Σημεία και τέρατα, εντός και εκτός βουλής. Λογοκρισία, στραγγαλισμός της ελευθερίας του λόγου, της δημοσιογραφικής άποψης, του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται όλο και πιο επιθετική. Ενώ ισχύει και εφαρμόζεται στο ακέραιο το δόγμα Νόμος και Τάξη με υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, η δημοκρατία πολιορκείται στα ΜΜΕ των ολιγαρχών. Σάλος εξάλλου,  προκλήθηκε στη βουλή από την απόφαση της πλειοψηφίας να αρθεί η ασυλία της βουλευτού του ΜέΡΑ25  Αγγελικής Αδαμοπούλου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη. Όπως παρατηρεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος, νομικός ο ίδιος, οι δυο αιτήσεις για άρση της ασυλίας των βουλευτών εισάγονται αντίθετα με τον κανονισμό και το Σύνταγμα. Δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα,  αλλά εντάσσονται σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της ζωής της χώρας.



Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση είδαμε να κινείται διαδικασία προκαταρκτικής έρευνας κατά αρχηγών κομμάτων: του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΓΓ του ΚΚΕ και του Προέδρου του Μερα25 για συμμετοχή τους στις τιμητικές εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου.
Ως προς τα ΜΜΕ, έχει ήδη καταγραφεί  πακτωλός χρήματος, φίμωση των δημοσιογράφων, απολύσεις, απειλές και εκβιασμοί και υποταγή στην άποψη και τα συμφέροντα των εκδοτών που όμως είναι σε πλήρη στοίχιση με την κυβέρνηση. Η νέα απολυταρχία οικοδομείται εδώ και 1,5 χρόνο με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκτελεστές το Επιτελικό Κράτος και τους ολιγάρχες.


Το σχέδιο είχε εκπονηθεί πριν από τις εκλογές όταν το λεγόμενο αντι –ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μετέφερε το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης …στη Βενεζουέλα και  στην Κύπρο ενώ η συκοφαντία και η διαστρέβλωση γεγονότων πήραν ρυθμό χιονοστιβάδας. Η ΝΔ, το κόμμα υπεράκτιων κεφαλαίων, των μεγαλοιδιοκτητών, των δανειοληπτών και της γκρίζας επικοινωνίας ελέγχοντας τους αρμούς της εξουσίας είναι πάντα στον αφρό. Ακόμη και οι δημοσιογράφοι που τους υπηρετούν πιστά δεν ξεφεύγουν από τον απόλυτο έλεγχο που θέλουν να επιβάλλουν. Αυτά συμβαίνουν όταν οι δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν πολιτικό ρόλο για λογαριασμό των αφεντικών τους εγκαταλείποντας κανόνες και καθήκοντα .


Η εικόνα των ΜΜΕ είναι αποκαρδιωτική έτσι κι αλλιώς. Στα ΜΜΕ συμπυκνώνεται η εικόνα του κατσαπλιάδικου ελληνικού καπιταλισμού. Χωρίς παιδεία, χωρίς κανόνες, χωρίς αίσθηση καθήκοντος, χωρίς πίστη στο Σύνταγμα της χώρας και στους κανόνες της δημοκρατίας, έχουν προσαρμόσει στο δικό τους επίπεδο τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό που εκπέμπεται συνήθως, με τις αυτονόητες εξαιρέσεις φυσικά,  είναι η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής και της δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές ακόμη και στο κόμμα που κυβερνά, στους δημοσιογράφους που ταυτίζονται μαζί του.  Η κρίση αξιοπιστίας των ΜΜΕ είναι τεράστια, αλλά τα συμφέροντα υπερβαίνουν την κοινωνική κριτική και την αντίσταση.


Είναι άλλο πράγμα ένας δημοσιογράφος να έχει ταυτότητα, γνώμη και να την υποστηρίζει, ακόμη και με πάθος, και άλλο πράγμα να γίνεται στρατιώτης συμφερόντων. Στην Ελλάδα υπήρξαν πολλοί συντηρητικοί δημοσιογράφοι με γνώση και παιδεία αλλά και με κοινωνική ευαισθησία που οι εργοδότες τους τούς σέβονταν και δεν τους ήταν εύκολο να τους απολύσουν. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά . Μια νέα τάξη δημοσιογράφων και εκδοτών κυριαρχεί σε έναν πυλώνα εξουσίας όπως είναι τα ΜΜΕ και δεν διστάζουν να «δολοφονήσουν» χαρακτήρες, να απολύσουν χωρίς ενοχές, να δικάσουν και να καταδικάσουν  και κυρίως να είναι εντεταλμένοι. Το non paper που είχε δημοσιευθεί κατά λάθος πριν από λίγο καιρό με εντολές του Μαξίμου «χτυπάμε τον Τσίπρα» και άλλα ευτράπελα και ήταν αυτούσιο είναι ένα μόνο παράδειγμα για το πώς λειτουργεί ο τομέας της ενημέρωσης.  
Τώρα εμφανίζονται τριγμοί σε αυτό το σύστημα παρά τα εκατομμύρια , τις απολύσεις , τον έλεγχο των πληροφοριών και τον στραγγαλισμό της ελευθερίας του Τύπου από την κυβέρνηση. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, όπως και δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα.
Είναι μια άβολη κατάσταση για κάθε δημοσιογράφο που κρίνει τέτοιου είδους καταστάσεις , αλλά το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο και κρίνονται πολλά περισσότερα από τα πρόσωπα.
Είναι λοιπόν μια διολίσθηση προς τον απολυταρχισμό. Είναι ένα σχέδιο της ΝΔ με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό και οι επιπτώσεις στην λειτουργία της δημοκρατίας είναι εμφανής.  .

       

Εισαγγελείς στη βουλή



Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας  στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση της ασυλίας των βουλευτών Παύλου Πολάκη και Αγγελικής Αδαμοπούλου  στις 16 Δεκεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η  περίπτωση της κ. Αδαμοπούλου είναι η πιο προκλητική, διότι φαίνεται ότι  η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας θέλει να φιμώσει τον πολιτικό λόγο.  Η περίπτωση του κ. Πολάκη είναι διαφορετική. Δείχνει την προσωπική εκδικητικότητα μιντιαρχών, την οποία την υιοθετεί ως δική της η ΝΔ. Ζητείται να εξετάσει ξανά η Βουλή αίτημα για άρση της ασυλίας που έχει απορρίψει. Τα πραγματικά περιστατικά είναι ίδια.

Για την περίπτωση της κ. Αδαμοπούλου,  είπε  ότι  «είναι πρωτοφανής.  Τι έκανε η κα Αδαμοπούλου; Έκανε μια πολιτική κρίση. Είπε ότι σε διαδηλώσεις που εκτρέπονται του σκοπού τους βλέπουμε αστυνομικούς με πολιτικά να συμμετέχουν στα επεισόδια. Αυτό, αληθές ή μη αληθές, είναι προφανές ότι αποτελεί πολιτική κρίση και δε στρέφεται κατά της τιμής κανενός συγκεκριμένου προσώπου.

 Θα καταθέσω στα πρακτικά πάγια νομολογία που λέει ότι δε στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης συλλογικά κατά ομάδας προσώπων. Αν πει κάποιος πως «όλοι οι δικηγόροι είναι ψεύτες» δε δικαιούται κάθε δικηγόρος να στραφεί εναντίον του για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης…¨».

Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης είπε σε δήλωσή του ότι «είναι αδιανόητο οι αναφορές βουλευτών από το βήμα της Βουλής να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων. Κάτι παρόμοιο δεν συνέβη όχι μόνο κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο αλλά ούτε καν τα χρόνια πριν από τη δικτατορία, όπου είχε ήδη ξεκινήσει η απορρύθμιση της πολιτικής ομαλότητας».
Το ΜέΡΑ 25 χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη επέλεξε την σταδιακή μετατροπή της Ελλάδας σε Κοινοβουλευτική Δικτατορία. Σε δικτατορία που δεν κλείνει τη Βουλή αλλά καταργεί ντε φάκτο τον Κοινοβουλευτισμό ακολουθώντας το μοντέλο Ερντογάν και Ορμπάν το οποίο προβλέπει, ως πρώτο βήμα, την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος ελευθερίας λόγου των βουλευτών».
 Νόμος και Τάξη εντός και εκτός βουλής προσαρμοσμένες σε λογικές της προδικτατορικής Ελλάδας.  Εισαγγελείς εκτός βουλής, εισαγγελείς βουλευτές εντός βουλής. Οι στρατοδίκες λείπουν….

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο