Η χαώδης σχεδόν απόκλιση στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας και οι διαφωνίες και στα άλλα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που προς το παρόν δεν έχουν κωδικοποιηθεί για να γνωρίζουμε με ακρίβεια ποια είναι, οδήγησαν όπως άλλωστε αναμένονταν στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη.
Η συμφωνία των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Αγγλίας και Τουρκίας υπό τον ΟΗΕ,  να υπάρξει νέα συνάντηση στις 18 Ιανουαρίου,  προκειμένου τεχνοκράτες να συζητήσουν πιο διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όταν φτάσουν σε πόρισμα να συνεχιστούν οι συνομιλίες  σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αποτελεί επί της ουσίας παραδοχή της αποτυχίας. Τις επόμενες ημέρες που θα γνωρίζουμε περισσότερα θα διαφανεί και το μέγεθος της αποτυχίας.

 

Πάντως η   συνάντηση της Γενεύης , κάθε άλλο παρά έδωσε την εικόνα εντατικών διαπραγματεύσεων. Αντίθετα , σχεδόν όλοι πήγαν προετοιμασμένοι να διαχειριστούν την αποτυχία .
Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η συζήτηση για τις εγγυήσεις είχε ως βάση την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη  για κατάργηση των εγγυήσεων και όχι την πρόταση του Νίκου Κοτζιά. Κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς περιείχε η πρόταση Αναστασιάδη. Στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν οι τεχνοκράτες στις 18 Ιανουαρίου δεν θα είναι  παρούσες μόνο οι εγγυήτριες δυνάμεις , αλλά και οι δύο κοινότητες και η ΕΕ.
Η στάση της Τουρκίας ήταν επίσης λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς στη Γενεύη ουσιαστικά η Άγκυρα ήταν απούσα. Ήταν προφανές ότι ο Ερντογάν είχε ως προτεραιότητα τις διαδικασίες για αναθεώρηση του συντάγματος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και την εγκαθίδρυση προεδρικής δημοκρατίας  και όχι το Κυπριακό. Ηταν επίσης φανερό ότι ο Τούρκος πρόεδρος μετά την συμφωνία με το κόμμα των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί, το ΜΗΡ, δεν μπορούσε να κάνει ακόμη και αυτονόητους συμβιβασμούς στη Γενεύη.
Εκ των πραγμάτων η Γενεύη επιβεβαίωσε το ναυάγιο του Μον Πελερέν.  Υπό αυτό το πρίσμα ήταν εντελώς ακατανόητη η δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι  «είχαμε καλές συζητήσεις, θετικό κλίμα και αυτό που θέλουμε να υπάρξει, δηλαδή μια δίκαιη, λειτουργική λύση του Κυπριακού, βρίσκεται πάντα στην ακτίνα του υλοποιήσιμου και του πραγματοποιήσιμου». Γενικότερα η παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Γενεύη είχε έναν πανηγυρικό χαρακτήρα που βρίσκονταν σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου σε δήλωσή του τόνισε ότι η Άγκυρα δεν  συζητά εναλλακτικές φόρμουλες για εγγυήσεις. «Μέχρι σήμερα ποια προβλήματα επέλυσε η Ε.Ε.; Πώς να εμπιστευτούμε μια Ε.Ε. με διπροσωπία. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Εχουμε ειρήνη εδώ και 42 χρόνια στην Κύπρο. Και αυτό το οφείλουμε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η Τουρκία δεν συζητά τέτοιου είδους προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά .
Στα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού, ο Τσαβούσογλου ήταν επίσης άκαμπτος καθώς επανέλαβε  τις πάγιες θέσεις της χώρας του, δηλαδή, δημιουργία νέου κράτους, πρωτογενές δίκαιο και εφαρμογή ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους όπως ισχύουν για πολίτες της Ε.Ε.
 Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε  πως οι συζητήσεις για τα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστούν στην Κύπρο.

  Διαφορετική εκδοχή
Διαφορετική εκδοχή των εξελίξεων στη Γενεύη δίνει η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης καθώς σε ανταπόκρισή της από την ελβετική πόλη αναφέρει:
«Αλλιώς είχαν προγραμματίσει τη χθεσινή μέρα τα Ηνωμένα Έθνη και αλλιώς ήθελαν να αξιοποιήσουν την παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ. Στόχος τους ήταν η συνέχιση της διαπραγμάτευσης εδώ στη Γενεύη, και μάλιστα σε πολιτικό επίπεδο. Μετά τις τοποθετήσεις όμως που έκαναν όλες οι πλευρές στην εναρκτήρια τελετή και στο γεύμα, ο γ.γ. διαπίστωσε την απόσταση που υπάρχει και εισηγήθηκε την άμεση σύσταση ομάδας τεχνοκρατών που θα προετοίμαζε το θέμα. Μετά το γεύμα εργασίας είχαν συνάντηση ο γ.γ. και οι υπουργοί των τριών εγγυητριών χωρών. Μετά από αυτή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του και συζήτησαν το ενδεχόμενο της αναβολής. Υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αναβολή μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Αυτή όμως δεν ήταν οριστική. Ο κ. Κοτζιάς έσπευσε να ανακοινώσει δημοσίως την κατ’ αρχήν σκέψη που έκαναν, με αποτέλεσμα να προκαλέσει αντιδράσεις.

Όταν το απόγευμα ο γ.γ. του ΟΗΕ ρώτησε εάν όλες οι πλευρές ήταν έτοιμες να συνεχίσουν εδώ στη Γενεύη τις διαπραγματεύσεις, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε κάποιο χρόνο για να ετοιμαστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα επιθυμεί την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αμερικανικής διοίκησης πριν από το επόμενο ουσιαστικό βήμα.

Οι διαφορές

Ανάμεσα σε αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Κοτζιάς και αυτό που συμφωνήθηκε τελικά υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Αυτή είναι πως στην τεχνοκρατική διαβούλευση θα συμμετέχουν όλοι. Ανάμεσά τους και οι δύο κοινότητες και η ΕΕ. Όπως είχε παρουσιάσει την πρόταση ο κ. Κοτζιάς, θα συμμετείχαν μόνο οι εγγυήτριες δυνάμεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία, μάλιστα, θα ενημερωνόταν για την πορεία των πραγμάτων από τα Ηνωμένα Έθνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία βρέθηκε προ απροόπτου όταν έγιναν οι δηλώσεις Κοτζιά».

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο