Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ζωντανό πολιτικό κόμμα με σημάδια ισχυρής πολιτικής υγείας, ακόμη και αν διαφωνεί κανείς μαζί του πολιτικά ή ιδεολογικά. Η ψήφιση της τροπολογίας για το επίδομα των 600 ευρώ στους αστυνομικούς, προκάλεσε θύελλα στην κομματική βάση. Ανήσυχη η ηγεσία καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο διόρθωσε άμεσα το πρόβλημα και ουσιαστικά συμφώνησε με τις παρατηρήσεις των 270 μελών (που όμως εκφράζουν όλη την κομματική βάση). Έτσι , ο ΣΥΡΙΖΑ     θα προτείνει να πάρουν το επίδομα και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, αλλά και να προωθήσει την πολιτική του γενικότερα για τους εργαζόμενους. Άρα έχουμε δύο ευχάριστες ειδήσεις στην γκρίζα περίοδο που διανύουμε. Πρώτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ζωντανό και υγιές κόμμα, σε αντίθεση με τη ΝΔ και δεύτερη ότι η ηγεσία του κόμματος, πήρε το μήνυμα  και διόρθωσε την πορεία του.  Η αφοσίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνησιμότητα έχει προκαλέσει απώλειες στις σχέσεις του με την κοινωνία και την κομματική βάση. Ήρθε όμως ένα γεγονός να τον επαναφέρει στην σωστή τροχιά. 




Στο πλαίσιο αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παρέμβασή του στη βουλή ζήτησε να δοθεί το επίδομα στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και στην Παιδεία. Το ζήτημα όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το επιμέρους αλλά το γενικό. Στο βωμό της κυβερνησιμότητας θυσιάζονται πολλά. Ιδεολογικές γραμμές, ιστορία, αγώνες και κυρίως το σταθερό πολιτικό πλαίσιο. Αντί  ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί εκστρατείας για εκδημοκρατισμό της ΕΛ.ΑΣ και ας ψηφίσει το επίδομα, συγχύζεται γύρω από τις κινήσεις της κυβέρνησης που έχει κάνει τα επιδόματα μια ταπεινωτική πολιτική για την κοινωνία.
Τα εκατομμύρια των εργαζομένων στη χώρα , οι μικροί επιχειρηματίες , οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες και οι αγρότες, ενδεικτικά αναφέρουμε, έχουν ανάγκη απο μια νέα οικονομική πολιτική και όχι από συμπεριφορά φιλανθρώπου προς επαίτη. Η εμμονή Μητσοτάκη στην επιδοματική πολιτική, την οποία σημειωτέον κατακεραύνωνε ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση. Και αφού δεν μπορεί ούτε θέλει να το κάνει η ΝΔ, οφείλει να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό , πέραν των άλλων είναι και το προνομιακό του πεδίο, είναι οι ψηφοφόροι του, είναι οι αδύναμοι που τον έχουν ανάγκη. Μια τετραετία Μητσοτάκη ήταν αρκετή να καταβαραθρώσει τα πάντα. Να κάνει επίσημη πολιτική τις ανισότητες, να συμπεριφέρεται στους εργαζόμενους σαν φιλάνθρωπος προς επαίτες, να προκαλεί με πλήρη ανασύνταξη του πελατειακού κράτους που οδήγησε την Ελλάδα στην χρεοκοπία. Όλα αυτά για τις εκλογές και για τον ίδιο, σε μια προσπάθειά του να διασωθεί.


Υπό αυτό το πρίσμα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάψει να είναι σχολιαστής των αποφάσεων της κυβέρνησης και να επιβάλλει την δική του πολιτική στον δημόσιο διάλογο. Η συζήτηση στη βουλή για τον προυπολογισμό είναι μια πολύ καλή στιγμή. Πρέπει να δημιουργήσει μια νέα κοινωνική συνείδηση. Να ανατρέπει εκ βάθρων το σύστημα Μητσοτάκη, να συντρίψει τους αρμούς της εξουσίας στο βαθμό που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργία και ηθικής, στην Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία, την Υγεία, παντού. Να προκαλέσει ένα κίνημα υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους, δηλαδή να ορθώσει μια πολύ σκληρή διαχωριστική γραμμή, με την πολιτική Μητσοτάκη.

Ίσως αυτό το γεγονός προκαλέσει και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις

Η παρέμβαση Τσακαλώτου



"Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στην κ. Γκάγκα,  ανέφερε στη παρέμβασή του:
Επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλη σπέκουλα τις τελευταίες μέρες για τα 600 ευρώ, τα οποία δίνετε μόνο στους αστυνομικούς, που ξέρουμε για ποιους λόγους το δίνετε δεν πέφτουμε στην παγίδα σας.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό και πριν την τροπολογία είχαμε πει ότι αν κάποιοι χρειάζονται αυτό το επίδομα ήταν οι άνθρωποι της υγείας.
Είχα κάνει ανάρτηση μετά από 8 εβδομάδες στον Ευαγγελισμό για τον πατέρα μου και έλεγα ότι αν υπάρχει μια ομάδα που χρειάζεται αυτό το επίδομα είναι οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της υγείας.
Στο επόμενο νομοσχέδιο εμείς θα καταθέσουμε τροπολογία για τα 600 ευρώ να δοθούν στους ήρωες της υγείας που ήταν δίπλα από τον κόσμο την περίοδο του covid και τώρα ακόμα.
Να δοθούν στους ανθρώπους που μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά μας.
Να δοθούν 600 ευρώ σε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ και των εποπτευόμενων φορέων του υπ. υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων παντός τύπου.
Να δοθούν στους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, όλων των βαθμίδων καθώς και στο επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων.
Θα το ψηφίσετε; Ως υπουργός, ως γιατρός, καταλαβαίνετε την ανάγκη του κόσμου εκεί;
Ένα ναι ή ένα όχι. Εκτός αν θέλετε να ακολουθήσετε τον Πρωθυπουργό σας και απλώς να αποχωρήσετε από την αίθουσα".

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο