Πολλές κεντροευρωπαικές χώρες ανησυχούν για ένα νέο κύμα πανδημίας και κατηγορούν τις χώρες του νότου, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, ότι ανοίγουν τα σύνορα λόγω τουρισμού, αλλά αυτό , είναι πιθανό να επιταχύνει την αύξηση των κρουσμάτων. Οι τουρίστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους και αν οι ανησυχίες επιβεβαιωθούν , πράγματι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.   Μεταξύ των ηγετών που δέχθηκαν επικρίσεις είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Όπως και πέρυσι , έτσι και τώρα  ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του. Πρώτον την ανεμελιά στις προειδοποιήσεις, όπως και πέρυσι και δεύτερον την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ετοιμάζονται να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αντί να το ενισχύσουν και να καλύψουν προβλήματα ενόψει του πιθανού όπως φαίνεται νέου κύματος.  Αυτό όμως θα επιφέρει αναστάτωση  στους χιλιάδες εργαζόμενους στο  ΕΣΥ, κάτι που φυσικά θα επιδράσει στην συνολική του λειτουργία και αποτελεσματικότητα.


Φυσικά υπάρχει και η Μέρκελ που θύμισε στον Μητσοτάκη ότι δεν πρέπει να ανοίγει τα σύνορα σε Ρώσους ή Σέρβους που εμβολιάζονται με το Σπούτνικ, γιατί το εμβόλιο αυτό δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων. Και δεν έχει εγκριθεί με ευθύνη της Μέρκελ και της Γερμανίας για να πουλάει ανενόχλητα η Phizer και με αυξημένες τιμές. Αν το ρωσικό εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό ας το αποδείξουν και ας το απαγορεύσουν. Αν όμως είναι αποτελεσματικό, ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια σε πολλές χώρες του κόσμου, τότε ας δώσει άμεσα την έγκρισή του. Γιατί καθυστερεί επί μήνες να δώσει την έγκρισή του, ας το απαντήσει η ίδια η ΕΕ και όχι να το επικαλείται η Μέρκελ. Παιχνίδια με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων για να κερδίζει η Γερμανία είναι αδιανόητα, είναι όμως πραγματικότητα. Γιατί το πρόβλημα το προκάλεσε ουσιαστικά πρώτα η ίδια η ΕΕ με την σύγχυση που  δημιουργήθηκε  για το εμβόλιο της Astrazeneka.

Οι μεταλλάξεις όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες θα είναι πολλές και σίγουρα δεν θα σταματήσουν στην τελευταία μέχρι τώρα,  την Δέλτα. Άρα η ΕΕ αντί να τρώει τις σάρκες της , ας ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος που αποδεδειγμένα  είναι ο μόνος τρόπος να αναχαιτιστεί η πανδημία.
Κατά συνέπεια τα προβλήματα είναι δύο. Το πρόγραμμα και η πολιτική εμβολιασμών της ΕΕ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, ένα βατερλό. Το οποίο οφείλει να το λύσει τώρα το καλοκαίρι και να αφήσει  τα παιχνίδια, γερμανικά ή γαλλικά ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η πολιτική της κυβέρνησης που για μια ακόμη φορά δείχνει την διαχειριστική της ανεπάρκεια. Αλλά ταυτόχρονα παραμένει προσκολλημένη με θρησκευτική ευλάβεια μάλιστα στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και ετοιμάζεται να υπονομεύσει το ΕΣΥ.


Σημειώνεται ότι  η Πορτογαλία που άνοιξε βιαστικά τα σύνορα της επαναφέρει μέτρα καραντίνας στην πρωτεύουσα και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Είναι πιθανό, κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στην Ελλάδα. Εννοείται ότι ο τουρισμός πρέπει να στηριχθεί, αλλά με κανόνες που η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει επεξεργαστεί. Θα είναι χειρότερα και για τον κόσμο και για τους επαγγελματίες να ανατραπεί το σκηνικό και να αρχίσουν να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
Και την ευθύνη θα την έχει και πάλι η κυβέρνηση , ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η διαχειριστική ελαφρότητα και η πολιτική αδυναμία να κατανοήσει ορισμένες φορές το πρόβλημα και να δρομολογήσει πολιτικές αντίστοιχες θα επιβεβαιωθούν δυστυχώς για μια ακόμη φορά εις βάρος όλων μας.

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία