Μέτρο αξιολόγησης και σεβασμού της ζωής όλων των ανθρώπων, είναι η αναφορά του πρώην Προέδρου  των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο ναυάγιο της Πύλου, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω απο 500 άνθρωποι, συγκριτικά μάλιστα με το ναυάγιο του  "Titan", μέσα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 5 άνθρωποι. Ο Ομπάμα έδειξε το μέτρο για να αξιολογούμε ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη τις τελευταίες μέρες ασχολείται με το βαθυσκάφος που χάθηκε με 5 ανθρώπους, αλλά ξέχασε πολύ γρήγορα τους 500 που πνίγηκαν ανοικτά της Πύλου. Τους "ξυπόλητους" του πλανήτη. Η παγκόσμια κοινότητα κινητοποιήθηκε με όλα τα μέσα που διαθέτει για να σώσει τους 5 ταξιδιώτες στο βυθό του Ατλαντικού. Αλλά αφησε 700 ανθρώπους στη μοίρα τους και τους ξέχασε μέσα σε λίγες ώρες. 

 Ο  Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, στο πλαίσιο της SNF Nostos Conference, με θέμα το μέλλον της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις δυο  υποθέσεις, στα δυο ναυάγια,  που απασχόλησαν σε εντελώς αντίστροφο βαθμό την επικαιρότητα.

Μίλησε για την  προσοχή που έχει λάβει το υποβρύχιο που ταξίδευε στον Τιτανικό,  σε αντίθεση με την πολύνεκρη τραγωδία με πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα  θέλησε να στηλιτεύσει την υποκρισία της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Δήλωσε χαρακτηριστικά«Υπάρχουν παντού απελπισμένοι άνθρωποι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Δείτε τι γίνεται αυτή την εβδομάδα. Προσευχόμαστε και θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν. Όμως συγκρίνετε την προσοχή που έλαβε αυτό το γεγονός σε σχέση με τους 700 ανθρώπους που πνίγηκαν. 700 άνθρωποι πνίγηκαν, αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να συμβαίνει. Το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς δεν είναι αλήθεια και το γνωρίζουμε. Ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα για αυτούς τους ανθρώπους».

Τα όσα είπε ο Ομπάμα, είναι σημαντικό να τα ξανασκεφτούμε όλοι. Και κυρίως οι θεσμικοί παράγοντες στην Ελλάδα, που αρνούνται έως σήμερα να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις  για τις ενέργειες τους, σε ότι αφορά την διάσωση των 700 ανθρώπων ανοικτά της Πύλου.

Πλοία εμπορικά αλλά και του Λιμενικού παρακολουθήσουν το σαπιοκάραβο μέρες να κινδυνεύει  να βουλιάξει. Και βούλιαξε.

Πολύ απλά τους επιβάτες του δεν τους θέλει κανείς, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία, ούτε η Ευρώπη γενικώς. Δεν έγινε ούτε το 1% των ενεργειών, που είδαμε για το  "Titan", ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ και του Καναδά.  Αν το λέγαμε εμείς ή κάποιοι εδώ στην Ελλάδα, σίγουρα κάποιοι θα ξίνιζαν. 
Το είπε ο Ομπάμα και ευτυχώς που  το είπε ένας τέτοιος άνθρωπος. Για να μην ξεχάσουμε  την εννοια "ανθρωπος", αλλά και μέτρο που χρειαζόμαστε για να αξιολογούμε τα πραγματικά γεγονότα που μας συμβαίνουν. 

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία