Του Σωτήρη Σιδέρη

Στο επίκεντρο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ , κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το Σάββατο 6 Αυγούστου, εκπόνησε ένα καταρχήν σχέδιο δράσης με αιχμή του δόρατος τη θέση για παραίτηση του πρωθυπουργού και προκήρυξη εκλογών. Οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων και μάλιστα αρχηγού κόμματος, επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση των εξελίξεων σε βαθμό που έχει προκαλέσει παραλυσία στο Μέγαρο Μαξίμου . Πρώτο. Κύριος υπεύθυνος για την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο Μητσοτάκης. Δεύτερο. Είναι αυτονόητη η εξεταστική επιτροπή. Τρίτο, αναβαθμίζει το επίπεδο δράσης δεσμευόμενος ότι η επόμενη βουλή θα συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή. Οπότε υπάρχουν όλα τα στοιχεία , από πολιτική, θεσμική και νομική πλευρά για να εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια συγκεντρωτική επίθεση με στόχο την παραίτηση του πρωθυπουργού ή την πλήρη απαξίωσή του, πολιτική και ηθική. Κυρίαρχη αίσθηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η υπόθεση αυτή , τώρα ανοίγει και ότι τις πραγματικές διαστάσεις της δεν τις γνωρίζουμε σε όλη της την έκταση..

 

Ο κατάλογος των άμεσων επιπτώσεων



Στο Πολιτικό Συμβούλιο εξετάστηκαν διάφορα σενάρια , ώστε να πολιορκηθεί η κυβέρνηση και να αποκαλυφθεί πλήρως στον ελληνικό λαό. Ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί παρα-ΕΥΠ, ότι ο Γρ. Δημητριάδης δεν ενεργούσε ποτέ μόνος του, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε τα πάντα. Στο πλαίσιο αυτό απορρίφθηκε η πρόταση των κυριών Αχτσιόγλου και Τζάκρη για πρόταση μομφής, όχι γιατί δεν ήταν σωστή , αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ακολουθήσει μια γραμμική πολιτική . Δηλαδή, πρώτα να στηριχθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική και ανάλογα με τις εξελίξεις να επανεξεταστεί και η πρόταση μομφής . Πέρα από το διαρκές σφυροκόπημα και την αναζήτηση ευθυνών , ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί και σε ευρωπαικό επίπεδο με επαφές και αξιοποίηση όλων των θεσμών που θα μπορούσαν να ζητήσουν ευθύνες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ταυτόχρονα αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός, αν οι εξελίξεις οδηγήσουν σε εκλογές σύντομα ή ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση και να συνεχίσει να κυβερνά. Οι περισσότεροι και στον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και ανεξάρτητοι αναλυτές, επισημαίνουν:
1. Ο πρωθυπουργός θα προσφύγει σε εκλογές με το αίτημα να αποφασίσει ο λαός αν θα τον αθωώσει ή θα τον τιμωρήσει.
2. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση που άρχισε και ίσως τελειώσει μέσα στο γραφείο του.
3 . Ακόμη και εντός της ΝΔ αρχίζουν να καταγράφονται εντάσεις για την εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και να εκτιμούν ότι η κρίση είναι μη αναστρέψιμη.
4. Εκ των πραγμάτων η κρίση είναι αξιακή και επαναφέρει ακόμη πιο ισχυρά το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.
5. Όσο και να θέλουν δεξιά κόμματα στην ΕΕ ή οι ΗΠΑ να στηρίξουν τον Μητσοτάκη δεν θα μπορέσουν. Τέτοιου είδους κρίσεις δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν πολύ πιο οργανωμένα κόμματα και κυβερνήσεις και οδηγούνται σε παραιτήσεις και εκλογές.
6. Η παρούσα κρίση θολώνει επικίνδυνα οποιοδήποτε σχέδιο παροχών και αντεπίθεσης που σχεδίαζε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ όπως είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
7. Η ρήξη με το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ είναι οριστική. Η προοδευτική βάση του ΠΑΣΟΚ, όση έχει μείνει θα στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ .
8. Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ , κάτι αναγκαστικό πλέον για τον ίδιο, τότε οι δυνάμεις υπό τους Βενιζέλο Λοβέρδο θα το διασπάσουν. Οπότε και οι πολιτικές εξελίξεις και σε κομματικό επίπεδο θα είναι έντονες.

       

Η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου


“Οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το ελληνικό Watergate, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator.

Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του.

Αν λοιπόν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για τη προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο Διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ’ αυτού του Πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, έκαναν ότι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο την παράνομων παρακολουθήσεων.

Είπαν συνειδητά ψέματα τόσο ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας Γεραπετρίτης και Πιερακάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ.

Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους.

Έχουν δε και το θράσος, να μιλούν για δήθεν «κλίμα τοξικότητας», αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ματαιοπονούν.

Όλα θα έρθουν στο φως, και η αλήθεια θα λάμψει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων.

Και το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα, είναι ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη ;

Για να απαντηθεί λοιπόν το μείζον αυτό ερώτημα και όχι για το πως διέρρευσε η αλήθεια, θεωρούμε αναγκαία την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ. Με στόχο τη πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της, και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.

Θεωρούμε επίσης αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη παρούσα Βουλή.

Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Τέλος, δεσμευόμαστε για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνση της από το Πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται”.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο