Ο Ερντογάν κάλεσε στην Άγκυρα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να καταστήσει σαφές ότι δεν δέχεται παρεκκλίσεις στην πολιτική του στο Κυπριακό, αλλά και για να υπογραμμίσει ότι δεν δέχεται αμφισβήτηση των επιλογών του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.  Σημειώνεται ότι στον κατοχικό στρατό στην Κύπρο δεν έχουν γίνει εκκαθαρίσεις , στο βαθμό τουλάχιστον που γίνονται στην Τουρκία.



 Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου , δύο βασικά στοιχεία προκύπτουν από τη  συνάντηση που είχε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  στην Άγκυρα τη Τετάρτη 17 Αυγούστου. Πρώτο, το γεγονός ότι ήταν μακρά συνάντηση, πέραν των δύο ωρών ενώ η κατ' ιδίαν διήρκησε περίπου ενενήντα λεπτά.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι ειπώθηκαν πολλά, αν όχι όλα τα καυτά ζητήματα. Το δεύτερο στοιχείο αφορά την υποδοχή, η οποία ήταν ψυχρή και τυπική.

Ο Ερντογάν ανέμενε τον Ακιντζί στα σκαλιά του προεδρικού, αντάλλαξαν χειραψία και αμφότεροι ασπάσθηκαν τον… αέρα. Στη συνέχεια και μέχρι να τελειώσουν οι φωτογράφοι, δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα, ούτε καν διασταύρωσαν τα βλέμματα τους. Η συνάντηση  άρχισε με εβδομήντα λεπτά καθυστέρηση.

Ως προς την ουσία, συζητήθηκαν τα θέματα των εγγυήσεων αλλά κι άλλες «ευαίσθητες» πτυχές του Κυπριακού, που ενδιαφέρουν την Άγκυρα.

Τόσο στη συνάντηση όσο και δημόσια, υπήρξαν πολλές αναφορές στο αποτυχημένο πραξικόπημα της  15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ενώ είναι πρόδηλο ότι το καθεστώς Ερντογάν απασχολεί κυρίως η κάθαρση και το Κίνημα Γκιουλέν.

Δεν είναι τυχαίο που ο Μουσταφά Ακιντζί έσπευσε πριν μεταβεί στο προεδρικό, να επαναλάβει τη θέση του και τη στάση του ψευδοκράτους έναντι του Κινήματος Γκιουλέν.  Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε προληπτικά και πριν τη συνάντηση με τον Ερντογάν και τους άλλους Τούρκους αξιωματούχους τη γνωστή θέση για τις εγγυήσεις.
Στο θέμα των εγγυήσεων που ποντάρει η Αθήνα δεν υπάρχει συμφωνία καθώς η Τουρκία τις θέλει , ενώ η Αθήνα  μετά το σχέδιο Ανάν έχει θέση υπέρ της κατάργησής του, θέση που επαναφέρει ως μοναδικό ζήτημα ανάμειξης της Ελλάδας στο Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς.
Στο παρασκήνιο πάντως οι ΗΠΑ και η ΕΕ πιέζουν προς την κατεύθυνση της αφυδάτωσης των εγγυήσεων , κάτι που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο Ανάν προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι  και ο Νίκος Αναστασιάδης έχει δώσει το πράσινο φως να υπάρξει μια μορφή παρουσίας της Ελλάδας στην Κύπρο προκειμένου να ισορροπηθεί η τουρκική θέση υπέρ κάποιας μορφής εγγυήσεων.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο