Η επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο ήταν η παγκόσμια δικαίωση της Ελλάδας για το προσφυγικό. Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου  επιβεβαίωσε την ορθότητα της στάσης που έχει τηρήσει η κυβέρνηση , η Εκκλησία της Ελλάδας και συνολικά η ελληνική κοινωνία στο προσφυγικό.  Έδωσε επίσης την δυνατότητα να ακουστεί η ελληνική φωνή σε ότι αφορά τις ευθύνες της Ευρώπης και της παγκόσμιας κοινότητας και σε ότι αφορά την ευθύνη για τους πολέμους στην Συρία και την βόρεια Αφρική (που είναι και η αιτία των προσφυγικών ρευμάτων) όπως και σε ότι αφορά την βοήθεια που πρέπει να δοθεί στη χώρα μας με τον επιμερισμό των ευθυνών.

 

Η επίσκεψη του Ποντίφηκα στη Λέσβο ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, που  συνεργάστηκαν προς το κοινό συμφέρον. Σημαντική και η συνεισφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ξεπεράστηκαν και οι φωνές περιορισμένου αριθμού Μητροπολιτών που επιμένουν στις δογματικές διαφορές των Εκκλησιών αδιαφορώντας για τα κοινά προβλήματα και την τεράστια απήχηση που έχει η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα.  

Ο Πάπας συναντήθηκε κατ ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο και συζήτησε την γενικότερη κατάσταση. Το μήνυμα ήταν σαφές : Ανοίχτε τα σύνορα το πρόβλημα δεν λύνεται  με συρματοπλέγματα. «Η πατρίδα μου παρα τη λιτότητα που της επέβαλλαν , προσφέρει ανθρωπιά και αλληλεγγύη» είπε ο πρωθυπουργός στον Πάπα και συνέχισε: «Η επίσκεψη σας σημαντική ευκαιρία να αναδειχθεί η αναγκαιότητα  τερματισμού του πολέμου και της εκμετάλλευσης ανθρώπων από τους διακινητές. Γι 'αυτό είναι σημαντική η θεσμοθέτηση νόμιμης και ασφαλούς μετεγκατάστασης στην Ευρώπη". Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως ο ελληνικός λαός παρα το ότι έχει υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας, που οι διεθνείς χρηματαγορές επέβαλαν στη πατρίδα μου προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, έδωσε από το υστέρημά του για να προσφέρει ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Είμαι υπερήφανος για αυτό. Όταν άλλοι στην Ευρώπη ύψωναν τείχη, στο όνομα  μάλιστα της Χριστιανικής Ευρώπης, η Ελλάδα επέδειξε αλληλεγγύη και ανθρωπιά υπερασπιζόμενη πανανθρώπινες αξίες".

Ο Πάπας μίλησε με τρόπο εξαιρετικό για τον ελληνικό λαό και πριν φτάσει στη Λέσβο και κατά την διάρκεια της επίσκεψης του. Αναφέρθηκε στην κοινή ευθύνη των ευρωπαίων να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Ο  Αρχιεπίσκοπος,  ο Πάπας και  ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκαν  τον καταυλισμό της Μόριας όπου χαιρέτησαν κάθε ένα ξεχωριστά τους πρόσφυγες. Στην συνέχεια έφαγαν με πρόσφυγες, για να προσευχηθούν στην συνέχεια για τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν  στα νερά του Αιγαίου. Στον καταυλισμό των προσφύγων στη Μόρια, εξελίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, με πρόσφυγε σαν ζητούν την ευλογία του Πάπα, να του δίνουν επίσης τα μωρά παιδιά τους να τα ευλογήσει, ενώ όλοι του ζητούσαν βοήθεια για να ανοίξει ο δρόμος προς την Ευρώπη.

Στη δήλωση του ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας Ιερώνυμος  εξέφρασε την ελπίδα «από τη Λέσβο να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα  ευασθητοποίησης, ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι  κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους». Καταδίκασε τις πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο και μίλησε για την «πλήρη χρεοκοπία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης  που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια». Ο Αρχιεπίσκοπος  είχε μόνο καλά λόγια για τον ελληνικό λαό, «καμαρώνω» είπε χαρακτηριστικά τους έλληνες για τη στάση που  κράτησαν. Αφού προσευχήθηκε για τις ψυχές των χιλιάδων θυμάτων, έκανε έκκληση στον ΟΗΕ να συμβάλλει ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν  των τριών Ιεραρχών του Πάπα, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, τονίζεται ιδιαίτερα «Η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες ανταποκρίθηκε με γενναιοδωρία σ αυτή την κρίση». 

Γίνεται αναφορά στις αιτίες της κρίσης. «Εμείς, ο Πάπας Francis, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αθηνών και Πάσης Ελλάδα… Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στην αντιμετώπιση αυτής τεράστια ανθρωπιστική κρίση, και τα βαθύτερα αίτια της, μέσω των διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη…

…Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να εξασφαλιστεί ότι τα άτομα και οι κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και να απολαύσουν το θεμελιώδες δικαίωμα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Μια ευρύτερη διεθνή συναίνεση και ενός προγράμματος βοήθειας χρειάζονται επειγόντως για να διατηρήσει το κράτος δικαίου, την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή την μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου, και να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης…

…Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μια από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις του μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους οπαδούς του Χριστού να είναι προσεκτικές σε ότι αφορά τα λόγια του Κυρίου».

Και τέλος ζήτησαν  «την πλήρη ενότητα όλων των Χριστιανών ώστε να υπάρξει ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, όπως άλλωστε προβλέπει και η Οικουμενική Χάρτα, 2001». Η  κοινή τους θέση είναι μια περίτρανη απόδειξη της ορθότητας της θέσης που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση. Η επίσκεψη του Πάπα ήταν ένα παγκόσμιο γεγονός που μεταδόθηκε από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου. 

Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ των τριών Ιεραρχών

 «Εμείς, ο Πάπας Φραγκίσκος,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος , συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε  τη βαθιά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που έχουν έρθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις  καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, από τις καθημερινές απειλές για την επιβίωσή τους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ένοπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, σε παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, η οποία μας καλεί   για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, τη γενναιοδωρία και την άμεση πρακτική δέσμευση των πόρων. Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στην αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, και τα βαθύτερα αίτια της, μέσω των διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών  πρωτοβουλιών  και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Ως  ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, είμαστε ενωμένοι στην επιθυμία μας για την ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για να παρέχουν βοήθεια και φροντίδα στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να εξασφαλιστεί ότι τα άτομα και οι κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και να απολαύσουν το θεμελιώδες δικαίωμα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ενα προγράμμα βοήθειας χρειάζονται επειγόντως για να διατηρήσει το κράτος δικαίου, την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή την μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσω του Αιγαίου και το σύνολο της Μεσογείου, και να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν άμεσα στην ικανοποίηση των αναγκών τόσο πολλών από τους αδελφούς και τις αδελφές μας που υποφέρουν. . Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος οποίοι παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει  ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σε αυτή την κρίση.

Μαζί, κάνουμε επισήμως, έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητάμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να βοηθήσουν και να προστατεύσουν  τους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και τις εργασίες τους με τις υπηρεσίες των κρατών. Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, ζητάμε από όλες τις χώρες να επεκτείνουν προσωρινό άσυλο, για να προσφέρουν  το καθεστώς του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστουν  με όλους τους άνδρες και τις γυναίκες της καλής θέλησης για άμεσο  τερματισμό των συγκρούσεων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μια από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις  μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους οπαδούς του Χριστού να είναι προσεκτικοί   όσον αφορά τα λόγια του Κυρίου, επί των οποίων μια μέρα θα κριθούμε: «Ήμουν πεινασμένος και μου δώσατε τροφή.  Ήμουν διψασμένος και μου έδωσε να πιω. Ήμουν ένας ξένος και με πήρατε μέσα, ήμουν γυμνός και με ντύσατε.  Ήμουν άρρωστος και με επισκεφθήκατε. Ήμουν στη φυλακή και ήρθατε σε μένα ... Αληθώς σας λέγω, στο μέτρο που το κάνατε σε έναν τουλάχιστον από τους αδελφούς μας, το κάνατε σε μένα » (Ματ 25: 35-36, 40)

Από την πλευρά μας, στην υπακοή στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα και ολόψυχα την αποφασιστικότητα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθησή μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών ... Μαζί θα κάνουμε το χρέος μας  προς τους μετανάστες , τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο,  μια ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη" (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ατόμων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε  την αποστολή των Εκκλησιών , την υπηρεσία  προς τον κόσμο.

Η συνάντηση μας σήμερα, έχει ως στόχο να δώσει  κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που καλωσορίζουμε και τους βοηθούμε.  Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κάνει την προστασία της ανθρώπινης ζωής,  προτεραιότητα και σε κάθε επίπεδο να υποστηρίξει τις πολιτικές ένταξης που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων τόσο πολλών  από τους Χριστιανούς αδελφούς και αδελφές μας, απαιτεί συνεχώς την  προσευχή μας.

Λέσβος 16 του Απριλίου 2016, Ο Ιερώνυμος ΙΙ, ο Φραγκίσκος, Ο Βαρθολομαίος Ι »

ΔΗΛΩΣΗ του Αρχιεπισκόπου στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια Λέσβου

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στη Λέσβο τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο. Θεωρούμε καθοριστικής σημασίας την παρουσία του στον τόπο μας, στα χώματα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Καθοριστική διότι μαζί φέρνουμε ενώπιον ολόκληρου του χριστιανικού, και όχι μόνον, κόσμου την σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων. Ευχαριστώ θερμά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Βαρθολομαίο που μας ευλογεί σημερα με την παρουσία του και ως Πρώτος της Ορθοδοξίας ήλθε για να ενώσει την προσευχή του, ώστε να γίνει η φωνή των Εκκλησιών στεντόρεια και να ακουστεί στα πέρατα του πολιτισμένου κόσμου. Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό τους, να στηλιτεύσουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπινου προσώπου. Από τούτο το νησί, τη Λέσβο, ελπίζω να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης, ώστε να αλλάξoυν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη και η ασφάλεια σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη. Δεν είναι, δυστυχώς, η πρώτη φορά που καταδικάζουμε τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στο αδιέξοδο. Θα ενεργούμε, όμως, μέχρι να πάψει αυτός ο παραλογισμός και η απαξίωση του ανθρώπινου προσώπου. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια. Μόνο όσοι δουν στα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε στον καταυλισμό προσφύγων, θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της “χρεοκοπίας” της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνον. Καμαρώνω για τους Έλληνες οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες που περνούν, βοηθούν τους πρόσφυγες να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος, ο ανηφορικός τους δρόμος λιγότερο τραχύς. Η Εκκλησία της Ελλάδος και, εγώ προσωπικά, θρηνούμε τα θύματα τόσων ψυχών στο Αιγαίο. Έχουμε κάνει αρκετά και θα εξακολουθήσουμε, όσο οι δυνατότητές μας το επιτρέπουν, να κάνουμε περισσότερα για να διαχειριστούμε αυτή την προσφυγική κρίση. Θα ήθελα να κλείσω τη δήλωσή μου κάνοντας μία έκκληση, μία παράκληση, μία παρότρυνση: να αναλάβει επιτέλους ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση που ζούμε. Ελπίζω να μην ξαναδούμε ποτέ παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου. Εύχομαι σύντομα να τα βλέπουμε εκεί, να παίζουν ανέμελα και να χαίρονται τη ζωή".

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο