Τις έντονες αντιδράσεις των διπλωματών έχει προκαλέσει ο νέος οργανισμός του ΥΠΕΞ που έχει ετοιμάσει ο Νίκος Δένδιας. Οι διπλωμάτες καταγγέλλουν  ότι πρόκειται για ένα  δαιδαλώδες νομοσχέδιο που, αντί να επιλύει προβλήματα και να διευκολύνει τους Έλληνες Διπλωμάτες στην καθημερινή μάχη που δίνουν για την προώθηση των εθνικών δικαίων, προωθεί την εσωστρέφεια και επιστρέφει σε πρακτικές που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν. Σε επιστολή της προς το Omegapress.gr η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, δεν μένει μόνο εκεί. Υπογραμμίζει ότι «αντί βελτίωσης, ο νέος νόμος προβλέπει ένα δαιδαλώδες οργανόγραμμα επικαλυπτόμενων, νεοϊδρυόμενων υπηρεσιών, ανεξέλεγκτες μετατάξεις, την κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων. Με τον τρόπο αυτό  το Υπουργείο Εξωτερικών οδηγείται σε κατάρρευση και η Διπλωματική Υπηρεσία με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακή συρρίκνωση και εξουδετέρωση».


Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο με τον τίτλο  «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας»  συζητείται ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου και στην συνέχεια να ψηφιστεί. Η ΕΔΥ έχει καταθέσει και αναλυτικο υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της.

 

Η επιστολή

Η επιστολή τη ΕΔΥ που υπογράφεται από την Πρόεδρο Ελένη Λιανίδου και τον Γενικό Γραμματέα Νικόλαο Πιπερίγκο έχει ως εξής:

«Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις απόψεις του Διπλωματικού Κλάδου ως προς το σχέδιο Νόμου του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, o οποίος κατατέθηκε στην Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 2021 και η ψήφισή του επίκειται άμεσα.
Οι Έλληνες Διπλωμάτες, διαχρονικά, αποτελούμε την πρώτη γραμμή προάσπισης των εθνικών συμφερόντων της Χώρας, στελεχώνοντας 142 Αρχές σε 85 κράτη σε 5 Ηπείρους συχνά επικίνδυνα, ανθυγιεινά, ακόμη και εμπόλεμα. Στην σημερινή συγκυρία και με τις προσπάθειες για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων να υλοποιείται σε καθημερινή βάση από τους Έλληνες Διπλωμάτες, το ζητούμενο είναι η υποστήριξη τους, με τρόπο ώστε να ανταπεξέρχονται στα καθήκοντά τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Σε αυτό το πλαίσιο θα ανέμενε κανείς ο νέος Οργανισμός του ΥΠΕΞ να θωρακίζει ακόμη περισσότερο την Διπλωματική Υπηρεσία, επιλύοντας καθημερινά προβλήματα και εισάγοντας τομές στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, που θα καθιστούσαν την λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών σύγχρονη και αποτελεσματική.
Αντ’ αυτού με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το νέο κείμενο του νόμου, το οποίο ανέρχεται σε 376 σελίδες και 480 άρθρα - σε αντίθεση με τον ισχύοντα Οργανισμό των 171 άρθρων και 172 σελίδων, απέχει του επιδιωκόμενου επιτελικού κράτους και η εφαρμογή του στην πράξη κρίνεται αβέβαιη.
Πράγματι, το δαιδαλώδες νομοσχέδιο για το ΥΠΕΞ, αντί να επιλύει προβλήματα και να διευκολύνει τους Έλληνες Διπλωμάτες στην καθημερινή μάχη που δίνουν για την προώθηση των εθνικών δικαίων, προωθεί την εσωστρέφεια και επιστρέφει σε πρακτικές που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν.  Επ’ αυτού, προς πλήρη ενημέρωσή σας,  επισυνάπτεται αναλυτικό υπόμνημά μας.


Με λύπη διαπιστώνουμε ότι 480 άρθρα δεν ήταν αρκετά για να ληφθεί επιτέλους πρόνοια για την επίλυση του χρόνιου αιτήματος όλων των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που αφορά στην έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των υπαλλήλων στις χώρες εκτός ΕΕ, δηλαδή σε 57 από 85 χώρες, όπου υφίσταται διπλωματική εκπροσώπηση. Συνεχίζουμε δηλαδή να παραμένουμε ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ακόμη και εν μέσω πανδημίας.
Όλοι γνωρίζουν ότι η δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε υποστελέχωση  και κατάρρευση των υποδομών.  Αντί βελτίωσης, ο νέος νόμος προβλέπει ένα δαιδαλώδες οργανόγραμμα επικαλυπτόμενων, νεοϊδρυόμενων υπηρεσιών, ανεξέλεγκτες μετατάξεις, την κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων. Με τον τρόπο αυτό  το Υπουργείο Εξωτερικών οδηγείται σε κατάρρευση και η Διπλωματική Υπηρεσία με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακή συρρίκνωση και εξουδετέρωση.



Διαδικασίες αξιολόγησης, προαγωγών, πειθαρχικών διώξεων και απαξίωσης συνοδεύονται από ισοπέδωση κάθε έννοιας ιεραρχίας και αριστείας, που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ΥΠΕΞ.   Χαρακτηριστικά, η  αύξηση του χρόνου προαγωγής των νέων διπλωματών από 3 σε 4 έτη, δημιουργεί συνθήκες δυσμενούς διάκρισης.
Τέλος, η εμμονή σε ζητήματα δήθεν ελέγχου στο πλέον ιεραρχικό Υπουργείο της Χώρας, οι νεοπαγείς και αμφίβολης συνταγματικότητας “δομές αξιολόγησης και ελέγχου“ που προωθούνται προς υιοθέτηση, η επιβολή πρωτοφανών πειθαρχικών διαδικασιών με εισαγωγή αέναων πειθαρχικών διαδικασιών  και η εξαίρεση του Διπλωματικού Κλάδου, χωρίς αιτιολόγηση, από το ανώτατο χρονικό όριο 6+6 μηνών για τις ειδικές αποστολές, ουσιαστικά “αφοπλίζουν” τους Διπλωματικούς Υπαλλήλους και δεν προάγουν την αξιοκρατία.
Μέσω των ως άνω πρακτικών, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν προχωρά στο μέλλον ούτε ακολουθεί τον βηματισμό των άλλων Διπλωματικών Υπηρεσιών των κ-μ της ΕΕ και των άλλων προηγμένων χωρών.
Οι Έλληνες Διπλωμάτες, με οδηγό τους την βαθιά κατάρτιση, την ευρυμάθεια και την πλήρη αφοσίωση στο καθήκον όπου γης, έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή. Το μόνο που ζητούν είναι η απαραίτητη ηθική και υλική υποστήριξη και ένας λιτός και λειτουργικός Οργανισμός που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης Διπλωματίας».

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο