του Σπύρου Σουρμελίδη

 

Οι 20.000 νεκροί, το ακάλυπτο ΕΣΥ τα επαναλαμβανόμενα ατοπήματα Μητσοτάκη -κυβέρνησης είναι μεγάλα προβλήματα. Οι θλιβερές «πρωτιές» θανάτων που ζούμε ειδικά τους τελευταίους μήνες, είναι η ισχυρότερη απόδειξη της αναποτελεσματικής και αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας. Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ασθενείς  πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, από την ώρα που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην στηρίξει το ΕΣΥ. Είναι ο πρωθυπουργός που πρέπει να εξηγήσει αν γνώριζε την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τον βαθμό θνητότητας, ειδικά εκτός ΜΕΘ.  Είναι ακόμα και οι παρατυπίες σε ότι αφορά την εισαγωγή   επώνυμων ασθενών σε ΜΕΘ, που αναδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Την ώρα που  η πρόοδος του εμβολιασμού αντιμετωπίζει δυσκολίες, με πάμπολλές κοινωνικές παρενέργειες. 

 

Ατοπήματα και αλαζονικοί ισχυρισμοί 

1.Ο Κ. Μητσοτάκης  μίλησε για «πανδημία  των ανεμβολίαστων». 

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το πρόβλημα είναι μόνο η ισχυρή άρνηση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού (ειδικά μεγαλύτερων ηλικιών) να εμβολιαστεί. 

Ο αυξανόμενος αριθμός των θανάτων μεταξύ αυτών και εμβολιασμένων, όπως και οι μεταλλάξεις , δεν επιτρέπουν εύκολα συμπεράσματα και βεβαιότητες  για την πορεία της πανδημίας. Είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που  δηλώνει (επισημαίνει) ότι το εμβόλιο από μόνο του δεν επιλύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται ενδυνάμωση των συστημάτων Υγείας. Κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να κάνει. Αρνείται να επανασχεδιάσει, να επενδύσει ακόμα περισσότερο (το  επιτρέπει και το στηρίζει η ΕΕ), να θέσει σε εγρήγορση και δυνάμεις εκτός ΕΣΥ (ιδιωτικός τομέας).

2. Ο πρωθυπουργός της χώρας στην προσπάθεια του  να υπερασπιστεί την πολιτική του, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί από το βήμα της Βουλής ότι δεν είναι μεγαλύτερη η θνητότητα σε ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Λέγοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη για αυτό. Λίγες μέρες μετά δημοσιοποιείται η Μελέτη των Τσιόδρα και Λύτρα (του Μαΐου) για την θνητότητα λόγω κορονοϊού η οποία μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι η θνητότητά στους διασωληνομένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, φτάνει το  87%. Ο κ. Λύτρας μάλιστα γνωστοποίησε ότι η Μελέτη είχε σταλεί σε όλους τους αρμόδιους, ακόμα και στους  πολύ ψηλά ιστάμενους. Συμπεραίνοντας ότι αν είχαν δημιουργηθεί και άλλες ΜΕΘ ή αν λειτουργούσαν πλήρως, θα είχαν σωθεί 1500 άνθρωποι.

Είναι ο πρωθυπουργός που πρέπει να εξηγήσει αν υποστήριξε κάτι αναληθές εν γνώσει του ή αν δεν είχε διαβάσει την μελέτη. Ο καθηγητής βασιζόμενος στα ευρήματα, τόνισε πως δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός των ΜΕΘ όσο το πώς αυτές λειτουργούν στην πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ μεγαλώνει και η θνητότητα χωρίς την ίδια ώρα να παρατηρείται εξάντληση των διαθέσιμων κλινών.

Μέρες πριν από  την αποκάλυψη για την μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα και η υπεύθυνη εντατικής θεραπείας στον Ευαγγελισμό, εκ των ανθρώπων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, Αναστασία Κοτανίδου είχε αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού.

3. Δύο μήνες πριν ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτος είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν μελέτες ότι οι αστυνομικοί  μεταδίδουν  τον ιό. Μόνο που βρέθηκε και τέτοια μελέτη στην Αυστρία η οποία διαπιστώνει το αυτονόητο ότι και οι αστυνομικοί (ειδικά  οι ανεμβολίαστοι) μεταδίδουν  τον ιό. 

4. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός θανάτων , με το 73% των ενηλίκων να είναι  εμβολιασμένοι, δημιουργεί πάμπολλα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης. Ο ισχυρισμός του Κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση του «νίκησε» σε όλες τις μάχες συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, είναι ένας απαράδεκτος , αλαζονικός και απρεπής ισχυρισμός. 

 

5. Η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ υποστηρίζοντας ότι έχει κάνει τα πάντα και ότι ο εμβολιασμός προχωρά, άρα δεν θα χρειαστούμε νέες υποδομές και ενισχύσεις. Πρόκειται για μία μεγάλη πλάνη η οποία καταρρίπτεται και από τον ΠΟΥ, αλλά και από την πίεση  που δέχεται το σύστημα και λόγω Covid (μεταλλάξεις) αλλά και λόγω της λοιπής νοσηρότητας η οποία βρίσκεται στο περιθώριο δυο χρόνια τώρα.

 

6. Η κυβέρνηση αρνείται επι σειρά μηνών  να εξηγήσει γιατί η χώρα μας είναι πρώτη στους θανάτους ανά εκατομμύριο τους τελευταίους μήνες μεταξύ όλων των δυτικών χωρών.  Αρνείται να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, να αναγνωρίσει τις αιτίες, τις αδυναμίες, τις παραλείψεις,  για να τις αντιμετωπίσει.

 

7. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είμαστε πρωτοπόροι και στον εμβολιασμό. Αδιαφορώντας  για το γεγονός οτι βρισκόμαστε πίσω στο θέμα αυτό. Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στο φαινόμενο των αρνητών κάθε είδους. Προσπαθεί εμμέσως να ρίξει τις ευθύνες στους ημίτρελους φασίστες  για την αναποτελεσματική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας. Όμως και γι αυτήν την  ημίτρελη κατάσταση, φέρει ευθύνη.

Υποτιμήθηκαν οι αντιφάσεις  στην πρώτη φάση, η επιρροή εκκλησιαστικών παραγόντων, η επιρροή συνωμοσιολόγων πολύ η λιγότερο ακροδεξιών κα. Επιρροή που είναι σημαντική και μέσα στον δημόσιο τομέα (ειδικά στους ενστόλους) 

Η κυβέρνηση απέφυγε να συγκρουστεί με τους πιστούς ή με  τους ενστόλους, απέφυγε  και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης , να κάνει καμπάνιες για να μην συγκρουστούν οι γαλάζιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες με τους αρνητές. 

Περιορίστηκε στις γενικές εκκλήσεις  με διαφημίσεις και κεντρικές επικοινωνιακές καμπάνιες (οι οποίες συνοδεύονται από  σκάνδαλα). Δεν προχώρησε σε ειδικές καμπάνιες κατα ενορίες και δήμους. 

Η Εκκλησία της Ελλάδας μετά από εσωτερικές μάχες και με καθυστέρηση, πήρε σαφή στάση υπερ του εμβολιασμού. Ομως οι εκκλησιαστικοί παράγοντες, ο λαϊκός κλήρος, οι πέριξ των Εκκλησιών λαικοί, ιδίως τα Μοναστήρια, διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν τεράστιο αρνητικό ρόλο. Ακόμα και τώρα αρνούνται.  

Τρέχει τώρα ο Κ. Μητσοτάκης ακόμα και στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου μπας και πείσει  τους ιερείς. 

Μόνο που αυτή η ημίτερελη κατάσταση είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα το οποίο δεν ξεκινά από την άρνηση στον εμβολιασμό, αλλά από την άρνηση σε όλα. 

 

Εν κατακλείδι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να διαχειριστεί την πανδημία σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Αντί να στηρίζεται σε ψέματα είναι προτιμότερο να αλλάξει πολιτική. 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο