του Σπύρου Σουρμελίδη 

Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι  ξεπέρασε και τις δημοσκοπήσεις, πέτυχε μια μεγάλη νίκη, πρωτοφανή για την Ιταλία μετά το 1945. Θα είναι η πρώτη γυναίκα  πρωθυπουργός, αλλά και η πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αποτέλεσμα απεικονίζει τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη μετά την κρίση του 2008-2009. Η υπερχρέωση των κρατών, η φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η συγκέντρωση του πλούτου σε λιγότερους. Και τελικά η σήψη του θεσμικού και πολιτικού οικοδομήματος. Έτσι ήρθε η Μελόνι, η πρώτη γυναίκα με "μεγάλα μελόνι (πεπόνια)" όπως η ίδια διαφήμιζε  τον εαυτό της. 

Η επιτυχία είναι της Τζόρτζια Μελόνι, ενός νεο- μουσουλινικού κόμματος που απο το 4,4% (2018) έφτασε στην πρώτη θέση και στο 26,2%. Ο συνασπισμός της δεξιάς (Μελόνι, Σαλβίνι, Μπερλουσκόνι) πέτυχε ένα 44%  , με την Λέγκα του Σαλβίνι να έχει 8, 85%, το Fortza Italia του Μπερλουσκόνι 8, 1% και το μικρό NOI 0,9%. 

Αντιθέτως ο κεντροαριστερός συνασπισμός πήρε μόλις 26,2 % συνολικά (όσο το κόμμα της Μελόνι μόνο του). Το Δημοκρατικό Κόμμα (Αριστερά) του Ενρίκο Λέτα πήρε 19,4% (λίγο παραπάνω απο το 2018), οι "Πράσινοι" 3,64%, το "Εουρόπα" 2,84% και το Κεντρώο κόμμα του Λουίτζι ντι Μάγιο που διασπάστηκε απο τα "5 Αστέρια"  μόλις 0,6%. 

Τρίτη δύναμη και μόνη της (και εδώ είναι το ενδιαφέρον) είναι τα "5 Αστέρια" του Τζουζέπε Κόντε με 15,2%. Τα "5 Αστέρια" που ιδρύθηκαν μέσα στην κρίση του 2009 απο τον κωμικό Πέπε Γκρίλο, ως κόμμα αντισυστημικό κόντρα στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα , δείχνει εξαιρετική αντοχή. Ειδικά στο ιταλικό Νότο (Καμπάνια (Νάπολη), Βασιλικάτα, Καλαβρία, Πούλια, Σικελία) είναι πρώτο κόμμα παρακαλώ πάνω και απο τα "Αδέλφια της Ιταλίας" της Μελόνι. 

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός, που εμφανίζεται απολύτως ευρωπαϊκός (και σχεδόν φιλο Ντράγκι) δεν θέλησε να συνεργαστεί μ τους λαϊκιστές του Κόντε. Ομως το 26% συν το 15% μπορεί και να ήταν πρώτο πάνω απο τον συνασπισμό της Μελόνι, Σαλβίνι , Μπερλουσκόνι. 

Ακολουθεί το 'Βίβα Ιτάλια"  του Μάρκο Καλέντα που πήρε τη θέση του Ρέντζι με 7,75%. Ενα κόμμα που θα μπορούσε να συνεργαστεί με το "Δημοκρατικό Κόμμα" και την κεντροαριστερά. 

Ακολουθούν 5 κόμματα με κάτω του 2%.

 

Νικήτρια η Μελόνι 

 

Η μεγάλη νικήτρια είναι η Τζόρτζια Μελόνι, ο συνασπισμός της θα έχει πλειοψηφία και στην Βουλή (400 μέλη) και στην Γερουσία (200 μέλη), άρα θα προωθήσει το δικό της νομοθετικό έργο.  

Οι δυο βασικές θέσεις της που ανησυχούν την κα φον ντερ Λάυεν είναι το αιτημα για αναθεώρηση του συμφώνου  σταθερότητας οπως και της συμφωνίας για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 
Αλλά και το μεταναστευτικό και η διατήρηση του ευρωπαικού- χριστιανικού χαρακτήρα των ευρωπαικών κοινωνιών. Ειναι ορατά κατα της παγκοσμιοποίησης και κατα της ευρωπαικής ολοκλήρωσης.  Το σύνθημα της είναι "βάλτε ξανά συνορα στην ΕΕ και στις χώρες. 

Επισήμως οι θέσεις της είναι οι εξής: 

 

-Τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του NATO.

      -Υποστήριξη της Ουκρανίας που είναι αντιμέτωπη με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και υποστήριξη κάθε διπλωματικής προσπάθειας για να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση.

      (Μετά αρχίζουν τα  προβλήματα)

      -Αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

      -Πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, υπέρβαση των τρεχουσών καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος.

      -Προσήλωση στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με προοπτική μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο πολιτική και λιγότερο γραφειοκρατική.

      

      -Υπεράσπιση και προαγωγή των ιστορικών και πολιτιστικών ιουδαιοχριστιανικών ριζών και ταυτοτήτων στην Ευρώπη.

 

      

      -Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυνάμει των ευρωπαϊκών κανόνων, για την αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης βάσει των νέων συνθηκών, αναγκών και προτεραιοτήτων.

      -Μείωση της φορολογικής πίεσης για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

      -Κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

      -Αναπροσαρμογή της κατώτερης σύνταξης, των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας.

      -Θεσμοί

      -Απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

      -Συνέχιση της διαδικασίας για την αναγνώριση της αυτονομίας των περιφερειών.

 

Οικογένεια

      -Σχέδιο υποστήριξης και αύξησης της γεννητικότητας με δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε εταιρείες, βιβλιοθηκών και παιδότοπων.

      -Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα για βρέφη και παιδιά.

-Ασφάλεια, μετανάστευση

      -Αγώνας εναντίον κάθε μορφής αντισημιτισμού και ισλαμικού φονταμενταλισμού.

      -Αγώνας εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης και διαχείριση των ροών των νόμιμων μεταναστών.

      -Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ένταξης στην αγορά εργασίας των νόμιμων μεταναστών.

      -Υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

      -Αποκλεισμός των πλεούμενων βάσει συμφωνίας με τις αρχές χωρών της βόρειας Αφρικής για να εμποδίζεται η εμπορία ανθρώπων και η διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

      -Δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων σε περιοχές εκτός Ευρώπης, που θα διαχειρίζεται η ΕΕ, για να εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

-Ενέργεια, περιβάλλον

      -Βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.

      -Αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

      -Διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και εφαρμογή σχεδίου για την ενεργειακή αυτάρκεια.

      -Εξέταση του ενδεχομένου αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας με ασφαλή τρόπο.

      -Τήρηση και επικαιροποίηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ιταλίας στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

 

 

Πουθενά δεν είναι γραμμένο που οδηγεί τις κοινωνίες η αγανάκτηση, ο θυμός, η απογοήτευση. 

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, επιλέγουν την δεξιά στροφή, ειδικά στον βορρά. Αναζητούν πρώτα την διασφάλιση των κεκτημένων τους (συντήρηση) και συγχρόνως μια αλλαγή ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο που τους έφερε σ αυτή την κατάσταση. Όμως δεν ξέρουμε αν όλα αυτά θα κινηθούν προς τα αριστερά    προς τα δεξιά.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο