Του Σωτήρη Σιδέρη

Μετά από 5 μήνες πειραματισμών, προσωπικές ανεπάρκειες και ίντριγκες, διαλυτικές συμπεριφορές και απολίτικες κινήσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης   με μια μονομερή κίνηση φαίνεται να προκαλεί νέα μεγάλη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και ραγδαίες εξελίξεις. Με την μορφή ερωτηματολογίου, με προσωπική του απόφαση θέτει στα μέλη του κόμματος ζητήματα ταυτότητας και συμβόλων, μέχρι και την αλλαγή του ονόματος. Το μεσημέρι της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου ήρθε ως δύναμη κρούσης και ανάχωμα στον Κασσελάκη η Όλγα Γεροβασίλη, αντιπρόεδρος της βουλής και πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα να αμφισβητήσει δημόσια τον Κασσελάκη. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αντιδράσει ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ουσιαστικά ο Τσίπρας αντεπιτίθεται.  Η Γεροβασίλη επιτίθεται στον πρόεδρό της, τονίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά, δεν τέθηκαν  ποτέ σε διάλογο στο κόμμα, ούτε στα όργανα. Ζητάει την επείγουσα σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, “πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντε φάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης”. Είναι βέβαιο πως είναι θέμα χρόνου να τεθεί και το θέμα ηγεσίας με τον Τσίπρα ενορχηστρωτή .


Διχασμός προ των πυλών


Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά κάποιο τρόπο πηγαίνει γυρεύοντας. Είτε έχει πλέον αποφασίσει ότι το σχέδιό του είναι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντικατάστασή του από ένα άλλο κόμμα υπό την ηγεσία ή απλά είναι ζήτημα χρόνου να καθαιρεθεί.  Αν πρόθεσή του είναι ένα νέο κόμμα, προσπαθεί να αντιγράψει τον Μακρόν. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία, έχει άλλο πολιτικό μοντέλο και φυσικά δεν είναι ο Κασσελάκης που μπορεί να ηγηθεί σε τέτοιου είδους αλλαγές. Τα ερωτήματα  του Κασσελάκη τίθενται λίγα 24ωρα πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο διχασμός είναι προ των πυλών Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  έχει πάψει να διαβουλεύεται με το κόμμα του, αδιαφορεί για τον ρόλο των κομματικών οργάνων και συνεχίζει , πέντε μήνες μετά την εκλογή να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν είναι επιχείρηση, ο ίδιος δεν είναι διευθύνων σύμβουλος και τα κομματικά στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέτοχοι.


Σημειώνεται ότι λιγότερο από 48 ώρες νωρίτερα ο Κασσελάκης με ανάρτησή του ζητά από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να αποφανθούν άμεσα αν:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ να αυτοπροσδιοριστεί ως κεντροαριστερά ή ως Αριστερά.
2. Επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει λογότυπο.
3. Επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα και
4. Τι προσδοκάτε από το συνέδριο

                              

Απάντηση καταπέλτης



Στη δήλωσή της ο Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει :
“ Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος.

Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω.

Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ' όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντε φάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Αυτό που αναμένεται πλέον είναι ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα, όχι ο παρασκηνιακός που τον αντιλαμβάνονται πλέον όλοι, αλλά ο δημόσιος. Αν δηλαδή θα κληθεί να ενώσει την Αριστερά ή όχι. Και αυτά πρέπει να γίνουν δημόσια. Όχι άμεσα προφανώς, αλλά ο χρόνος τώρα είναι σύμμαχός του. Σε λίγες εβδομάδες ίσως είναι εχθρός.

Ο Κασσελάκης σε πρώτο πρόσωπο

Απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη,  ο Κασσελάκης εμμένει στην απόφασή του, γεγονός που σημαίνει ότι θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε μετωπική σύγκρουση με όλους όσοι αντιδρούν. Κάτι που ερμηνεύεται και ως αντίστροφη μέτρηση μιας μεγαλύτερης κρίσης που έρχεται.

Η δήλωσή του , σε πρώτο πρόσωπο όπως πάντα, έχει ως εξής:

"Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία. Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα». Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο https://isyriza.gr/preconference_survey_form .
Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας. Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου".


Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο