Όλοι επικαλούνται το ηρωικό παρελθόν για να δικαιολογήσουν το φτενό ή και σκοτεινό παρόν. Το έκανε χθες και ο Πούτιν αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες, πρώτα ο Σόλτς και ο Μακρόν. Το παρελθόν, δηλαδή η νίκη κατά του ναζισμού, δεν δικαιολογεί ούτε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ούτε και τις πραγματικές επιδιώξεις Ευρωπαίων και Αμερικανών που επικαλούνται και την δημοκρατία για να δικαιολογήσουν τις δικές του προθέσεις σε βάρος της Ρωσίας.  Ο Πούτιν δεν προανήγγειλε την συντέλεια του κόσμου, ούτε και την δική του νίκη. Προσπάθησε όμως να δώσει χαρακτηριστικά πατριωτικού πολέμου.

 

Την ημέρα της μεγάλης επετείου, της νίκης κατά του φασισμού, πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις σε 28 ρωσικές πόλεις με 65.000 στρατιώτες και αξιωματικούς, χιλιάδες στρατιωτικά οχήματα και εκατοντάδες αεροσκάφη-μια ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης αλλά χωρίς εκπλήξεις και κλιμακώσεις.  Με τα βλέμματα να πέφτουν στην Κόκκινη Πλατεία, όπου και η μεγάλη παρέλαση που θυμίζει την νίκη κατα του ναζισμού. Παρά την ανησυχία αναλυτών της Δύσης για ύψιστης σημασίας ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ανήμερα της Ημέρας της Νίκης, ο πρόεδρος της Ρωσίας διέψευσε όλα τα σενάρια. Όσοι περίμεναν  ότι ο Πούτιν  θα ανοίξει τα χαρτιά του, με αφορμή μια παρέλαση, έκαναν και πάλι λάθος. 

Στην ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε μεν «πυρά» εναντίον των δυτικών, της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν προχώρησε σε κάποια ανακοίνωση που αλλάζει την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. 

Δεν μπορεί όμως να πει κανείς  ότι έπεισε για τον πατριωτικό χαρακτήρα  του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν αναφέρθηκε εκτενώς και στις επιδιώξεις  της Δύσης σε βάρος τη Ρωσίας. Είναι ορατό ότι η σύντομη ομιλία του (μόλις11 λεπτών) ήταν προσανατολισμένη στο εσωτερικό, για να εξηγήσει και να πείσει τους συμπατριώτες τους για την ορθότητα  της απόφασης του να επιτεθεί στην Ουκρανία. 

Σε Στρασβούργο και Βερολίνο, οι Μακρόν και Σολτς δήλωναν ότι στόχος είναι να ηττηθεί η Ρωσία. Χωρίς να ορίσουν   τη σημαίνει ήττα. Δύσκολα μπορεί να πειστεί κανείς  ότι η Δύση  δίνει ένα αγώνα για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Ειδικά  ο Σολτς αναφέρθηκε στο παρελθόν συγκρίνοντας την σημερινή Ρωσία εμ την ναζιστική Γερμανία. Την ώρα που φαίνεται πως ο νέος καγκελάριος  έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης εντός Γερμανίας και εντός ΕΕ.

Οι προθέσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν κρύβονται. Την ώρα μάλιστα που και το Πεκίνο μιλά για τις προθέσεις των δυτικών να αντιπαρατεθούν με  την Ρωσία και την Κίνα. 

Ουσιαστικά βρισκόμαστε εν μέσω ενός οικονομικού και γεωπολιτικού πολέμου τον οποίο θέλησαν οι σημερινές μεγάλες δυνάμεις. Η Ουάσιγκτον, η Μόσχα, οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο. Με το Πεκίνο να  περιμένει την δική του άμεση εμπλοκή. 

Είμαστε δυστυχώς μόνο στην αρχή...

Καλά θα κάνουν όμως όλοι να πάψουν να επικαλούνται το ηρωικό παρελθόν, ας επικεντρωθούμε στο  παρόν, στις δικές τους πράξεις και τα αποτελέσματα τους.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο