Η κακοκαιρία είχε προβλεφθεί. Αυτό που δεν είχε προβλεφθεί, αλλά όλοι υποψιάζονταν ήταν η προετοιμασία του επιτελικού κράτους και του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων . Επικοινωνιακά ήταν πανέτοιμη. Λειτουργικά ανύπαρκτη, πολιτικά προβλέψιμη. Έχει τον ίδιο τρόπο αντίδρασης ανεξάρτητα από πρόβλημα. Φταίει η Τουρκία, φταίνε οι σύμμαχοι, φταίει ο καύσωνας ή το χιόνι, φταίνε οι προηγούμενοι, φταίνε όσοι δεν επιδεικνύουν ατομική ευθύνη. Οι ίδιοι ποτέ. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτό που ήδη όλοι γνωρίζουν. Ότι η ανεπάρκειά τους είναι τόσο εντυπωσιακή και τόσο εξόφθαλμη, που φαντάζει μάταιο να αναλυθεί. Ωστόσο  τα ουσιώδη πρέπει να καταγραφούν και να συνοψίσουν μια ολόκληρη φιλοσοφία διακυβέρνησης.


Όταν ο λαός έχει αιτήματα δεν πρέπει να διαδηλώνει, απαγορεύεται για την ακρίβεια. Μένουμε σπίτι  εμείς , αλλά τα ΜΑΤ στο σύνταγμα.
Όταν οι εργαζόμενοι θέλουν να πάνε στη δουλειά τους ημέρες κακοκαιρίας, καλά θα κάνουν να μην μετακινηθούν γιατί οι δρόμοι είναι κλειστοί. Μένουμε σπίτι, θέλουμε δεν θέλουμε.
Όταν μένουμε σπίτι όμως καταναλώνουμε ρεύμα. Αν έχουμε, γιατί οι διακοπές είναι τόσες πολλές που χιλιάδες οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα.
Επίσης καταναλώνουμε και νερό. Όσοι έχουν, γιατί και η ΕΥΔΑΠ είχε βλάβες και ναι μεν μένουμε σπίτι, αλλά χωρίς τα βασικά  που εξασφάλισαν οι  σύγχρονες κοινωνίες επενδύοντας δις σε υποδομές .
Έχουμε όμως κανάλια να τα βρίσκουν φυσιολογικά όλα. Έχουμε υπουργούς, υφυπουργούς και πρωθυπουργό που όταν κυβερνά η ΝΔ έχουμε φυσικά φαινόμενα. Όταν κυβερνούν οι άλλοι έχουμε πολιτική ανικανότητα.
Έχουμε επιτελικό κράτος, αλλά όχι κράτος. Γιατί όταν δεν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα δεν έχουμε ανάγκη ούτε την Πολιτική Προστασία, ούτε οργανισμούς, ούτε υπουργικά συμβούλια, ούτε ανάγκη για διαχείριση κρίσεων ή εκτάκτων αναγκών. Έχουμε κει μετεωρολογική υπηρεσία που δυστυχώς για το επιτελικό κράτος προέβλεψε σωστά.
Τι δεν έχουμε; Κυβέρνηση ευθύνης που να πιστεύει ότι το κράτος υπάρχει και υπηρετεί τους πολίτες, την κοινωνία , τη χώρα. Γιατί μέχρι τώρα το κράτος είναι το λάφυρο της εκλογικής νίκης. Γιατί ως λάφυρο δουλεύει μια χαρά. Ως προς όλες τις άλλες αποστολές και τα καθήκοντά του , φταίει ο κακός μας ο καιρός.


Στην πραγματικότητα αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ άτυχη. Κάνει πράγματα που δεν πιστεύει και ατύχησε γιατί είναι μια κυβέρνηση με σχέδιο. Αν ήταν στο χέρι της θα διέλυε το κράτος για να το δώσει στους ιδιώτες. Το νερό. το ρεύμα, τις συγκοινωνίες, κάθε τι που έχει σχέση με κέρδος. Το ίδιο έκανε και με την Υγεία. Ήθελε να την διαλύσει , να την κάνει κομμάτια και να την πουλήσει. Αλλά την πρόλαβε η πανδημία. Σκόπιμα δεν εκπονεί σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Δεν το πιστεύει.


Το ίδιο και τώρα με την τριήμερη κακοκαιρία. Ούτε χειμώνα Ρωσίας έχουμε, ούτε Νορβηγίας. Όμως τρεις ημέρες μπορεί μια κυβέρνηση να ετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό και να σχεδιάσει την λειτουργία του κράτους και να μείνει η κοινωνία ενεργή. Αλλά δεν πιστεύουν ούτε σε αυτό. Κλείνει την εθνική οδό για να μην πληρώσει πρόστιμο η εταιρεία που έχει συμβατική υποχρέωση να την κρατήσει ανοιχτή και μας προτρέπει πάλι να μείνουμε σπίτι.
Το θέμα είναι πότε θα έρθει η ημέρα να μείνουν σπίτι όλοι αυτοί που χλευάζουν έναν ολόκληρο λαό και να βγει έξω ο κόσμος. Αυτή ημέρα θα είναι η αρχή του τέλους τους.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο