Του Στράτου Βαλτινού
Καμία χώρα του κόσμου που σέβεται την ιστορία της και προτάσσει τα εθνικά της συμφέροντα δεν παραδίδει γη, θάλασσα και αέρα σε άλλη χώρα χωρίς ανταλλάγματα και μάλιστα ισχυρά. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. ούτε της ΕΕ. Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά του Ιράν δεν είναι πόλεμος του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ, ας μην αναφερθούμε στην γενοκτονία της Γάζας. Και όμως η Δύση στηρίζει και το Κίεβο και το Τελ Αβίβ με βάση τα συμφέροντα ορισμένων χωρών και δεν αφορούν την συλλογική άμυνα .
Οπότε η Ελλάδα δεν έχει καμία υποχρέωση να συνδράμει στις πολεμικές επιχειρήσεις και αν το κάνει για γεωπολιτικούς λόγους, οφείλει να διασφαλίζει πρώτα τα δικά της συμφέροντα. Δηλαδή, την ώρα που η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία, το Κίεβο αναπτύσσει σταθερά στρατηγική σχέση με την Άγκυρα. Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτάσσεται απόλυτα στις ΗΠΑ, ο Τραμπ στηρίζει το σχέδιο του Ερντογάν για ανάδειξη της Τουρκίας σε Περιφερειακή δύναμη και εις βάρος της Ελλάδας. Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ότι η Αθήνα και η Ουάσιγκτον συζητούν διεύρυνση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας και τη δημιουργία νέων, χωρίς ίχνος ανταλλαγμάτων, δεν είναι πατριωτική πολιτική. .
Η περιφρόνηση που επιδεικνύει ο Τραμπ στην Ελλάδα είναι το μόνο στοιχείο που κυριαρχεί εδώ και μήνες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Πίσω όμως από τις κουρτίνες των επίσημων συμπεριφορών, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πολυσχιδή δραστηριότητα, σύμφωνα με τις στρατηγικές τους επιδιώξεις, είτε στην Ουκρανία, είτε στο Ιράν, είτε στη Μέση Ανατολή.
Όπως έγινε γνωστό , οι ΗΠΑ συζητούν με την Αθήνα την διεύρυνση και ενίσχυση της λειτουργίας των βάσεών τους στην Ελλάδα. Και το μόνο που βρήκαν στην Αθήνα να θέσουν είναι να αξιοποιηθεί και η Σκύρος, δήθεν για να σταλεί μήνυμα στην Τουρκία, λες και η Τουρκία έχει εφήμερη πολιτική και όχι στρατηγική. Εκτός αυτού, την Σκύρο δεν την αφορά το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης που θέλει να επιβάλλει η Τουρκία. Η Άγκυρα αντιδρά γιατί δεν θέλει επιχειρησιακές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα που να αγνοούν τα δόγματά της και αυτό αφορά και την Σκύρο.
Και αφού η Σκύρος δεν είναι στα σχέδια των ΗΠΑ, το μήνυμα απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση και είναι σύμφωνο με τις τουρκικές θέσεις! Πέραν αυτών , είναι εθνικά ταπεινωτική η εικόνα υποταγής της κυβέρνησης δεδομένου ότι για μια ακόμη φορά, δεν θέτει το παραμικρό αντάλλαγμα.
Τα μηνύματα ότι ο Τραμπ συνομιλεί πάνω σε μια μεγάλη περιφερειακή ατζέντα με την Τουρκία είναι καθαρά. Όπως επίσης είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ ευνοούν την Τουρκία σε έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην Συρία, την Λιβύη και την θέλουν και στο πλευρό τους έναντι του Ιράν. Φυσικά θέλουν και να την απομακρύνουν από τη Μόσχα, αλλά η Άγκυρα έχει τα δικά της σχέδια.
Επομένως αυτή είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να θέσει η ελληνική κυβέρνηση τα ανταλλάγματά της που αφορούν έμπρακτα μέτρα για την ασφάλεια και την αμφισβήτηση της Γαλάζιας Πατρίδας και της πολιτικής των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Σε τελική ανάλυση είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να το κάνει, αν φυσικά έχει τη βούληση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.
Οι ΗΠΑ θέλουν να διευρύνουν και να ενισχύουν σημαντικά τις αποστολές των drone από την Λάρισα προς τη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και μέσω Ουκρανίας προς την Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και μέχρι το Ιράν. Παράλληλα , όπως τουλάχιστον γράφτηκε, θέλουν νέα αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας.
Σημειωτέον ότι η Σούδα είναι κορυφαίας στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ , αλλά είναι και ελληνικό έδαφος και μάλιστα μπορεί να είναι και στόχος των ιρανικών πυραύλων. Μόνο κατ επίφαση γίνονται έργα στο όνομα του ΝΑΤΟ, γιατί είναι καθαρά αμερικανική υπόθεση και φυσικά εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης της ασφάλειας του Ισραήλ και την πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαπραγματεύεται. Δεν έχει μάλιστα κανένα σχέδιο διαπραγμάτευσης που να αξιοποιήσει η Ελλάδα . Είναι πειθήνιος και ο άνθρωπος που θέλουν οι ΗΠΑ, οι Άγγλοι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι. Δηλαδή θέλουν έναν ηγέτη στην Ελλάδα που να τους παραχωρεί τη χώρα , χωρίς να ζητά οτιδήποτε. Κάτι που δεν κάνουν ποτέ οι ίδιοι.
Υπό αυτήν την οπτική αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ανάληψη των καθηκόντων της Γκίμπερλι Γκιλφόιλ στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Μια ακόμη ταπείνωση , αν και πολλοί πιστεύουν ότι τα χειρότερα έπονται για την Ελλάδα.
