του Σπύρου Σουρμελίδη 

Σε καταστροφή για την πολιτική της Ελλάδας στην Λιβύη, κατέληξε   το ταξίδι του Νίκου Δένδια σε Τρίπολη και Βεγγάζη, το οποίο ολοκληρώθηκε με μια «πειρατική»  επίσκεψη στην ανατολική Λιβύη. Η κυβέρνηση της Τρίπολης, η διεθνώς αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ (ΕΕ, ΝΑΤΟ) , υπόσχεται τώρα ότι θα υπάρξουν συνέπειες και θα αντιδράσει. Ανακάλεσε ήδη τον επιτετραμμένο της από την Αθήνα,  για διαβουλεύσεις.  Όλα ξεκίνησαν στην Τρίπολη, όπου προσγειώθηκε το υπουργικό αεροπλάνο, με βασική επιδίωξη να δοθεί άδεια πτήσης για να πετάξει στην συνέχεια στην Βεγγάζη όπου και εδρεύει Κοινοβούλιο της Λιβύης και μια δεύτερη κυβέρνηση, λόγω του εμφυλίου πολέμου, η οποία δεν έχει σχέσεις με την Τουρκία.  Ήταν σαφές ότι για να πάει ο Νίκος Δένδιας στην Βεγγάζη και να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ηγεσίας της ανατολικής Λιβύης (την οποία και στηρίζουμε) πρέπει να περάσει από την Τρίπολη.  Ήταν μια ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων της Αθήνας με την Τρίπολη, η κυβέρνηση της οποίας έχει υπογράψει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. 

 Τα γεγονότα 

 

Ο κ. Δένδιας όταν έφτασε στο αεροδρόμιο, τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Ντμπέιμπα, Νάιλα Μανγκούς. Ο Δένδιας αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για χειραψία με την υπουργό Εξωτερικών επειδή .....υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, σε συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.

Τόνισε δε, ότι θα έβλεπε μόνο τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. 

 

Από την ελληνική πλευρά γίνεται λόγος για προσπάθεια από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης (σσ. είναι γνωστή για τους δεσμούς της με την Τουρκία) να «παγιδεύσει» τον Νίκο Δένδια, ώστε να εκβιάσει κατάστασεις. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ» , ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Η στάση του Νίκου Δένδια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών, που όχι μόνο δήλωσε «έκπληξη» αλλά καταδικάζει το γεγονός και «υπόσχεται» να αντιδράσει. 

Η κυβέρνηση της Τρίπολης  μετά απ όλα αυτά αρνήθηκε να δώσει αδεια πτήσης στο ελληνικό αεροπλάνο για την Βεγγάζη. 

Όμως ο κ. Δένδιας αποφάσισε να πετάξει μέσω του FIR Μάλτας για την Βεγγάζη. Μια κίνηση που μπορεί να χαρακτηρισθεί και πειρατική. 

Στην Βεγγάζη παρέδωσε την ανθρωπιστική βοήθεια την οποία μετέφερ για τον λαό της Λιβύης. Στην συνέχεια συναντήθηκε με τον με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός Χαφταρ.

 

Πειρατική διπλωματία 

 

Η διπλωματία Δένδια και Μητσοτάκη σε οτι αφορά την Λιβύη είναι τραγική. Η Ελλάδα που έχει άμεσο όφελος (και κινδύνους) στο λιβυκό, είναι η μόνη απούσα απο τις εξελίξεις.

Το να έχεις επαφές με την κυβέρνηση της Βεγγάζης είναι λογικό. 

Όμως πρέπει να φτιάξεις τα πράγματα και με την Τρίπολη όπου παίζουν μπάλα μόνο οι Τούρκοι. Η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει διαπιστευμένο πρέσβη στην Τρίπολη. 

Η οριστική ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου δεν θα έρθει μόνο με μαγκιές αλλά και με διπλωματία. Δεν μπορεί να αποκαλείς φίλο τον Τσαβούσογλου αλλά να μην θέλεις να δεις για λόγους πρωτοκόλου την Μανγκούς, την οποία έχεις φιλοξενήσει στην Αθήνα. 

 

Η νέα  περιπετεια  - γκαφα  Δένδια δειχνει τις αντιφασεις στην διαχειριση μιας πολυπλοκης καταστασης, δείχνει την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το όλο θέμα. Η Ελλάδα είναι απούσα απο το 2019 απο τα φόρα για την Λιβύη, ενώ είναι η άμεσα θιγόμενη απο την πειρατεία της Τουρκίας.

Πρόκειται για μια ακόμα αποτυχία της πολιτικής Μητσοτάκη στην Λιβύη, αλλά και των απίστευτων χειρισμών του Νίκου Δένδια που οδηγεί σε καταστροφή την όποια θέση μας στο Λιβυκό πρόβλημα. 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο