Του Στράτου Βαλτινού

Επηρεασμένοι προφανώς από τα γεγονότα των Βρυξελλών και τον θαυμασμό που έχει προκαλέσει διεθνώς η δράση της βελγικής Δικαιοσύνης και υπό την πίεση της κοινωνίας,  πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε γραφεία εταιρειών, μεταξύ των οποίων στην Ιntellexa και  την Κrikel, για να βρουν στοιχεία σχετικά με το κακόβουλο λογισμό Predator. Και δεν ντρέπονται καθόλου. Μήνες τώρα βοά η Ελλάδα, τα δημοσιεύματα είναι καταιγιστικά και αποκαλυπτικά, έχουν μάλιστα γραφτεί έγκυρα ρεπορτάζ ότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών φρόντισαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Που ήταν τόσο καιρό η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος; Να βρει τι ακριβώς. Και η άλλη , η γραφική είδηση της ημέρας ότι οι εισαγγελείς ζήτησαν επίσημα από την ΕΥΠ να τους ενημερώσει αν παρακολουθούνταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τι νόημα έχει; πρώτον ας πήγαιναν οι εισαγγελείς στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να μάθουν αμέσως. Δεύτερον η ΕΥΠ θα επικαλεστεί το απόρρητο , γιατί αυτή είναι η γραμμή του πρωθυπουργού, των συνεργατών του, της ΕΥΠ και κάθε καρυδιάς καρύδι σε αυτή τη χώρα. Για μια ακόμη φορά η απογοήτευση προκαλεί οργή.


Όπως έγινε γνωστό λοιπόν εκτός από τα γραφεία των εταιρειών έλεγχοι έγιναν και σε σπίτια στελεχών των επιχειρήσεων, αλλά τα στελέχη και στα γραφεία και στα σπίτια τους είχαν μήνες στη διάθεσή τους να εξαφανίσουν τα πάντα.  Για να μην δείξει εικόνα ταπείνωσης σε σχέση με όσα συμβαίνουν με την υπόθεση διαφθοράς με επίκεντρο την Καϊλή, η ελληνική Δικαιοσύνη ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Κανένας, ούτε ο πλέον καλόπιστος πολίτης δεν πείθεται από την υποτιθέμενη ξαφνική έρευνα.
Να θυμίσουμε την υπόθεση Λιγνάδη , τον υπουργό υγείας Πλεύρη να δηλώνει δημόσια ότι ΘΑ γίνει έλεγχος στις φαρμακαποθήκες για να βρουν που ….χάνονται τα φάρμακα και πολλές ακόμη υποθέσεις.
Η κίνηση της εισαγγελίας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η χώρα συγκλονίζεται από πολλά και πολύ σοβαρά σκάνδαλα και ούτε σοβαρές έρευνες  γίνονται, ούτε πειστικές έρευνες γίνονται.
        

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως εθνική δύναμη κάθαρσης



Η εντολή για τις έρευνες δόθηκε από τους εισαγγελείς που χειρίζονται τις έρευνες για τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις επικοινωνιών, Αγγελική Τριανταφύλλου και Κων. Σπυρόπουλο.
Οι έρευνες έγιναν   συνολικά σε έξι εταιρείες  που όμως συνδέονται με τις δύο γνωστές , είτε διότι έχουν κοινή έδρα είτε διότι στη μετοχική τους σύνθεση εντοπίστηκαν ίδια πρόσωπα.
Η εμπλοκή της Δικαιοσύνης είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει την ένταση στην Ελλάδα. Η στάση της σε προηγούμενα σκάνδαλα, όπως της Siemens και της Novartis ήταν απογοητευτική. Το πρόβλημα της διαφθοράς πλέον διεθνοποιείται σε σε όλη την Ευρώπη οι εισαγγελικές αρχές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλήθος πολιτικών και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στήριξαν την άνοδο της Καϊλή, έχουν εξαφανιστεί με την πτώση της.


Οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεαστούν σφοδρότατα. Όπως και να έχει το πράγμα, είτε συμφωνεί κάποιος με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε διαφωνεί, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ανακτά το ηθικό πλεονέκτημα, αλλά είναι η κυρίαρχη δύναμη πολιτικής ηθικής στη χώρα. Όπως φυσικά και άλλα μικρότερα κόμματα, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικά γιατί είναι κόμμα εξουσίας και παρά τους ελέγχους και την λειτουργία μηχανισμών, δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν τίποτα σοβαρό εναντίον του . Και έχει ασκήσει και εξουσία επί 4,5 χρόνια.
Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη εισέρχονται σε δύσκολη περίοδο. Η συνοχή τους κλονίζεται, η εικόνα τους αποσυντονίζεται, ουσιαστικά είναι θέμα χρόνου να αποσταθεροποιηθούν πολιτικά. Αυτό θα συμβεί γιατί οι διαδοχικές εκλογές στη χώρα, πρώτα με την απλή αναλογική και μετά με την ενισχυμένη, θα αναζητηθούν πειστικές ηγεσίες , καθώς και τα σκάνδαλα και η εικόνα και των δύο κομμάτων θα κυριαρχούν.


Εκ των πραγμάτων και ο Μητσοτάκης και ο Ανδρουλάκης έχουν πρόβλημα. Πέρα από τα πολιτικά υπάρχουν και ηθικά διλήμματα για τους ψηφοφόρους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ καραδοκεί και δικαίως. Πρέπει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει εκστρατεία υπό μορφή σταυροφορίας κάθαρσης για να καταδειχθεί και η υπεροχή του. Η ελληνική δημοκρατία πρέπει να αναπνεύσει και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προσφέρει τίποτα με δελτία τύπου. Απαιτείται σχέδιο κάθαρσης και ανάταξης της Δημοκρατίας.  
Η λειτουργία της Δικαιοσύνης όμως θα είναι καταλυτική. Ή θα καταρρεύσει πλήρως η εικόνα της στη δίνη των σκανδάλων ή θα σηκώσει κεφάλι σε μια εκστρατεία κάθαρσης. Που την χρειάζεται η χώρα σίγουρα.
Καταιγίδα , έρχεται πολλά θα συμβούν και πολλά θα αλλάξουν στη χώρα. Από τη μια ένα σύστημα που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς σκάνδαλα και διαφθορά και από την άλλη μια κοινωνία που πνίγεται.
Είναι κρίσιμη περίοδος...
.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο