Με στόχο να πέσει η Τουρκία στα μαλακά η Ευρωπαική Επιτροπή κάνει κινήσεις που διευκολύνουν την Άγκυρα σχετικά με την  εκπλήρωση του οδικού χάρτη από την Άγκυρα προκειμένου να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, αγνοώντας επιδεικτικά υποχρεώσεις που έχει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προφανώς η στάση αυτή δεν είναι άσχετη με τις απειλές της Τουρκίας ότι αν δεν απελευθερωθεί η βίζα,  η ίδια δεν θα τηρήσει την συμφωνία για το προσφυγικό. Όμως για να δοθεί η βίζα , η Τουρκία έχει συμφωνήσει στην εκπλήρωση κριτηρίων που όμως αρνείται να εκπληρώσει στο σύνολό τους.


Υπάρχει ο κίνδυνος, στην σύνοδο κορυφής  που γίνεται στις 20-21 Οκτωβρίου να δοθούν υποσχέσεις στην Άγκυρα χωρίς να έχει εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της και όσον αφορά την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου και σχετικά με την συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ετσι έχει προκύψει διαφωνία μεταξύ Λευκωσίας και Κομισιόν , αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο αδύνατος κρίκος, αν δεν έχει την στήριξη τουλάχιστον της Αθήνας
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, μετωπική κόντρα ξέσπασε μεταξύ Λευκωσίας και Βρυξελλών, με φόντο τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του οδικού χάρτη της Τουρκίας και την προκλητική στάση της Κομισιόν, η οποία «αξιολογεί» ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει «κριτήρια», αν και παραδέχεται κυνικά ότι δεν τα εφαρμόζει έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί δεν την αναγνωρίζει.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, επέκρινε χθες την Κομισιόν, σημειώνοντας ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «διαφωνεί με την ερμηνεία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε «η εν λόγω ερμηνεία της Επιτροπής αντιβαίνει της αρχής που διέπει τον οδικό χάρτη και η οποία αφορά την άνευ διακρίσεων εκπλήρωση όλων των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».
Ο κ. Κασουλίδης ζήτησε όπως το κείμενο των Συμπερασμάτων, που θα εκδοθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου, υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή των κριτηρίων του οδικού χάρτη της Τουρκίας πρέπει να γίνει «με τρόπο που δεν συνιστά δυσμενή διάκριση» (in a non discriminatory manner).

Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι, επί του παρόντος, το προσχέδιο Συμπερασμάτων αρκείται να επισημάνει ότι «η απαίτηση για θεωρήσεις διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες θα αρθεί όταν εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια», αναφορά η οποία δεν καλύπτει τη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο Συμβούλιο, ο κ. Κασουλίδης διατύπωσε τη διαφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη θέση της Κομισιόν ότι η Τουρκία έχει ήδη εκπληρώσει 65 από τα 72 προαπαιτούμενα κριτήρια του οδικού της χάρτη.

O υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Κύπρος θεωρεί ότι τα κριτήρια 4, 22, 44 και 49, τα οποία σχετίζονται με θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, δεν έχουν εκπληρωθεί από πλευράς της Τουρκίας».

Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε διαφωνία «και με την ερμηνεία της Επιτροπής ότι η Τουρκία πληροί μερικώς τα κριτήρια 47 και 68», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν τα εν λόγω κριτήρια να θεωρούνται ότι έχουν εκπληρωθεί τη στιγμή που η Τουρκία δεν συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία στους τομείς αυτούς».

Ο κ. Κασουλίδης διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη και επιφυλασσόμαστε να ενεργήσουμε ανάλογα σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων από πλευράς της Τουρκίας».

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση της ΕΕ για ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης βέτο.
 
Οι διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής
 
Συνέχεια επί του ζητήματος των ανεκπλήρωτων κριτηρίων του οδικού χάρτη της Τουρκίας και της προκλητικής αξιολόγησης της Κομισιόν αναμένεται να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε αιχμηρή επιστολή προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση της Κομισιόν αποτυγχάνει να επιληφθεί της παντελούς απουσίας προόδου από την Τουρκία» στους τομείς της δικαστικής συνεργασίας και της επανεισδοχής παράνομων μεταναστών.

Κύκλοι στην έδρα της ΕΕ επεσήμαναν ότι η συζήτηση γύρω από το Μεταναστευτικό και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα έχει απλώς ενημερωτικό-πληροφοριακό χαρακτήρα στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο Πέμπτη, καθιστώντας σαφές ότι δεν αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις.

Αυτό πάντως δεν αποτρέπει τη δυνατότητα των κρατών-μελών να διεκδικήσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Τουρκία και την ορθή αξιολόγηση των προαπαιτούμενων κριτηρίων από την Κομισιόν, στο πλαίσιο του ρόλου της ως θεματοφύλακα των αποφάσεων της ΕΕ.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο