Του Σωτήρη Σιδέρη


Σημίτης, Βενιζέλος,  Γιώργος Παπανδρέου, Διαμαντοπούλου και άλλοι του ιστορικού ΠΑΣΟΚ ήταν παρόντες και φυσικά επισκίασαν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι αυτοί που συνέδεσαν το όνομά τους με την παρακμή του ΠΑΣΟΚ. Το εκφύλισαν μεταξύ διαπλοκής και δεξιάς πολιτικής. Πρωταγωνίστησαν στην συγκρότηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου,  πλην του Γιώργου Παπανδρέου, ύμνησαν τον Μητσοτάκη, συνεχίζουν να στηρίζουν ίσως την πιο αντιδημοκρατική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και ανέβησαν στο βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για να υπερασπιστούν τη σοσιαλδημοκρατία!!. Ούτε λέξη για τι συμβαίνει στη χώρα, πως κυβερνιέται, ποιος και πως πρέπει να κυβερνήσει. Πλήρης ασυλία στον Μητσοτάκη από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ!
 Οι νεκροθάφτες της σοσιλαλδημοκρατίας.  Χωρίς αιδώ . Και ο Νίκος Ανδρουλάκης απλά φιλοξενούμενος σε ένα κόμμα που δεν ελέγχει σχοινοβατώντας δεξιά και αριστερά, ουσιαστικά κράτησε ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ  και  ΝΔ. Είναι θεμιτό να επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, αλλά είναι επιλεκτική ευαισθησία να ξεχνά την συμμετοχή των Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη στην κυβέρνηση.    Μπροστά στα μάτια μας λοιπόν εκτυλίσσεται ένα ακόμη επεισόδιο από τις τελευταίες σκηνές του  σίριαλ του ΠΑΣΟΚ.

 


Ο Σημίτης απενοχοιποιεί τη δεξιά



Ο Νίκος Ανδρουλάκης φιλοδοξεί να καθορίσει και το μέλλον της χώρας. Θεμιτό να υπάρχουν φιλοδοξίες,,  αλλά όχι  σε γκρίζο φόντο. Γιατί αν θέλει αλλαγή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θέλει συναλλαγή με τη ΝΔ. Δεν είναι παράδοξο, είναι μάλλον πολιτική ανωμαλία οι οπαδοί του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης - καζίνο να προσποιούνται τους κοινωνικά ευαίσθητους..
Ο πλέον προκλητικός ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου έκανε λόγο για «την επεξεργασία ενός πειστικού προγράμματος για την επίτευξη μιας δικαιότερης κοινωνίας». Ο Σημίτης ως πρωθυπουργός απογείωσε τις σχέσεις πολιτικής -διαπλοκής, η δεξιά στροφή του , ντυμένη με τον μανδύα του εκσυγχρονισμού εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Σημίτη, ένα προοδευτικό κόμμα,  «οφείλει να προσφέρει ερμηνείες για τις δυναμικές που διέπουν την εξέλιξη, να προσδιορίσει με ποιες πραγματικότητες θα συγκρουστεί, να μιλήσει με την γλώσσα της εποχής σ’ ένα ακροατήριο που ζητά να καταλάβει ποιες λύσεις προσφέρονται». Αν είχε ίχνος αξιοπιστίας θα έκανε την αυτοκριτική του, που αποφεύγει συνειδητά εδώ και χρόνια. Αλλά ταυτόχρονα, όφειλε  να περιγράψει ποιές είναι οι δυνάμεις  και ποιές οι πραγματικότητες, με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα συγκρουστεί . Ακόμη χειρότερα ο Σημίτης είπε ότι  ο λόγος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.  «οφείλει να διαμορφώνει απόψεις για την εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση, το δημόσιο, το ιδιωτικό, τον ανθρωπισμό, την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη στην νέα εποχή˙ να προσθέσει, στις γνωστές αξίες και ιδέες, νέες που εκφράζουν καλύτερα την πραγματικότητα του καινούργιου κόσμου˙ να εντοπίσει τους νέους μηχανισμούς ανισότητας που καλείται να καταπολεμήσει…”. Ούτε λέξη για το πως δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα αυτά τα προβλήματα, ποιοι ευθύνονται και ποιες δυνάμεις είναι προοδευτικές ώστε να τα καταπολεμήσουν.


Βενιζέλος -Παπανδρέου-Διαμαντοπούλου


Ο άνθρωπος που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ σε κρίση και κυριολεκτικά το οδήγησε σε αποσύνθεση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκάλεσε το κοινό εκφράζοντας την ευχή “η Παράταξη να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας» και πρόσθεσε: «Η περίοδος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, και η νέα κοινοβουλευτική και κυβερνητική περίοδος, όποια και αν είναι η κυβέρνηση, θα έχει πολλαπλές δυσκολίες. Πολλά ανοικτά μέτωπα. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα. Οφείλουμε να φέρουμε τη δημόσια συζήτηση και τη χώρα, εντός θέματος». Συζήτηση για “όποια κυβέρνηση” όμως;. Δεν θα έχει πολιτικά ή ιδεολογικά χαρακτηριστικά αυτή η κυβέρνηση;  Κάνοντας ακόμη πιο θολή την άποψή του, ο Βενιζέλος είπε ότι  «τα κόμματα οφείλουν και δικαιούνται να έχουν τις εκλογικές τους φιλοδοξίες και στοχεύσεις κι αυτό προφανώς ισχύει για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που δικαιούται το καλύτερο. Κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει τα άλλα”. Κάθε λέξη και ένα νεφέλωμα. Επειδή το ακροατήριο δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό για τη ΝΔ απέφυγε να πει τις προτιμήσεις του. Το κάνει άλλωστε καθημερινά με τον δικό του τρόπο, καθώς ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο μόνος ίσως που ήταν και παραμένει σταθερός στις αντιδεξιές θέσεις του και υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Σαφώς διαφοροποιημένος από τους υπόλοιπους ο πρώην πρωθυπουργός ναι μεν κράτησε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, ήταν όμως πολύ σαφής ότι είναι πολέμιος της σημερινής κυβέρνησης.
Ο Παπανδρέου είπε ότι «το πραγματικό στοίχημα δεν είναι με ποιους θα πάμε, αλλά πού θέλουμε να πάει η χώρα, ποιες ριζικές αλλαγές πρέπει να γίνουν, ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα συσπειρώσουμε ώστε να ανατραπεί η ισορροπία της αδράνειας, της επικοινωνιακής πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ακόμη ότι το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ “δεν είναι με ποιους θα διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας, είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό. Στο προσκήνιο της ιστορίας, να έρθουν ξανά οι δυνάμεις της κοινωνίας, και οι νέοι, που θέλουν, ξέρουν, μπορούν, να πάνε τη χώρα μπροστά, αν τους δώσουμε ξανά ελπίδα.

 Στο ίδιο θεατρικό σκηνικό, η Αννα Διαμαντοπούλου,  πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση και πρόεδρος High Level Group ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους,(όλα μαζί) είπε  ότι «δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνικό κράτος αν δεν στηριχθεί και επεκταθεί το παραγωγικό κράτος ώστε να διανείμουμε δίκαια τον πλούτο». Και   φυσικά “το νέο ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του αυτό το στοίχημα του μέλλοντος. Η σοσιαλδημοκρατία είναι η κεντρική ιδέα για τον ευρύτερο χώρο που θα φέρει τις αλλαγές». Ούτε λέξη για το πως κυβερνιέται η χώρα.

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο