Η Πυθία είναι για μία ακόμα φορά ο μόνη φωνή που μπορεί να εξηγήσει τα όσα συζητούν η ελληνική κυβέρνηση, ο Νταϊσενμπλουμ εκ μέρους του eurogroup και στο βάθος η τρόικα.
Η ασάφεια στις δηλώσεις των αρμοδίων παραγόντων προσπαθεί να συμβιβάσει τα αδιέξοδα. Από τη μία συνεχίζουν να θέλουν να επιβάλλουν την  συνέχιση των μέτρων του Μνημονίου και συγχρόνως δεν θέλουν να αποδημήσουν την  κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Χαρακτηριστικό του διχασμού είναι τα όσα δηλώνει ο κ. Νταϊσενμπλουμ  τις τελευταίες ώρες:
«Η Ελλάδα θα μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της από την 1η Ιανουαρίου του 2015», λέει ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το τι θα συμβεί με την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου… η χώρα δεν είναι σε πολύ ισχυρή θέση ακόμα και ότι η οικονομία δεν έχει γίνει ακόμα πολύ ανταγωνιστική, καθώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν» συμπληρώνει αμέσως μετά.  Ο κ. Νταϊσενμπλουμ  λέει ουσιαστικά ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει μόνη της αλλά χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της αν κάπου σκοντάψει. Μόνο που έτσι κι αλλιώς τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν.
Ζούμε μέρες του Σεπτεμβρίου του 2011, τότε που η τρόικα κρατούσε σκληρή στάση και δεν ερχότανε στην Ελλάδα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης προσπαθεί να συμβιβάσει την βιασύνη των Σαμαρά-Βενιζέλου να «βγούμε» από το Μνημόνιο, με την  απαίτηση της τρόικας να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, δηλαδή τα όσα έχουν συμφωνηθεί από το 2011-2012. Παρακαλά τους τροϊκανούς να έλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση πριν από το eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αυτό που φαίνεται ως συμβιβασμός είναι ότι σε κάθε περίπτωση η Έκθεση της τρόικας θα υποβληθεί μετά τον Ιανουάριο αν όχι τον Μάρτιο ώστε να έχει ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση  προχώρησε σε αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Ταμεία, Εφορία και Τράπεζες, παρά τις αντιρρήσεις των τροϊκανών.
Ακόμα και αν αυτό το καταπιούν οι τροϊκανοί και δεν συνεχίσουν την αντιπαράθεση, υπάρχουν δεκάδες ακόμα απαιτήσεις για άνοιγμα του ασφαλιστικού, πλειστηριασμούς, νέες ιδιωτικοποιήσεις και ομαδικές απολύσεις.
Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015. Αυτό το κενό υπάρχει καθώς η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην επίτευξη 3% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών). Επίσης ότι θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους.
Διαπίστωση της τρόικας ότι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί όπως αναμενόταν και απαιτείται περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Στο θέμα του ασφαλιστικού η τρόικα ζητάει να παράσχει η ελληνική πλευρά παραμετρικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης μεταξύ άλλων), να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης.
Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (που συνήθως παρέχονται στα νησιά).
Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Η μεταρρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε.
Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ώστε πρώτον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις και δεύτερον να συνάδει με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.
Παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα.
Περιορισμός των επιδομάτων εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κ.λ.π). Να περιοριστούν οι μισθολογικές διαφορές στη δημόσια διοίκηση.
Αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους   φορείς.
Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.
Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015.
Επισήμανση ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί (ήταν 1,5 δισ. και τελικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανέρχονται στα 600-700 εκατομμύρια). Επισήμανση ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και οι στόχοι για τις απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Στον τομέα των στατιστικών η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Υιοθέτηση ώς τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.
Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο