Τα όσα συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον,  θυμίζουν μέρες του 1933, τότε που οι ναζί έκαψαν το Ραϊχσταγκ, κατηγόρησαν τους αριστερούς, ο Χίτλερ κατέλυσε την δημοκρατία, δίνοντας στον εαυτό του απόλυτες εξουσίες και ανέλαβε την  εξουσία ως δικτάτορας. Ο Τραμπ κάλεσε τους οπαδούς του να διαλύσουν την διαδικασία της επικύρωσης των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, από το Κογκρέσο (Βουλή και Γερουσία) παρουσία και των εκλεκτόρων. Χιλιάδες οπαδοί του Τράμπ περικύκλωσαν μετά το μεσημέρι  (ώρα Αμερικής) της Τετάρτης, το Καπιτώλιο, ορισμένοι σπάζοντας παράθυρα και πόρτες, κατάφεραν να  μπουκάρουν στο κτήριο.  Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα σύσσωμο, όπως και ο αντιπρόεδρος Πενς , εγκατέλειψαν τον Τραμπ, ο οποίος επιμένει ότι δεν έχει χάσει τις εκλογές, αρνούμενος να εγκαταλείψει την εξουσία. Η αυτοκρατορία είναι διχασμένη, κινδυνεύει με μια εμφύλια αντιπαράθεση διαρκείας. 

Η διαδήλωση της 6ης Ιανουαρίου δεν είναι η τελική αντίδραση του Τράμπ πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Έχει καλέσει όλους τους οπαδούς του απ όλη την Αμερική να συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον στις 20 Ιανουαρίου ώστε να ακυρωθεί η ορκωμοσία του Μπάϊντεν. Και βεβαίως ο Τράμπ που ακόμα παραμένει Πρόεδρος  των ΗΠΑ, μπορεί να δώσει  εντολές ακόμα και για πόλεμο. 

Η επίθεση στο Καπιτώλιο, στην καρδιά της υπερδύναμης , επιβεβαιώνει τους φόβους πολλών ότι ο Τράμπ είναι αποφασισμένος να “κάψει” την Ουάσιγκτον , να “κάψει”  την Αυτοκρατορία, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία. 

Οι οπαδοί του Τραμπ, αρνητές του εκλογικού αποτελέσματος, (ακροδεξιοί, συνωμοσιολόγοι, ρατσιστές κλπ) πέτυχαν να διακόψουν την διαδικασία επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Πέτυχαν όμως και κάτι περισσότερο. Να δείξουν πόσο διχασμένηι είναι η Αμερική,  το βάθος της σήψης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μια σημαντική μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου, ανέχτηκαν όλες τις επικίνδυνες ιδιοτροπίες του Τραμπ, την γελοιοποίηση  του θεσμικού αμερικανικού συστήματος. Σήμερα εμβρόντητοι, δηλώνουν οτι δεν πιστεύουν σ  αυτά που βλέπουν. Συνεχίζουν να ζητούν από τον Τραμπ να δώσει αυτός ένα τέλος στην εισβολή στο Καπιτώλιο. Κάτι που τελικά έκανε, καλώ ντας του οπαδούς του να αποχωρήσουν από το Καπιτώλιο. Αρχικώς μάλιστα το υπουργείο Άμυνας είχε αρνηθεί να στείλει  την Εθνική Φρουρά σε βοήθεια στην φρουρά του Καπιτωλίου. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας, η φρουρά του Καπιτωλίου,  η αστυνομία της Ουάσιγκτον, η εθνοφυλακή, οι ειδικές δυνάμεις, περίμεναν εντολές , αμήχανες. Σε μια χώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν για ψύλλου πήδημα, βρέθηκαν μπροστά στο απόλυτο κενό εξουσιοδότησης και εντολών. Γιατί ο ανώτατος άρχοντας που πρέπει να δώσει την εντολή είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (δηλαδή ο Τράμπ) που είναι αυτός που έδωσε την εντολή για την επίθεση στο Καπιτώλιο. Είναι μιμητής του Χίτλερ, είναι αυτός που προκαλεί τις κρίσεις.

Πράγματι ο δρόμος του Μπάϊντεν έως την ορκωμοσία είναι ακόμα πολύ μακρύς. Και αν ακόμα φτάσει εκείνη η ώρα, θα είναι πολλές οι φωτιές που θα πρέπει να σβήσει. 

 

Το κάλεσμα του Τράμπ

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ενώπιον υποστηρικτών του που πανηγύριζαν ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο ο εκλεγμένος πρόεδρος Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

 "Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ", δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που χρηματοδοτήθηκε από εκστρατεία στην περιοχή του πάρκου Ellipse, κοντά στον Λευκό Οίκο, κάτω από έναν ουρανό γεμάτο σύννεφα, ισχυριζόμενος χωρίς αποδείξεις ότι "εκατοντάδες χιλιάδες" άνθρωποι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. "Θα σταματήσουμε την κλοπή", δήλωσε.

"Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως", είπε, πέρα από κάθε πραγματικότητα και παρά την απουσία αποδεικτικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την υπόθεση της εκλογικής απάτης.

Ολοι εναντίον του 

Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εξέχοντες θεσμικοί παράγοντες κατηγορούν τον Τράμπ. 

Πρόκειται για τους Άστον Κάρτερ, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κοέν, Ρόμπερτ Γκέιτς, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Τσακ Χέιγκελ, Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ – με τους δύο τελευταίους να έχουν αποτελέσει μέλη και της κυβέρνησης του νυν προέδρου.

«Ο καθένας από εμάς έχει δώσει όρκο να στηρίξει και να υπερασπίζεται το σύνταγμα εναντίον όλων των εχθρών, εξωτερικών και εσωτερικών. Δεν έχουν ορκιστεί σε κανένα άτομο ή κόμμα. Οι αμερικανικές εκλογές και η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας μας», σημειώνουν ανάμεσα στα άλλα.

Και συνεχίζουν, επισείοντας – εμμέσως πλην σαφώς – την απειλή ενός εμφυλίου πολέμου: «Με μία και μοναδική και τραγική εξαίρεση, η οποία κόστισε τη ζωή περισσότερων Αμερικανών από όλους τους άλλους πολέμους μαζί (αναφέρονται στον Εμφύλιο που ακολούθησε την ορκωμοσία του Αβραάμ Λίνκολν το 1860), οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μια αδιάρρηκτη παράδοση τέτοιων μεταβιβάσεων από το 1789, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έγιναν σε περιόδους μεγάλης πόλωσης, πολέμων, επιδημιών και οικονομικής ύφεσης. Αυτή η χρονιά δεν θα πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση».

Οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν παράλληλα: «Οι εκλογές έγιναν. Οι επανακαταμετρήσεις και οι ενστάσεις ολοκληρώθηκαν. Οι προσφυγές εξετάστηκαν από τα δικαστήρια. Οι κυβερνήτες έχουν επικυρώσει τα αποτελέσματα. Και το κολέγιο των εκλεκτόρων έχει ψηφίσει. Η ώρα της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων έχει παρέλθει – έχει φτάσει η ώρα της επίσημης καταμέτρησης των ψήφων του κολεγίου των εκλεκτόρων, όπως προβλέπει το σύνταγμά μας».

Ξεκαθαρίζουν, επίσης, πως «κάθε προσπάθεια ανάμιξης των ενόπλων δυνάμεων στην επίλυση εκλογικών διαφορών θα μας οδηγούσε σε επικίνδυνες, άνομες και αντισυνταγματικές ατραπούς. Πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που κατευθύνουν ή εκτελούν τέτοιες ενέργειες θα λογοδοτήσουν, ενδεχομένως και να αντιμετωπίζουν ποινές για εγκληματική δράση για τις σοβαρότατες συνέπειες που έχουν οι ενέργειές τους στη δημοκρατία μας».

Δεν θα συνιστούσε υπερβολή η διαπίστωση ότι η τελευταία φάση αποτελεί μια απειλή ακόμη και απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μοιάζει να μην έχει αποδεχθεί ακόμη την ήττα του και να εξετάζει κάθε σενάριο – ακόμη και τα πιο ακραία – για να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. Έχοντας, μάλιστα, τη βοήθεια και τουλάχιστον 12 υπερ-συντηρητικών γερουσιαστών, υπό την καθοδήγηση του Τεντ Κρουζ.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες ενδέχεται να αποδειχθούν κρίσιμες για τις ΗΠΑ.

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο