Εκστρατεία για την απομάκρυνση του αξιωματούχου του ΔΝΤ Πωλ  Τόμσεν από το ελληνικό πρόγραμμα άρχισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την δημοσίευση της συνομιλίας του με την Βελκουλέσκου από το  wikileak.  Με επιστολή του προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά έμμεσα την απομάκρυνση του Τόμσεν καθώς θέτει θέμα εμπιστοσύνης. Ο Τόμσεν εργάζονταν σε πολλαπλά επίπεδα ώστε να τεθεί  και πάλι θέμα χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη πριν από το αγγλικό δημοψήφισμα του Ιουνίου. Είναι προφανές ότι υπό συνθήκες ασφυξίας η Ελλάδα θα παραδίδονταν και πάλι . Όλα αυτά είναι πολύ μεγάλα παιχνίδια για να τα κάνει μόνος του ο Τόμσεν, αλλά και πάλι αποδεικνύεται ότι όλα αυτά τα χρόνια, η συμπεριφορά αυτή ήταν παρούσα και διέλυσε την Ελλάδα. 

 

Η εξέλιξη αυτή ήρθε σαν θείο δώρο για την ελληνική κυβέρνηση που αναζητούσε τρόπους να απεμπλακεί από την μέγγενη του ΔΝΤ και τα περίεργα παιχνίδια που έκανε ο Τόμσεν.  Τώρα όμως, δεν πρέπει απλά να εξεταστεί η απομάκρυνση του Τόμσεν, να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσουν τα πράγματα με άμβλυνση του μνημονίου , πρέπει ταυτόχρονα να εξεταστεί άμεσα το θέμα του χρέους, και κυρίως να εξεταστεί ο κ. Τόμσεν. Δηλαδή να διαπιστωθεί αν όλα όσα έκανε τα τελευταία χρόνια, ήταν απλώς εμμονές ή έπαιζε κάποιο παιχνίδι , ίσως  και κερδοσκοπικό. Είναι γνωστό βέβαια ότι ο Τόμσεν ήταν συνήθως ο «λαγός» το Σόιμπλε, αλλά τα όρια αυτής της σχέσης ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν .
Έπειτα από το  δημοσίευμα του Guardian, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε σήμερα και  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο Πρωθυπουργός  ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ  επικοινώνησε  και με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Επίσης, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρη, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. Το περίεργο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ασχολείται με το ποιος πιθανόν να έχει κάνει την "υποκλοπή" των συνομιλιών και οχι με την ουσία. Με το γεγονός δηλαδή οτι παίζονται παιχνίδια στην πλάτη της χώρας μας.

Η επιστολή Τσίπρα 

«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Κριστίν

Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Tο πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε. 
Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις. 
Iδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά. 
Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.

Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»

Kαθαρές λύσεις ζητά ο Παπαδημούλης

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΔΝΤ και κατά πόσον οι αποκαλύψεις για τα λεγόμενα του Τόμσεν εκφράζουν το σύνολο του Ταμείου και παράλληλα να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση ζητά ο Δημήτρης Παπαδημούλης με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουτς, στους προέδρους των πολιτικών ομάδων και στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. 

Η επιστολή του Δ. Παπαδημούλη αναφέρει:

Αξιότιμε Πρόεδρε Μάρτιν Σουλτς,

Αξιότιμε κε Γκουαλτιερι και Πρόεδροι πολιτικών ομάδων

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των wikileaks σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την πρόθεση του ΔΝΤ για άσκηση ισχυρών πιέσεων προς την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μας γεννούν βαθύτατη ανησυχία.
Χρειάζεται από την πλευράς μας μια ενιαία και σαφή στάση απέναντι σε κινήσεις που υπομονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματικη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την 1η Απρίλιου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή σας είναι απαραίτητη.

Είναι εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθάρισει την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκάλυψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου. Είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιθυμούν την καθυστέρηση της αξιολόγησης για να προκληθεί οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα και σχεδιάζουν την δημιουργία πιστωτικού γεγονότος για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Τέτοιες προσπάθειες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως η οικονομική και προσφυγική κρίση, ζητήματα ασφαλείας, το βρετανικό δημοψήφισμα.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει και εφαρμόσει την συμφωνία του Ιουλίου, προχωρώντας σε πολλές και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις, συμμετέχοντας στις συνομιλίες και δείχνοντας πάντοτε καλή πίστη. Περιμένουμε την ίδια στάση από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι να βάζουμε τεχνητά εμπόδια.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει κίνητρα και ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία.

Με εκτίμηση,  Δημήτρης Παπαδημούλης
Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής Αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο