Κι όμως η διαπραγμάτευση για το χρέος έχει ξεκινήσει. Ο Ολάντ, η στάση του ΔΝΤ, η «αφωνία»  του Βερολίνου, καθώς και η σκληρή γραμμή του Νταίσελμπλουμ, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η υπόθεση «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ», έχει μπει σε μια νέα τροχιά και οδεύει προς την τυπική διαβούλευση για την μείωση του, δια της αναδιάρθρωσης του χρόνου αποπληρωμής, των επιτοκίων κλπ.



Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι μια γενική συζήτηση –όπως θέλουν ορισμένοι ακόμα και σήμερα να το παρουσιάσουν- αλλά κάτι το ορατό το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, παρουσία της Αγκελα Μέρκελ τόνισε πως «Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην ελάφρυνση του χρέους» συμπληρώνοντας κάτι πιο σημαντικό, ότι  η Ευρώπη «εγκατέλειψε» τη χώρα μας. «Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την επανένωση της Γερμανίας.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι »ο σεβασμός προς τη δημοκρατία δεν ήταν ποτέ αντίθετος με τον σεβασμό προς τους κοινούς κανόνες». Η γερμανίδα καγκελάριος, απέφυγε να κάνει αναφορά στην Ελλάδα, αρκέστηκε να πει ότι μόνο η ενότητα θα βοηθήσει την Ευρώπη να προχωρήσει, εκθειάζοντας τη συνεργασία της με τον Φρανσουά Ολάντ.

Λίγες ώρες αργότερα, από την Λίμα του Περού, όπου γίνεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλάμβανε τη θέση του Ταμείου για το χρέος παραμένει αμετάβλητη - δηλαδή, ότι δεν είναι βιώσιμο, όπως ανέφερε στην έκθεσή του τον περασμένο Ιούλιο. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί, ώστε το ΔΝΤ να συνεχίσει να μετέχει στην χρηματοδότηση της Ελλάδας.  Οπως είπε, για να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη:
Το πρώτο σκέλος είναι η και ψήφιση «σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο πεδίο της τραπεζικής διακυβέρνησης».
Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, όπου η Κριστίν Λαγκάρτ τόνισε πως πρέπει να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα επαναφέρουν το χρέος της Ελλάδας σε τροχιά βιωσιμότητας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που και ο Αλέξης Τσίπρας  στις Προγραμματικές Δηλώσεις εθεσε ως πρώτο στόχο την μείωση του χρέους, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε το θέμα του χρέους «μεγάλο εθνικό ζήτημα» τονίζοντας ότι «αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της λύσης και της πιο ανώδυνης διέλευσης της τριετίας μέσα από τη συμφωνία».

Ο Νταϊσελμπλουμ ανθίσταται

Ο επικεφαλής του eurogroup,  ο γνωστός μας  πια ολλανδός Γερούν Νταϊσελμπλουμ, δεν αρνείται επί της ουσίας ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει. Επιχειρηματολογεί όμως προκειμένου να υποστηρίξει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα γίνει γρήγορα. Στα απλά ελληνικά λέει ότι οι αλλαγές στην διάρθρωση του χρέους πρέπει να γίνουν για τις οφειλές μετά από 15 χρόνια (δηλαδή μετά το 2030). Και αυτό γιατί έως τότε δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στην αποπληρωμή του.

Για τον κ. Νταϊσελμπλουμ έως το 2012 η Ελλάδα θα πληρώνει λιγότερο από 18 δις το έτος στο χρέος, περίπου 10% του ΑΕΠ και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Αναγνωρίζει πως το 2022 έως το 2024 υπάρχει δυσκολία. Το 2022 η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 33, 3 δις ευρώ στο χρέος, το 2023, πρέπει να πληρώσει 30 δις ευρω στο χρέος και το 2024 πρέπει να καταβάλλει 24,5 δις. Από κει  πέρα απαιτούνται 16-18 δις ευρώ το χρόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ολ αυτά δείχνουν όμως ότι η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει από το 2030 και μετά αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Γιατί πολύ απλά τώρα χρειάζεται η Ελλάδα ελάφρυνση , ώστε να βρει χρήματα για να μπορέσει να προχωρήσει σε επενδύσεις./

Ο κ.Νταϊσελμπλουμ, προσπάθησε μάλιστα με τις δηλώσεις να υποβαθμίσει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας πως και αν ακόμα, το ΔΝΤ δεν δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα αυτό δεν θα δημιουργήσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα αφού υπάρχει η δανειοδότηση από τον ESM.
Είναι φανερό πως ο ολλανδός προσπαθεί να βάλλει φρένο στις διεργασίες οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να φτάσουμε στην ουσιαστική συζήτηση πρέπει να προχωρήσουν οι πρώτες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει και το τρίτο Μνημόνιο.

Ο γάλλος Πρόεδρος πάντως που θα έρθει στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, φαίνεται ότι τηρεί την υπόσχεση του στον Αλέξη Τσίπρα για το χρέος. Μια υπόσχεση που έδωσε όταν τον κρατούσε για να αποχωρήσει από την διαπραγμάτευση την μοιραία νύκτα της 12η Ιουλίου.

 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο