοκυπρίων λόγω «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων στην πρόσβαση στο εμπόριο.

Κατά την άποψη του ΓΓ  το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, επιδεινώνει τη δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται η οικονομική συνεργασία των μερών πχ στο φυσικό αέριο, στο εμπόριο, στο ΠΟΠ χαλούμι και στις φυσικές καταστροφές, ως θέματα διακοινοτικής επαναπροσέγγισης.

Η Τουρκία όμως, χαρακτηρίζει ως εχθρική ενέργεια τις αποφάσεις της Λευκωσίας για τους υδρογονάνθρακες, με «αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και στις παρασκηνιακές διεργασίες, σηματοδοτεί τις προοπτικές της ασφάλειας στην περιοχή. Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας με απαράδεκτες απαιτήσεις και απειλές, αφορά κυρίως τις εξορύξεις. Η Αθήνα έχει μεν προετοιμάσει την διπλωματική απάντηση της, αλλά δεν την συνοδεύει με ανάληψη περιφερειακής πρωτοβουλίας για τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο που διανύουμε τόσο στο Κυπριακό, όσο και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, εξελίξεις αναμένονται το καλοκαίρι του 2023, μετά τις εκλογές. Καθώς οι θέσεις της Τουρκίας δεν θα διαφοροποιηθούν, από το εκλογικό αποτέλεσμα, ανακύπτει το ερώτημα ως προς τον σχεδιασμό της χώρας μας στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ενεργειακές επιλογές ειρήνης και σταθερότητας των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο περιορίζονται στην συνεργασία εξόρυξης υδρογονανθράκων ή στην πράσινη μετάβαση. Καθώς η χώρα μας δεν έχει επιλέξει την κλιμάκωση της έντασης και η εξόρυξη υδρογονανθράκων προϋποθέτει την μακροχρόνια επίλυση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία, θα πρέπει να αναζητηθούν πρωτοβουλίες υπέρβασης της έντασης στην περιοχή.

Εν μέσω κυμβάλων πολέμου, η ανάληψη από την Αθήνα διεθνούς πρωτοβουλίας για την προώθηση βιώσιμης συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στις ήπιες μορφές ενέργειας, με βάση την Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία, συμβάλλει τόσο στην ειρήνη και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, απελευθερώνοντας διπλωματικό δυναμικό για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και την σταδιακή εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Η Νέα Υόρκη είναι ευκαιρία για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής παρέμβασης της χώρας μας με θετικές πρωτοβουλίες στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, σε αντιδιαστολή με την τουρκική επιθετικότητα, η οποία υπονομεύει την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.


*** Οικονομολόγος-πρώην Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Υπουργείου Εξωτερικών.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.

  • Ποιος θα δικάσει τους εγκληματίες του Ισραήλ;

         Του Στράτου ΒαλτινούΜακελειό  με 112 νεκρούς στη Βόρεια Γάζα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισβολής και κατοχής, άρχισαν να πυροβολούν τυφλά εναντίον αθώων ανθρώπων που λιμοκτονούν. Οι δηλώσεις καταδίκης αξιωματούχων της Δύσης είναι υποκριτικές και...

  • Κύπρος: "Αερομαχίες" για το FIR Λευκωσίας

    Αθέατες αερομαχίες δίνει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να αποτρέψει έμμεση αναγνώριση του του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου (Ερτσάν όπως το αποκαλούν στα κατεχόμενα) από διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ελεγκτών...

  • Η Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί πια να κρατήσει τον κόσμο της

    Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης αρχίζουν να την εγκαταλείπουν αναζητώντας αλλού επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά και καλύτερη ποιότητα διαβίωσης. Παραμένει όμως ισχυρή και γοητευτική. «Αν η γη ήταν ένα κράτος, η Κωνσταντινούπολη θα ήταν η πρωτεύουσά του» φέρεται να είπε...

  • Συλλήψεις μελών της RAF μετά από 33 χρόνια

    Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε (την Τρίτη 27.2.24) τρία μέλη της της τρίτης γενιάς της RAF (Φράξια Κόκκινος Στρατός) που φέρεται να εμπλέκονται σε δολοφονίες τις δεκαετίες του 80 και του 90. Την 65χρονη σήμερα Ντανιέλα Κλέτε, τον Μπούρκχαρντ...

  • Σε «ναρκοπέδιο» βρετανικών ιδεών το Κυπριακό.

    Κώστας Βενιζέλος Με ομιχλώδες ακόμη το σκηνικό για το πώς θα κινηθεί στο επικείμενο επόμενο ταξίδι της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, στην περιοχή, παρασκηνιακά διαπιστώνεται έντονη βρετανική κινητικότητα. Στόχος η...

  • Ναζί -Ολοκαύτωμα – Ισραήλ -Γάζα : και όμως η σύγκριση γίνεται

     Και όμως όλο και περισσότεροι συγκρίνουν το σημερινό Ισραήλ με το ναζιστικό Ολοκαύτωμα. Όσο και αν η λογοκρισία στα δυτικά ΜΜΕ οργιάζει, το Ισραήλ ισοπεδώνει πόλεις, σκοτώνει αδιάκριτα γυναίκες, γέρους και παιδιά και παρά την θύελλα αντιδράσεων,...

  • Τα «ξαναβρίσκουν» Ερντογάν-Αλ Σίσι;

    Η ιστορική συνάντησή τους προγραμματίζεται για την ημέρα των ερωτευμένων, στις  14 Φεβρουαρίου.  Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί αποκατάσταση των δεσμών μετά από διαταραγμένες σχέσεις χρόνων.

  • Τουρκία: το σχέδιο για ναυτική κυριαρχία με βάση τα κατεχόμενα.

    Κώστας Βενιζέλος Στόχος της Τουρκίας είναι να καταστεί κυρίαρχη ναυτική δύναμη στην περιοχή. Κι αυτό θέλει να το επιτύχει καθιστώντας την κατεχόμενη Κύπρο μεγάλη στρατιωτική βάση. Τόσο το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Λευκόνοικου, που λειτουργεί όσο...