Του Σωτήρη Σιδέρη


Απαιτείται τεράστια και συσσωρευμένη ποσότητα αμετροέπειας και  μίσους για να αποπειραθεί κάποιος να συγκρίνει την βασκική  αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ με την εγχώρια 17 Νοέμβρη. μόνο και μόνο για να καταδικάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.  Και ταυτόχρονα να αναδεικνύεις το κόμμα σου ως φρουρό του κράτους, του νόμου και της τάξης και όλους τους άλλους εχθρούς. Εύκολο είναι το έκανε και ο Φράνκο στην Ισπανία  και ο Πινοσέτ στη Χιλή και ο Μεταξάς και ο Παπαδόπουλος στην Ελλάδα. Με άλλους όρους, το επιχειρεί  και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με άρθρο της  στην ιστοσελίδα Libaral.gr, ένα μνημείο ιστορικού ακροβατισμού  και εμπρηστικής μισαλλοδοξίας.


Πυρήνας της σκέψης της είναι ότι: όπως οι Podemos στην Ισπανία είναι ανεκτικοί με την ΕΤΑ, άρα την τρομοκρατία, το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα με τη 17Ν, που δεν ήταν αυτονομιστική οργάνωση, αλλά  αυτή η λεπτομέρεια είναι αδιάφορη.  Φυσικά ούτε ο Ιγγλέσιας , ούτε ο Τσίπρας στήριξαν, ή ανέχθηκαν την τρομοκρατική δράση, άρα κάθε άλλο παρά  προσφέρουν ηθική και πολιτική νομιμοποίηση στην τρομοκρατία, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Σοφία Βούλτεψη.  Ηθική και πολιτική νομιμοποίηση προσφέρει κάποιος όταν συμφωνεί με την δράση, όταν προσφέρει πόρους, όταν  δικαιολογεί δολοφονίες. Ουδέποτε αυτό συνέβη. Σύμφωνα με την λογική της υφυπουργού, ο μεν Ιγγλέσιας  το κάνει για να κερδίσει ψήφους από τους Βάσκους,  ο δε Τσίπρας, άγνωστο με ποιο όφελος, καθώς  αναφέρεται σε δηλώσεις διαφόρων που υπονοούν ανοχή στη 17Ν,  αλλά δεν τις καταγράφει, αποσιωπώντας την επίσημη πολιτική θέση όλων των Αριστερών κομμάτων. Και η κυρία Βούλτεψη υφυπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ υπερασπίζεται το κράτος , άλλωστε η ΝΔ είναι και ιδιοκτήτρια της χώρας. Ένα κράτος ,   που το επιβουλεύονται είτε Βάσκοι, είτε Κούρδοι, Τσετσένοι  Ερυθρές Ταξιαρχίες, 17Ν, Ιγγλέσιας, Τσίπρας. Πιο θολό δεν γίνεται.


Πως μπορεί όμως ένα αυτονομιστικό κίνημα να συγκριθεί με τη δράση της 17 Νοέμβρη στην Ελλάδα είναι  αδύνατο να εξηγηθεί. Η ΕΤΑ  είχε ως στόχο την δημιουργία βασκικού κράτους και την αναγνώρισή του. Απέτυχε και χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Με τα χρόνια εκφυλίστηκε και διαλύθηκε  τυπικά το 2018. Η 17 Νοέμβρη ήταν μια τρομοκρατική οργάνωση που εμφανίστηκε με ιδεολογικό  επαναστατικό μανδύα, απέτυχε να μαζικοποιηθεί , δεν έλαβε ποτέ λαική, ούτε πολιτική νομιμοποίηση και εξαρθρώθηκε. Άλλα κίνητρα, άλλα χαρακτηριστικά, αλλά για την βουλευτή της ΝΔ αυτά είναι λεπτομέρειες.   

Η  ατομική βία και η τρομοκρατία



Για την Αριστερά και τα κόμματά της ουδέποτε η ατομική βία είχε επαναστατικά χαρακτηριστικά  και για τον λόγο αυτό, όχι μόνο καταδίκασαν εξαρχής τη 17Ν, αλλά τη θεωρούσαν προβοκατόρικη οργάνωση και ενίοτε ανοιχτά μιλούσαν για εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η απόπειρα να ταυτιστούν οι δύο οργανώσεις  αν δεν είναι ανοησία, είναι  και εξωπραγματική.  Αλλά η προπαγάνδα για να είναι πειστική, ενίοτε βυθίζεται στον μεταφυσικό κόσμο. Παιχνίδια του μυαλού και της πολιτικής.
Με την ίδια λογική η ΕΟΚΑ στην Κύπρο ήταν τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με τους Άγγλους,  το ΡΚΚ επίσης για τους Τούρκους,  ο ιρλανδικός ΙRA ,όπως και πλήθος αυτονομιστικών κινημάτων που άλλα μαζικοποιήθηκαν και πέτυχαν τους εθνικούς στόχους τους και άλλα απέτυχαν.  Ο αλβανικός UCK για παράδειγμα , για τους Σέρβους ήταν τρομοκρατική οργάνωση, για τις ΗΠΑ και την ΕΕ όχι και την υιοθέτησαν, αν δεν την ίδρυσαν, με τα γνωστά αποτελέσματα στο Κόσσοβο . Η 17Ν μπορεί να συγκριθεί με τις ιταλικές Ερυθρές Ταξιαρχίες, με την Φράξια Κόκκινος Στρατός που είχαν την ίδια τύχη με την ελληνική οργάνωση.


Όμως αυτές οι διαφορές, δεν έχουν καμία σημασία για κάποιους στη ΝΔ που δραπετεύουν με απίστευτη ελαφρότητα από την λογική, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν κάποια χαμηλής στάθμης κομματικά ένστικτα. Τρομοκρατικές οργανώσεις του ΝΑΤΟ όπως το σχέδιο  Γκλάντιο που στην Ελλάδα το παρακλάδι της ήταν η  «κόκκινη προβιά»  δολοφονώντας αθώους ανθρώπους δεν καταδικάστηκαν ποτέ  από τη δεξιά στην Ελλάδα επειδή δολοφονούσε αριστερούς. Το ίδιο ισχύει για την δράση του παρακράτους. Το να σκοτώνει αριστερούς, να τους φυλακίζει, να τους εξορίζει είναι επιβεβλημένο  αν δεχθούμε  την λογική της Σ. Βούλτεψη, γιατί ποτέ κανείς στη ΝΔ και τη δεξιά γενικότερα  δεν απολογείται  γι αυτά τα εγκλήματα. Η δεξιά , παντού  στον κόσμο και στην Ελλάδα, έχει το μονοπώλιο της βίας, ενίοτε της κρατικής  τρομοκρατίας, αλλά  η Αριστερά  κατηγορείται για στήριξη της τρομοκρατίας.  Είναι η πρώτη ύλη του διχασμού που δεν έχει εκλείψει ακόμη , ούτε από ένα τμήμα της σημερινής ΝΔ.
    

Το κόμμα –κράτος και οι φρουροί του



 Η μισαλλοδοξία εμποδίζει τις διαυγείς σκέψεις. Είναι βέβαιο ότι πολλοί στη ΝΔ διαφωνούν  ή δεν δίνουν σημασία γι αυτά που γράφει η υφυπουργός τους. Έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι αξιωματούχοι κυβερνήσεων ξεφεύγουν από κάθε όριο , μόνο και μόνο  για να είναι αρεστοί στους ηγέτες τους και να κερδίσουν την εύνοιά τους. Ίσως να ισχύει για κάποιους στη ΝΔ ή και σε άλλα κόμματα, αλλά οι ηγεσίες υπάρχουν για να διορθώνουν ή και να εκριζώνουν τέτοια προβλήματα .     
 Αλλά το καλύτερο η κυρία Βούλτεψη το αφήνει στο τέλος του άρθρου της  «Και τελικά, σήμερα στην Ελλάδα, όπως στην Ισπανία τον Μάιο του 2020, δεν λένε λέξη για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας…»


Η κυβέρνηση έχει δηλώσει  ότι η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και πρέπει να νομοθετεί. Απαντά έτσι στην αντιπολίτευση που την καταγγέλλει ότι εκμεταλλεύεται στην καραντίνα για να περνά νόμους χωρίς αντιδράσεις.  Η ΝΔ όμως αφού θεωρεί δικαίωμά της να νομοθετεί , οφείλει να γνωρίζει ότι η δράση προκαλεί αντίδραση. Αυτή είναι η λειτουργία της δημοκρατίας.  Η αποστροφή της Σ. Βούλτεψη υποδηλώνει μια μουσουλινικού τύπου νοοτροπία, που συμπυκνώνει ένα ολόκληρο δόγμα. Δημοκρατία είναι να νομοθετεί, αλλά η κοινωνική αντίδραση είναι απαγορευτική. Το πρόβλημά της δεν είναι ούτε η ΕΤΑ, ούτε η 17Ν, αλλά η έλλειψη σεβασμού  στους δημοκρατικούς κανόνες. Θεωρεί ότι περίπου η ΝΔ έχει μια μεσσιανική αποστολή  προστασίας του κράτους - κόμματος –κράτους,  Και αν συνεχίσει η κυρία Βούλτεψη να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο, είναι θέμα χρόνου να χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους διαδηλωτές. Και να ζητήσει να κριθεί παράνομος ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανασταλεί η λειτουργία του …..

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ, ότι θα συνομιλήσει με την Τουρκία μόνο αν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική. Το κάνει όμως με τη Βόρεια Μακεδονία. πλήρες κείμενο
Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο