Η κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ είναι ακόμα ζωντανή , αφού η εθνικιστική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να την ανατρέψει, η  πολιτική κρίση όμως στη Βόρεια Μακεδονία δεν τελείωσε.  Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές (31.10)  υπο την πίεση όμως των εξελίξεων (μάλλον και του διεθνή παράγοντα) ανακάλεσε την παραίτηση του μπροστά στον κίνδυνο η Βόρεια Μακεδονία να διαλυθεί πλήρως αν σχημάτιζε κυβέρνηση το VMRO. O Ζόραν Ζάεφ πρέπει να ξαναστήσει την κυβέρνηση στα πόδια της , πρωτίστως όμως  θα ζητήσει ουσιαστική στήριξη από Ευρωπαίους (και  Αμερικανούς) για να ανοίξει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας . Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στην Βουλγαρία  είναι    επίσης καθοριστικό για το αν η Σόφια θα αλλάξει στάση έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας.                                 

Το εθνικιστικό VMRO, το βράδυ της Πέμπτης (11.11) δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 61 από τους 120 βουλευτές , ώστε να ανατρέψει την κυβέρνηση Ζάεφ. Η  κυβέρνηση όμως παραμένει μειοψηφική αφού την στηρίζουν μόνο 59 βουλευτές.  

 Ο κυβερνητικός συνασπισμός  διαθέτει  τους 43 βουλευτές  του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), τους 15 βουλευτές του αλβανικού  κόμματος  DUI του Αλί Αχμέτι και έναν του Δημοκρατικού Κόμματος  Αλβανών, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση. Σύνολο  59 έδρες. Μετά τις δημοτικές εκλογές απέσυρε την στήριξη στην κυβέρνηση το αλβανικό κόμμα BESA που διαθέτει 3 βουλευτές. 

Η αντιπολίτευση διαθέτει σταθερά 58 βουλευτές. Τους 44 του VMRO-DPMNE , τους 12 της Συμμαχίας για τους Αλβανούς-Εναλλακτική και τους 2 του εθνικιστικού  κόμματος υπο την υποκριτικό τίτλο  Levica (Αριστερά). Σύνολο 58. Η απόσυρση του BESA  απο τον κυβερνητικό συνασπισμό, άνοιξε προς στιγμή το δρόμο για την πτώση της κυβέρνησης. Όμως αρχικώς οι 3 του BESA  διαφώνησαν μεταξύ τους  και τελικώς οι 2 μόνο στήριξαν την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση Ζάεφ. Έτσι η αντιπολίτευση συγκέντρωσε μόνο 60 ψήφους (όχι 61) για την πρόταση ανατροπής της κυβέρνησης.

Πέρα από τις πιέσεις που ασκούνται παραδοσιακά προς τους βουλευτές, ήταν παράλογο βουλευτές αλβανικής καταγωγής (του BESA ή άλλου κόμματος) να συνασπιστούν με τους ακραίους εθνικιστές του Levica  ή και άλλους του VMRO, οι οποίοι είναι ενάντια στα δικαιώματα  των Αλβανών της Βόρειας Μακεδονίας.  Μιας χώρας που είναι συνταγματικά διεθνική (σλαβομακεδόνες και Αλβανοί) μετά την  Συμφωνία της Αχρίδας (2001). 

Γι αυτό και ο Ζόραν Ζάεφ δήλωνε τις προηγούμενες μέρες. Πιθανή επικράτηση του VMRO θέτει σε κίνδυνο την  Συμφωνία των Πρεσπών, την Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, την Συμφωνία της Οχρίδας, για την ισότιμη κοινωνία και την ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό.

 

Η αβεβαιότητα παραμένει 

 

Οι αιτίες όμως και της ήττας Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές και της πολιτικής κρίσης, παραμένουν. Παραμένει η αβεβαιότητα των πολιτών για το αύριο, υπο το βάρος μιας διαρκούς οικονομικής κρίσης και έλλειψης προοπτικής.

1. Πρώτη αιτία η   ασυνέπεια της ΕΕ, η οποία αρνείται (με ευθύνη Γάλλων και Ολλανδών) να στείλει το μήνυμα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Να ξεκινήσει η συζήτηση δηλαδή.

2. Δεύτερη αιτία είναι  η εθνικιστική πολιτική της Βουλγαρίας η οποία εξάγει τη δική της κρίση στην γειτονική χώρα που την θεωρεί “βουλγαρικό παράρτημα”. 

3. Η τρίτη αιτία είναι η στάση της  Ελλάδας που λόγω των εσωτερικών διαφορών της κυβερνητικής παράταξης, αφήνει τον χρόνο να τρέχει υπέρ των εθνικισμών, χωρίς να στηρίζει το ευρωπαϊκό αύριο της Βόρειας Μακεδονίας. 

Και  φυσικά η κακή οικονομική κατάσταση, προκαλεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση στα 2 περίπου εκ κατοίκους της χώρας. 

Το θέμα είναι ότι η χώρα βρίσκεται στην δίνη μιας κρίσης που την αποσταθεροποιεί και αυτό επιτρέπει σε Τουρκία, Ρωσία και να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας. 

 Το μετέωρο βήμα της πολιτικής Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την ώρα που ανέλαβε αντιμετωπίζει με αμηχανία την όλη υπόθεση. Στο εξωτερικό δηλώνει ότι στηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών. Στο εσωτερικό προσπαθεί με μισόλογα να ξεγελάσει  τους ψηφοφόρους που πίστεψαν οτι η ΝΔ θα είναι κατά της Συμφωνίας. Οι αντιφάσεις οδήγησαν σε αδράνεια. Ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους ψηφοφόρους της και τον εαυτό της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την παραίτηση Ζάεφ δήλωσε “δικαιωθήκαμε” την ώρα που ο Ν. Δένδιας καταβάλλει προσπάθειες να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας. Αύριο μάλιστα θα έχει και πάλι πρωινό εργασίας με Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για την “σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια” για την ευρωπαϊκή  προοπτική Σκοπίων και Τιράνων

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες με την Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ με την οποία και συζήτησε τις εξελίξεις. Η προτροπή της Ουάσιγκτον είναι μία: στηρίξτε την Συμφωνία των Πρεσπών. 

 

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο