του Σπύρου Σουρμελίδη 

Ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί την βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης (13.11) κατά των Κούρδων εξυπηρετώντας πολλαπλούς σκοπούς. Η πρώτη αντίδραση ήταν μια νέα επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας και του  Ιράκ, στο όνομα του πολέμου κατά της "τρομοκρατίας". Οι εξελίξεις όμως δείχνουν ότι δεν είναι μόνο ο Ερντογάν που ζητά αίμα Κούρδων , αλλά και άλλοι παράγοντες στην Τουρκία, όπως και το λεγόμενο "βαθύ κράτος". 

Η κυβέρνηση Ερντογάν πρώτα κατηγόρησε τις κουρδικές οργανώσεις, το PKK  (που δρα στην Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ) και το YPG (των Κούρδων της Συρίας). Και απο το περασμένο Σάββατο άρχισαν να βομβαρδίζονται  περιοχές Κούρδων στην βόρεια Συρία και στο Βόρειο Ιράκ.

Βασικότερος στόχος το Κομπανί, το οποίο είχε αντισταθεί ηρωικά και το 2015 στις επιθέσεις των Τούρκων και του ISIS. To Κομπανί (στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας) είναι το κέντρο μια περιοχής την οποία δεν μπόρεσαν να καταλάβουν οι Τούρκοι, και την οποία θέλουν ώστε να ελέγξουν μεγάλο μέρος της Βόρειας Συρίας.

Τόσο το PKK όσο και το YPG , όπως και οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν αρνηθεί κάθε σχέση με την βομβιστική ενέργεια της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του, κατηγόρησαν αμέσως τους Κούρδους.

Η Άγκυρα τον τελευταίο χρόνο αναζητά ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στην Συρία στις περιοχές των Κούρδων, διαφωνώντας και με τους Ρώσους και με τους Αμερικανούς. Γι αυτό και η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, δημιούργησε αμέσως πάμπολλα ερωτήματα για την σκοπιμότητα της και για τους πραγματικούς αυτουργούς.

 

Αντικρουόμενα συμφέροντα με θύμα τους Κούρδους

 

Η νέα επίθεση στους Κούρδους, γίνεται μέσα σε ένα θολό περιβάλλον, με τον Ερντογάν να διαχειρίζεται πολλά μέτωπα συγχρόνως. 

Το ένα μέτωπο είναι το εσωτερικό, λόγω των επερχόμενων εκλογών του 2023. 

Ο Ερντογάν χρειάζεται τα εκατομμύρια Κούρδους ψηφοφόρους  της Τουρκίας, για να μπορέσει να κερδίσει  τις εκλογές. Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε κάποιες κινήσεις, "φιλικές" προς τους Κούρδους. Ο φυλακισμένος ηγέτης του κουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πήρε μια μικρή άδεια εξόδου για να επισκεφθεί την οικογένεια του.

Μετά απο πολλά χρόνια έκλεισε η Στρατιωτική Φυλακή Νο. 5 του Ντιγιάρμπακιρ, η οποία  είναι  συνώνυμο φρικτών εγκλημάτων σε βάρος Κούρδων. , και η οποία 

Μετά απο αυτό στα μέσα Οκτωβρίου, ο Ερντογάν επισκέφθηκε το  Ντιγιάρμπακιρ, όπου υποσχέθηκε ότι η φυλακή Νο5 θα θα μετατραπεί σε βιβλιοθήκη, κέντρο πολιτισμού και… ολίγον από μουσείο. Με  την γνωστή άνεση που τον διακρίνει μίλησε για «αδελφοσύνη», «αγάπη» και «σύμπνοια», απευθυνόμενος στα "αδέλφια του  τους Κούρδους". 

Δημιουργούνται λοιπόν ερωτήματα γιατί ο Ερντογάν που χρειάζεται διακαώς την κουρδική ψήφο, επιτίθεται τώρα εναντίον τους

 

Το σενάριο "Ακσενέρ" 

 

Αναλυτές βρίσκουν την απάντηση στο... "βαθύ κράτος" αλλά και στους σκληροπυρηνικούς συμμάχους του Ερντογάν, τους ακραίους εθνικιστές. Οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις , προκάλεσαν την βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Πόλης, για να κατηγορηθούν οι Κούρδοι. Προτρέποντας τον Ερντογάν  να συνεργαστεί με την  επονομαζόμενη "Λύκαινα" την Μεράλ Ακσενέρ , το κόμμα της οποίας  κερδίζει ποσοστά πάνω απο 15%.  Η οποία δεν θέλει καμία συνεργασία με Κούρδους.

Την ώρα που ο αυθεντικός "Γκρίζος Λύκος" , ο συνεργαζόμενος με τον Ερντογάν Παχτσελί, χάνει έδαφος , με ποσοστά κάτω του 7%. Ο εκλογικός νόμος στην Τουρκία προβλέπει πλαφόν για την είσοδο στην Βουλή το 10% με τον Ερντογάν να θέλει να το κατεβάσει στο 7%. Αυτό όμως που κυρίως ενδιαφέρει τον Ερντογάν είναι η επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου, που σημαίνει ότι χρειάζεται πολλές ακόμα ψήφους.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ακσενέρ έχει διασπάσει το "Εθνικιστικό Κόμμα" του Παχτσελί, δημιουργώντας το "Καλό Κόμμα", ξεπερνώντας τον Παχτσελί. 

Αν υπάρξει σενάριο συνεργασίας  με την Ακσενέρ,  όχι μόνο ο Ερντογάν θα βρει μια νέα δεξαμενή ψήφων , αλλά θα διασπάσει και την συνεργασία των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Βεβαίως τα κουκιά των Κούρδων είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν είναι σίγουρα για τον Ερντογάν. 

 

Οι εκβιασμοί στο ΝΑΤΟ

Η επίθεση κατά των Κούρδων είναι μια ακόμα "δήλωση" προς  τους ΝΑΤΟικούς, ότι έχει δίκαιο που μιλάει για την τρομοκρατία των Κούρδων τους οποίους στηρίζουν οι Αμερικανοί , οι Ευρωπαίοι και οι  Ισραηλινοί. Έχει ζητήσει άλλωστε απο Σουηδία και Φιλανδία, να εκδώσουν στην Τουρκία Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, προκειμένου να εγκρίνει την είσοδο των δυο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ. 

Και την ίδια ώρα δηλώνει , μετά την επίθεση στην Συρία, ότι δεν δέχεται υποδείξεις για το τι θα κάνει , ούτε απο το ΝΑΤΟ ή τους Αμερικανούς.

Η δε Μόσχα -που ελέγχει τον εναέριο χώρο της Συρίας - φαίνεται ότι επέτρεψε δια της σιωπής την επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας, προκειμένου να διευκολύνει αυτή την ώρα τον Ερντογάν, συντηρώντας έτσι και  την αντιπαλότητα Άγκυρας -Ουάσιγκτον.  

Οι ΗΠΑ αντιθέτως έδειξαν την δυσαρέσκεια τους για την νέα επίθεση κατά των Κούρδων. 

Εχθρός πάντα η Συρία 

Η επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας, είναι ταυτόχρονα και επίθεση κατά της Συρίας. Περιοχές της οποίας κατέχει η Τουρκία, απο το 2011. Βασικός αντίπαλος των τουρκικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία είναι οι Κούρδοι και όχι οι δυνάμεις του Ασαντ που είναι νοτιότερα και δυτικότερα. 

Οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα δημιουργήσουν μια Ζώνη Προστασίας σε συριακό έδαφος για να μην δέχονται τις επιθέσεις των Κούρδων. 

 

Η πονηρή βομβιστική επίθεση

Η τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Πόλης,  εξυπηρετεί λοιπόν πολλαπλούς στόχους του Ερντογάν αλλά και άλλων παραγόντων στην Τουρκία. Γι αυτό και δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η επίθεση οργανώθηκε απο  Κούρδους.  Άλλωστε η τρομοκράτισσα που συνέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις, είναι απο την ...Σομαλία, η οποία υποτίθεται ότι πληρώθηκε απο Κούρδους. 

Δύο είναι οι ορατές συνέπειες: 

Ο Ερντογάν έσπασε και πάλι το σχοινί με τους Κούρδους ενόψει των εκλογών του 2023. 

Η Τουρκία εισβάλει και πάλι στην βόρεια Συρία, κυρίως στο Κομπανί. 

 

Η υποκρισία 

 

Θα περίμενε κανείς ότι οι Σταυροφόροι του Δικαίου της Δύσης , θα αξιοποιούσαν την ευκαιρία των πολεμικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, για να υπενθυμίσουν σε όλους ότι είναι γενική η θέση τους κατά των βρώμικων πολέμων και να πάρουν μέτρα κατά της Άγκυρας.   

Δυστυχώς όμως για μια ακόμη φορά η Δύση επιβεβαίωσε την σκοτεινή ιστορία της. Η Ελλάδα που δέχεται σοβαρές απειλές από την Τουρκία θα μπορούσε να κινηθεί άμεσα, κατα των ενεργειών της Τουρκίας και μέσα στο ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία επιτίθεται συχνά στην Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκράτες, το ίδιο κάνει συχνά και προς την Δύση.

Η αφωνία της Αθήνας, ουσιαστικά όλης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι στον δυτικό κόσμο το δόγμα των Σταυροφόρων είναι ακόμη ζωντανό. Συμμαχίες και συμφέροντα, με πολιτική άνευ αρχών. 

 

Οι δηλώσεις περί αυτοσυγκράτησης ή περί αναλογικής δράσης των απίθανων Γερμανών δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Η Τουρκία είναι πολυτιμότερη απο τα όποια δικαιώματα των Κούρδων. 

Είναι οι Κούρδοι που έσωσαν την Συρία από το Ισλαμικό Κράτος σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ρωσία και όμως χαρακτηρίζονται τρομοκράτες.

Και είναι τα μόνιμα θύματα όλων των παιγνίων.

Ας φροντίσουμε να μην γίνει και η Ελλάδα θύμα των παιγνίων όλων με την Τουρκία

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο