Του Στράτου Βαλτινού
Όσοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα άλλαζε υπό το βάρος της καταστροφής στη Θεσσαλία, όχι μόνο διψεύσθηκαν αλλά καλούνται να πληρώσουν και τα σπασμένα. Νέοι φόροι, υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση, δώρο στις εταιρείες, αποποίηση ευθύνης, επίδειξη αναισθησίας. Δύο στοιχεία από την ομιλία του: πρώτο , η δήλωσή του πώς “ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, αλλά «καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν είναι λάθη του παρελθόντος είναι ευθύνες της παρούσης κυβέρνησης , είναι το πάρτι διαφθοράς, είναι η σκανδαλώδης διοίκηση .
Δεύτερο, «θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην είναι χαμένη». Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης ανακάλυψαν ότι η κλιματική κρίση προέκυψε μετά το 2019 γιατί μέχρι τότε έφταιγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αντί να ασκήσει διοίκηση με βάση τις απειλές της κλιματικής κρίσης, έχει κάνει κουρέλια την περιβαλλοντική πολιτική και αντί για εθνικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε σχέδιο στα μέτρα των ιδιωτών.
Το να λέμε ότι ο Μητσοτάκης είναι κατώτερος των περιστάσεων είναι μάλλον κοινοτυπία πλέον. Ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ανατράπηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, οι προοπτικές είναι εξίσου άσχημες. Καμία ενσυναίσθηση. Το φάρμακο για όλα είναι οι ιδιώτες επενδυτές που απλά θέλουν κέρδη. Το κράτος αποσύρεται , παραδίδει δημόσια αγαθά , καμία αντίληψη περί κοινωνικού κράτους, κοινωνικής συνοχής, λειτουργίας του κράτους υπέρ των πολιτών. Γιατί αυτή είναι η αποστολή του. . Ο Βόλος θα περάσει άλλο ένα 20ημερο χωρίς νερό, ήδη καταγράφονται μολύνσεις από νεκρά ζώα και μολυσμένα νερά, αλλά ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να συγκινείται. Στηρίζει την Περιφερειάρχη Αγοραστό, φτύνοντας κυριολεκτικά μια ολόκληρη κοινωνία. Ελέω Θεού, όπως οι αυτοκράτορες του μεσαίωνα.
Κανένα σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και κυρίως για ένα δίκαιο φορολογικό σύστυμα. Κανένα σχέδιο για την ακρίβεια. Καμία σκέψη για να σταλούν στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι των διυλιστηρίων που λειτουργούν ως καρτέλ. Επίσημες καταγγελίες είναι αυτές, δεν είναι επινοήσεις, αλλά ο πρωθυπουργός απλά δεν υπάρχει.
Για τις τριετίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι αποδείχτηκε ότι υπήρχε η δυνατότητα να ξεπαγώσουν οι τριετίες πριν την μνημονιακή πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% και ότι ο κ. Μητσοτάκης τόσα χρόνια που αρνούνταν την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για ξεπάγωμα των τριετιών, απλά εξαπατούσε τους εργαζόμενους και τους στερούσε εισόδημα. Και όλα αυτά, την ώρα που εισάγει τις 13 ώρες δουλειά την ημέρα, ενώ μόνο που δεν μας ζήτησε να του πούμε κι ευχαριστώ που διατηρεί τις 11 ώρες ανάπαυση.
Και το ΚΚΕ επισημαίνει ότι , ο κύριος Μητσοτάκης έρχεται κυνικά να επικαλεστεί τις "φυσικές" καταστροφές προκειμένου, από τη μία να επιβάλλει νέους φόρους, βάρη και χαράτσια στο λαό κι από την άλλη να διαμορφώσει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Το κυβερνητικό "καλάθι" της ΔΕΘ τελικά είχε παροχές, αλλά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους» .
«Αυτό ακριβώς γίνεται με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, του νερού και των δασών, με πρόσχημα "τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην προστασία τους" και την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων. Αυτό γίνεται με τη νέα φοροεπιδρομή σε αυτοαπασχολούμενους, με πρόσχημα "την πάταξη της φοροδιαφυγής", την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο νόμιμα φοροδιαφεύγει και φοροαπαλλάσσεται».
Ένας τοξικός και ταξικός πρωθυπουργός, στην υπηρεσία συμφερόντων, ολοφάνερα αντικοινωνικός και κραυγαλέα προκλητικός
