Μια κόκκινη λαοθάλασσα υποδέχτηκε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ο οποίος αποφυλακίστηκε από τη φυλακή της Κουριτίμπα, αφού εξέτισε πάνω από ενάμιση χρόνο από την ποινή που του είχε επιβληθεί για διαφθορά.
Η είδηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Λατινική Αμερική κοχλάζει από κινήματα κατά των αυταρχικών και νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων οι πολιτικές των οποίων  όξυναν τις ανισότητες οδηγώντας εκατομμύρια πολιτών στην ανέχεια.


Ο  Λούλα,  που εξακολουθεί να έχει σημαντικά ερείσματα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα ήταν  φυλακισμένος για περισσότερο από ενάμιση χρόνο για διαφθορά,  με κατασκευασμένες όπως καταγγέλθηκε κατηγορίες.  Τα  μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν αντισυνταγματική την δικαστική απόφαση που επείχε θέση νομολογίας και βάσει της οποίας οποιοσδήποτε ύποπτος μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή εάν απορριπτόταν η πρώτη του έφεση πριν εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει.
Η πολυαναμενόμενη απόφαση του 11μελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε έπειτα από μακρές συζητήσεις και εντελώς οριακά, ενδέχεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση σχεδόν 5.000 άλλων φυλακισμένων. Αλλά οι αποφυλακίσεις αυτές δεν θα είναι αυτόματες, αφού κάθε υπόθεση θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά.
Ο Λούλα, που εκτίει ποινή 8 ετών και 10 μηνών κάθειρξης για διαφθορά, οδηγήθηκε στη φυλακή τον Απρίλιο του 2018, λίγο καιρό μετά την απόρριψη της προσφυγής του από εφετείο, μολονότι είχε ακόμη τη δυνατότητα να προσφύγει σε ανώτερα δικαστήρια.
Μέσα από το κελί της φυλακής, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, δεν έπαψε ποτέ να διατρανώνει την αθωότητά του και να καταγγέλλει συνωμοσία με σκοπό να αποτραπεί η επάνοδός του στην εξουσία.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο μετέπειτα πρόεδρος Ζαϊρ Μπολσονάρο, είχε εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να δει τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας «να σαπίζει στη φυλακή».
Ο Ινάσιο Λούλα, άλλωστε, ήταν φαβορί στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του περσινού Οκτώβρη, όμως η δικαιοσύνη της χώρας δεν του επέτρεψε να συμμετέχει στη διαδικασία.
Η απόφαση, όμως, του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης Σέρζιο Μούρο, τον πρώην δικαστή που είχε καταδικάσει σε πρώτο βαθμό τον Λούλα.

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο