Του Στράτου Βαλτινού

Δεν είναι μόνο η υπόθεση πώλησης 40 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία, θέμα στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε μια μάχη για τις εντυπώσεις,  εκ των προτέρων χαμένη. Το μείζον είναι ότι στην ΕΕ κυριαρχούν νέες τάσεις και προσανατολισμοί που αποσκοπούν στην γενικότερη αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε συλλογικό επίπεδο , δηλαδή ΕΕ -Τουρκίας, όσο και σε διμερές επίπεδο . Ένα  μάθημα διπλωματίας,  για  το πως οικοδομούνται οι συμμαχίες , έδωσε στην Αθήνα η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ  Γιοχάν Βάντεφουλ στην Άγκυρα και οι δηλώσεις που έκανε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Πρόκειται για μια ηχηρή αδιαφορία έναντι  των ενστάσεων που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς την συμμετοχή της Άγκυρας στο μηχανισμό SAFE, αλλά όχι μόνο. Οι δύο ΥΠΕΞ ξεδίπλωσαν ένα στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης σε όλα τα μέτωπα. Η επίθεση του Φιντάν κατά της Ελλάδας, ενώπιον του Γερμανού ΥΠΕΞ για ένα θέμα της ΕΕ, όπως το SAFE,έπρεπε να προκαλέσει την  οργισμένη αντίδραση της Αθήνας. Αλλά, σιωπή... 

“Σχέσεις θησαυρός”

 
 Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στο SAFE, ο Φιντάν κάλεσε την ΕΕ, «να αφήσει στην άκρη την προκατειλημμένη της στάση, που είναι εγκλωβισμένη στους στενόμυαλους πολιτικούς υπολογισμούς κάποιων μελών της». Και αντί ο Βάντεφουλ να απαντήσει ως όφειλε ότι η ΕΕ αποφασίζει με δικά της κριτήρια και όχι με τουρκικά , όχι μόνο εξήρε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά και τον γενικότερο γεωπολιτικό της ρόλο, αφού την στήριξε απόλυτα για την στάση της από το SAFE, που είναι θέμα της ΕΕ και δεν αποφασίζει μόνη της η Γερμανία, το  ουκρανικό και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τη Συρία, τη Γάζα, ενώ μίλησε σχεδόν θριαμβευτικά για τις διμερές σχέσεις λέγοντας:
  «υπάρχει ένας ισχυρός και βαθύς δεσμός μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Πρόκειται για άρρηκτους ανθρώπινους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Οι άρρηκτοι ανθρώπινοι δεσμοί μας αποτελούν πολύτιμο θησαυρό. Μας ενθαρρύνουν να εντείνουμε τις πολιτικές μας σχέσεις».
Ο Φιντάν , κατά την πάγια τουρκική αντίληψη περί διπλωματίας, δεν αρκείται στα ωραία λόγια και τους επαίνους. Γιατί βρίσκει την ευκαιρία να προσποιηθεί ότι έχει παράπονα για να κερδίζει πάντα κάτι παραπάνω. Είπε ο Φιντάν:

 «Η Τουρκία εισπνέει τον ίδιο αέρα με τις χώρες της Ευρώπης – βρισκόμαστε στην ίδια περιοχή. Μπορεί να έχουμε στοιχεία που κοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά μια συμμαχία που θα δημιουργήσουμε στην Ευρώπη, ένας πόλος έλξης που θα διαμορφώσουμε μαζί, θα μας κάνει να εξαρτόμαστε λιγότερο από τον υπόλοιπο κόσμο. Αν δεν ενωθούμε, Ευρώπη και Τουρκία θα συνεχίσουν να πορεύονται με τις δικές τους εξαρτήσεις· αν όμως ενωθούν, μπορούν να δημιουργήσουν μια υπερδύναμη». 
Και υπερθεμάτισε ο  Γιοχάν Βάντεφουλ, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε την Τουρκία «αξιόπιστο και σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ»,  πρόσθεσε:
“είναι φυσικό οι αμυντικές μας βιομηχανίες να συνεργάζονται στενά.. Με ποιον άλλον θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε, αν όχι με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ;» ανέφερε, προσθέτοντας ότι κάθε κράτος μπορεί να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις, με βάση την τιμή και την ποιότητα των εξοπλιστικών του επιλογών. «Από την οπτική της Γερμανίας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε αυτό». 

Οι ηχηρές ήττες

Να σημειωθεί πως λίγο πολύ, το ίδιο κλίμα κυριαρχεί στις σχέσεις της Τουρκίας με όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός , παρά την δεδομένη στάση του, δεν έχει διαπραγματευθεί ποτέ οφέλη για τη χώρα. Κάθε φορά που γίνονται διεργασίες για κάποια πολιτική, είτε στην Ουκρανία, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε σε διάφορα σχέδια όπως το SAFE, τρέχει πρώτος να ενσωματωθεί και στην συνέχεια εμφανίζεται ως δήθεν εισηγητής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει καταφέρει, ούτε καν έχει προσπαθήσει ιδιαίτερα να καταστήσει τις ελληνικές θέσεις και θέσεις της ΕΕ. Δέχεται συνεχώς ήττες, τις οποίες παρουσίασε ως νίκες στη βουλή. 
Στο θέμα του ηλεκτρικού καλωδίου στο οποίο συμμετέχει και χρηματοδοτεί η ΕΕ, δεν υπήρξε ποτέ μια ουσιαστική πολιτική παρέμβαση , ούτε συλλογικά από τις Βρυξέλλες, ούτε διμερώς από τα μεγάλα κράτη -μέλη. 

Στο θέμα του SAFE, η Ελλάδα είναι απομονωμένη και δίνει και πάλι μάχη οπισθοφυλακής. 
Στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας δεν υπήρξε ποτέ καμία απάντηση, ούτε η Ελλάδα διαπραγματεύθηκε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 
Στο παράνομο θαλάσσιο πάρκο της Τουρκίας δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση.
Γενικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μια διπλωματική σκιά που αδυνατεί να γίνει διεκδικητικός και απαιτητικός , με συνέπεια η Ελλάδα να υποχωρεί διαρκώς στην διεθνή σκηνή και να έχει περιχαρακωθεί από την Τουρκία και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Από λόγια του αέρα όμως….

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία