Του Σωτήρη Σιδέρη

Δεκαετίες τώρα με καλπονοθευτικά συστήματα  , μηχανισμούς και  ανελέητη προπαγάνδα τα κόμματα εξουσίας, κυρίως η δεξιά στην Ελλάδα  ιστορικά, δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ , κέρδιζαν τις εκλογές και γαντζώνονταν στην κυβέρνηση. Από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα , η ΝΔ προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα και να εδραιώσει το νεοδεξιό κράτος με  παρεμβάσεις σε κάθε μηχανισμό , κάθε υπουργείο, κάθε οικονομική δραστηριότητα, στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία, παντού. Η αναβίωση του καθεστωτισμού εξελίχθηκε σε ιδεολογικό αγώνα και εκφράστηκε από πλήθος υπουργών, όπως ο Βορίδης, ο Θεοδωρικάκος, ο Μηταράκης, ο Χρυσοχοϊδης, ενώ ο ακροδεξιός λαϊκισμός που εκφράζεται από τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Σαμαρά αρκετούς  βουλευτές της ΝΔ συμπληρώνει  την εικόνα . Σε πρώτο πλάνο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας. Πρόκειται περί πολιτικής απάτης που υπονομεύει πεντακάθαρα τη δημοκρατία σε έναν κρίσιμο πολιτικό και κοινωνικό τομέα , όπως η Αυτοδιοίκηση.


Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτή την πολιτική;. Υποτίθεται ότι οι  νόμοι ψηφίζονται στο όνομα της  δημοκρατίας, της ενίσχυσης θεσμών και δικαιωμάτων. Η ΝΔ από την πρώτη ημέρα που έγινε κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει ριζικά την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, απειλεί την κοινωνική συνοχή   και με την ψήφιση άδικων νόμων , αλλά και με νόμους που παραβιάζουν ευθέως το σύνταγμα, όπως ο νόμος για τις διαδηλώσεις,  οικοδομώντας το αστυνομικό κράτος στη θέση του κράτους δικαίου. Τώρα , έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ακόμη σχέδιο , αυτό της ανατροπής της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ , αλλά ταυτόχρονα προκαλεί τρόμο η πρόθεσή της να διαλύσει τις ισορροπίες και τα δημοκρατικά κεκτημένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεδηλωμένη πρόθεση της ΝΔ είναι  ο νέος εκλογικός νόμος, να δίνει τη δυνατότητα εκλογής δημάρχου με 43%  που θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.  


Με την επίκληση της κυβερνησιμότητας η ΝΔ υπονομεύει τη δημοκρατία. Θέλοντας να βάλει ταυτόχρονα πλαφόν 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων θα αποκλείσει τα μικρά κόμματα από την εκπροσώπηση, στην ουσία όμως αφαιρεί δημοκρατία. Η υπονόμευση της δημοκρατίας είναι μείζον πολιτικό ζήτημα  και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τοπικό θέμα. Η προπαγάνδα περί κυβερνησιμότητας είναι τρισάθλια. Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η ΝΔ είναι η εδραίωση του στόχου που επιδιώκει επί 1,5 χρόνο ως κυβέρνηση, την επιβολή του νεοδεξιού πελατειακού και καθεστωτικού συστήματος.

Το οποίο , πέρα από το γεγονός ότι την καθιστά μόνιμη δύναμη εξουσίας, ενισχύει κάθε είδους τοπικά συμφέροντα που συνδέονται μαζί της δεκαετίες τώρα και την στηρίζουν εκλογικά. Είναι οι εργολάβοι, οι προμηθευτές που κάνουν καρτέλ, μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα που διαμαρτύρονταν και έκαναν φασαρία για την απλή αναλογική γιατί στα δημοτικά συμβούλια υπήρχαν και μικρές μεν, αλλά ισχυρές δημοκρατικές φωνές που επέμειναν να ελέγχουν τους δημάρχους και ήταν απέναντι στα συμφέροντα. Αυτός  είναι ο σοβαρός λόγος , δηλαδή να μην έχουν έλεγχο και όχι η κυβερνησιμότητα. Γιατί ένας δήμαρχος που λειτουργεί με διαφάνεια, με ηθικές αρχές και θέλει να προσφέρει , δεν έχει κανένα  πρόβλημα κυβερνησιμότητας.
       

Αυτοδιοίκηση και διαφθορά


Ο ΣΥΡΙΖΑ , κυρίως μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη, έχει αντιδράσει έντονα και στο θέμα αυτό και γενικότερα στην ανατροπή της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που είχε αποσπάσει θετικά σχόλια από πλήθος δημάρχων και παραγόντων εκ των οποίων αρκετοί ανήκαν στη ΝΔ.
Προκαλεί ωστόσο αίσθηση το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα τηρεί άτονη στάση , ενώ λογικά θα έπρεπε να είχε ξεσηκώσει θύελλα. Δήμαρχοι που μειοψηφούν στον λαό δεν μπορεί να έχουν υπερεξουσίες στα δημοτικά συμβούλια και να αποφασίζουν ανεξέλεγκτοι . Την ίδια αντίληψη έχει η ΝΔ και για τον εκλογικό νόμο που αναδεικνύει την κυβέρνηση και πάλι στο όνομα της κυβερνησιμότητας. Το 40% δίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση , αλλά είναι κυβέρνηση μειοψηφίας στον λαό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να λες ότι εφαρμόζεις το πρόγραμμά σου στο 60% που δεν σε ψήφισε χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα. Απαιτείται σύνθεση, κατανόηση και κοινωνική συνοχή, όπως και αίσθημα δικαίου. Η άποψη ότι η εξαφάνιση των μικρών κομμάτων και των αριστερών θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει την δύναμή του είναι φαντασίωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από συμμάχους μέσα στα δημοτικά συμβούλια, στις Περιφέρειες που αν δεν εκλέγονται δεν θα υπάρχουν. Η δε ενσωμάτωσή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν απίθανη γιατί η εξωκοινοβουλευτική αριστερά διατηρεί αποστάσεις χιλιομέτρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσα στα συμβούλια μπορούν να συνεργαστούν. Αντίθετα η δεξιά δεν έχει τέτοιου είδους προβλήματα και η Χρυσή Αυγή είναι παρελθόν, πέραν του ότι ακόμη και αν εκλεγούν κάποιες μικρές δεξιές παρατάξεις ενσωματώνονται άμεσα.  


Εν κατακλείδι, η ΝΔ εμφορείται από καθεστωτική αντίληψη, παραλλαγή της οποίας κυριάρχησε στην προδικτατορική δεξιά με  τα γνωστά θλιβερά για τη δημοκρατία αποτελέσματα. Τώρα, σε νέες συνθήκες φυσικά, θέλει να κυριαρχήσει με κάθε τρόπο ώστε να αποτρέψει επάνοδο της Αριστεράς στην εξουσία. Αυτό άλλωστε είχε διακηρύξει ο Βορίδης και άλλοι παράγοντες της ΝΔ πριν από τις εκλογές του 2019 και τώρα αυτό κάνει. Μειοψηφία στον λαό, αλλά κυριαρχία και πλήρης έλεγχος στους αρμούς της εξουσίας, στους μηχανισμούς της οικονομίας, συνεργασία με τη σκοτεινή πλευρά της Εκκλησίας και την ακροδεξιά.
Είναι ανάγκη να υπάρξουν αντιδράσεις και αντιστάσεις, γιατί όταν εφαρμοστούν όλα αυτά, η διαφθορά που είναι ήδη παρούσα και ισχυρή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει ανεξέλεγκτη.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο