του Σωτήρη Σιδέρη

Η επιθετική προπαγάνδα δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος. Ούτε ο πανικός. Οι Άγγλοι ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ, αδιαφορώντας για την καταστροφολογία, αδιαφορώντας για την άποψη του Ομπάμα ή της Μέρκελ. Γύρισαν την πλάτη στους ανόητους οικονομολόγους που νόμιζαν ότι οι Άγγλοι θα ψήφιζαν  υπέρ της παραμονής στην ΕΕ επειδή αυτό συμφέρει «την τσέπη τους». Οι Άγγλοι επέστρεψαν στον εθνικισμό, γύρισαν την πλάτη στην γερμανική Ευρώπη και τώρα, θα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για ότι τους συμβεί, θετικό ή αρνητικό.  Στο ερώτημα τι θα συμβεί στην Ευρώπη η απάντηση είναι ανησυχητική. Εθνικισμός, λαϊκισμός, νεοφασισμός, ρατσισμός και πολλά ακόμη χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης. Αυτοί που γελούσαν με κυνισμό στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες που γονάτισαν τον ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζοντάς τον να υπογράψει μνημόνιο ας μετρηθούν τώρα με τον σαρωτικό εθνικισμό και νεοφασισμό που ανατέλλει. Δεν κατάλαβαν ότι επιβάλλοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο στην Ελλάδα καις τον Τσίπρα, έδωσαν το μήνυμα προς την ακροδεξιά   ότι η ΕΕ είναι ανεκττική απέναντί τους, ενώ έναντι της Αριστεράς όχι. Ιδού τα αποτελέσματα τώρα όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Η αποσύνθεση της ΕΕ έχει αρχίσει. Πολλοί σε άλλες χώρες θα ζητήσουν δημοψηφίσματα. Η γερμανική μέγγενη θα βρει αντίσταση. Σε πολιτικό επίπεδο μέσα στο Βερολίνο ακούγονταν κραυγές απελπισίας από τον Γκάμπριελ, τον Στάινμάγερ και άλλους. Χωρίς την Αγγλία, η Γερμανία δεν θα κρατά ούτε τα προσχήματα πλέον , αλλά αυτό είναι και το πρόβλημά της. Επιβάλλοντας την οικονομική τους λογική στην Ευρώπη και απογυμνώνοντάς την από οράματα, αξίες και αρετές, οι Γερμανοί  κατέστρεψαν το σχέδιο και το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Αντί να αναδείξουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της πολιτικής συνεργασίας, της ανάπτυξης , της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανέδειξαν εθνικισμούς, λαικισμούς, ακροδεξιά κινήματα, ενίσχυσαν τον ευρωσκεπτικισμό και τώρα είναι αντιμέτωποι με νέες επιθέσεις που θα τους θυμίζουν το αυτονόητο πλέον. Πως όταν η Γερμανία αποκτά μεγάλη ισχύ, θέλει να κυριαρχεί και να επιβάλλεται  και τελικά να καταστρέφει την Ευρώπη. 

Μόλις επικράτησε το Brexit, οι Σκωτσέζοι βρήκαν την ευκαιρία να δηλώσουν ότι τώρα που φεύγουν οι Άγγλοι θα μείνουν οι ίδιοι στην ΕΕ. Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δηλώνει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.

Στην Γερμανία κάποιοι είναι αλλού. «Η απόφαση του Βρετανού ψηφοφόρου για ένα Brexit αποτελεί ήττα της λογικής» εκτιμά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου και εκ των «Σοφών» της γερμανικής Οικονομίας Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος τονίζει ότι η πολιτική πρέπει τώρα να κάνει τα πάντα προκειμένου να περιορίσει την οικονομική ζημιά.

Ούτε μετά το δημοψήφισμα κάποιοι στο Βερολίνο αρνούνται να δεχθούν ότι υπάρχει άλλη λογική στην Ευρώπη και άλλη στη Γερμανία. Εξακολουθούν να έχουν πάντα γερμανικά κριτήρια για να αναλύουν τις εξελίξεις . Ηττα της λογικής είναι η γερμανική πολιτική στην Ευρώπη και όχι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

O Κάμερον είναι μοιραίος πολιτικός. Προφανώς είναι η πηγή του κακού για όσους τον στήριξαν και ήθελαν την Αγγλία εντός της ΕΕ και πηγή του καλού για τους αντιπάλους του καθώς η παροιμιώδης ανεπάρκειά του να καθοδηγήσει το κόμμα του και τους Άγγλους πολίτες σωστά, θα μείνει στην ιστορία. 

Για να τον τιμωρήσουν μάλιστα στελέχη και βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσαν ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος για μια αποχώρηση από την πρωθυπουργία του Ντέιβιντ Κάμερον. Ο  επικεφαλής του στρατοπέδου υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ Μάθιου Έλιοτ, δήλωσε ότι  ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να παραμείνει τώρα στη θέση του και να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση για το Brexit.

"Δεν βλέπω να υπάρχει μεγάλη όρεξη μεταξύ των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος για να φύγει ο πρωθυπουργός: η ευρεία πλειονότητα θέλει να παραμείνει αυτός και να εφαρμόσει την απόφαση" για το Brexit, δήλωσε ο επικεφαλής του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ Μάθιου Έλιοτ στο Reuters.

Κανένα κράτος μέλος δεν έχει εγκαταλείψει την ΕΕ και το Άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ορίζει πως ένα κράτος μπορεί να αποχωρήσει από την ένωση, εμπεριέχει λίγες λεπτομέρειες.

Γερμανικό πνεύμα

Εξυπνότερη και καλύτερη Ευρώπη» κοντά στους πολίτες της, ζητά ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές, τονίζει ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος» και ζητά ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών. 

Προσέξτε, ο άνθρωπος που λατρεύει τις πολυεθνικές και νοιώθει απέχθεια για τους εργαζόμενους, ένας ωμός νεοφιλελεύθερος και σκληρός Γερμανός, ο Βέμπερ δεν είναι ότι θέλει μια δημοκρατική, δίκαιη , αλληλέγγυα Ευρώπη. Θέλει εξυπνότερη Ευρώπη, άντε να μαντέψει κάποιος τι εννοεί και κοντά στους πολίτες. Πως όμως κοντά στους πολίτες? Με μαζικές απολύσεις, με φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, χωρίς κοινωνικό κράτος και με ανισότητες? Ιδού το αποτέλεσμα όμως. 

Στην Ελλάδα. 

Η ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια. Ολοι περίμεναν έξοδο της Ελλάδας, γιατί η αριστερή κυβέρνηση δεν συνεργάζονταν με το ευρωπαικό κατεστημένο, αλλά το συντηρητικό κόμμα της Αγγλίας οδήγησε τη χώρα εκτός ΕΕ. Καταρρέει έτσι και ο μύθος ότι τα δεξιά κόμματα είναι εκ γενετής φιλοευρωπαικά. Μάλλον και εδώ η ιστορία αιφνιδιάζει. Τα σοσιαλδημοκρατικά και τα αριστερά κόμματα είναι υπέρ της ΕΕ και τα κόμματα που αναπτύχθηκαν από τις διασπάσεις των δεξιών, είναι κατά. 

Η Ευρώπη γυρίζει σελίδα. Πολλοί πιστεύουν ότι θα αποσυντεθεί σύντομα. Η Γερμανία θα επιδιώξει να κρατήσει την κεντρική Ευρώπη υπό την επιρροή της . Από εκεί και πέρα, ουδείς γνωρίζει τι θα προκύψει. 

Ολοι λένε ότι τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον. Πράγματι αλλά δεν ξέρουμε και που θα πάμε. Χρειάζεται πολιτική , ενότητα και σχέδιο για να δημιουργεί κάτι νέο , υγιές και δημοκρατικό. 

Η στάση των Βρυξελλών και του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα θα είναι κρίσιμης σημασίας για το πώς θα πορευθεί η ΕΕ στο εξής. Αν το Βερολίνο επιμένει στην σκληρή λιτότητα είναι βέβαιο  ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αν χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα για να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. 

Η κρίση θα επιδεινώσει την κατάσταση στα βαλκάνια. Το Βερολίνο θέλει τις χώρες της περιοχής εξαρτημένες, είναι όμως μια νέα κατάσταση που θέλει μεγάλη προσοχή. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία θα είναι θετικό για την αριστερά, άρα μπορεί να δημιουργηθεί ένα μέτωπο πίεσης προς τη Γερμανία. Όλα αυτά όμως ρευστά. 

Στο εσωτερικό σκηνικό είναι κυρίαρχος ο ΣΥΡΙΖΑ και το Brexit τον ευνοεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν ως ευρωσκεπτικιστικό κόμμα όχι όμως με τα επιχειρήματα των αντιμεταναστευτικών κομμάτων ή εθνικιστικά. Ήταν και είναι αριστερός ευρωσκεπτικισμός που δικαιώνεται , γιατί Ευρώπη χωρίς τους λαούς, Ευρώπη με την κυριαρχία των αγορών πάνω από τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν μπορεί να υπάρξει. 

Ο Τσίπρας είναι κυρίαρχος και στο εσωτερικό παιχνίδι με τα κόμματα. Γιατί μπορεί να νοιώθει δικαιωμένος που κραδαίνει συχνά την απειλή των δημοψηφισμάτων  δείχνοντας την αντίθεσή του στο διευθυντήριο του Βερολίνου. Η άνευ όρων υποταγή της ΝΔ σε ότι εκπορεύεται από το Βερολίνο και τους μηχανισμούς των Βρυξελλών αποδεικνύεται λάθος . 

Με απλά λόγια αναδεικνύεται πλέον ένα νέο μοντέλο πολιτικής διαπραγμάτευσης στην ΕΕ. Είναι τα δημοψηφίσματα μια απάντηση στον  έλεγχο της ΕΕ από τη Γερμανία. Η δυναμική της ομάδας Βίζεγκραντ θα αυξηθεί.  Με την  πάροδο του χρόνου θα υπάρξει και πολιτική αντίσταση και θα διατυπωθούν νέες θέσεις για την Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα. Εστω και για μια φορά , παρούσα. 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο