Τι προβλέπει η «εργαλειοθήκη» του ΕΜΣ

Νέο Μνημόνιο και μάλιστα με αυξημένη επιτήρηση  και ελέγχους από την Τρόικα προβλέπει η θεσμοθετημένη «εργαλειοθήκη» του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας όπως αποκαλύπτει το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, αναφερόμενο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν δύο προληπτικές γραμμές πίστωσης  στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης: μία για χώρες που έχουν υγιή οικονομικά και μία για χώρες που  έχουν προβληματική οικονομία. Στην δεύτερη περίπτωση, όπως αυτή της Ελλάδας,  τα χρήματα που δίδονται συνοδεύονται και από όρους, δηλαδή Μνημόνιο.

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία δημοσιεύονται  στο Agence Europe  με τίτλο «Ελλάδα: οι επιλογές και οι προτιμήσεις του Eurogroup για το τέλος του ελληνικού προγράμματος βοήθειας» όπου επισημαίνεται ότι το όραμα του Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής είναι «αυτή να είναι συνετή, βιώσιμη και αξιόπιστη».

Η εργαλειοθήκη

Στο άρθρο σημειώνεται ότι, η «εργαλειοθήκη» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα περιλαμβάνει μια προληπτική γραμμή πίστωσης στα μέτρα της Ελλάδας. 

Εφικτές θεωρούνται δυο προληπτικές γραμμές πίστωσης: η PCCL (Precautionary Conditioned Credit Line) ή η ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). Η γραμμή PCCL προβλέπεται για χώρες με υγιή οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα που πληρούν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια. Οι χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια της γραμμής PCCL έχουν την επιλογή της γραμμής ECCL η οποία θεωρείται περισσότερο δεσμευτική. Οι προληπτικές γραμμές πίστωσης διαρκούν για ένα έτος κάθε φορά, και η ανανέωσή τους γίνεται κάθε έξι μήνες.


Η Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο,  δεν φαίνεται να πληροί όλα τα κριτήρια για τη γραμμή PCCL λόγω του ιστορικού της «προηγούμενου», ήτοι την πρόσβαση στις αγορές με λογικούς όρους. Επιπλέον, θα πρέπει ακόμα να περιμένουμε τις τελευταίες προβλέψεις της τρόικα για το ελληνικό χρέος, δεδομένου ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας, συμπληρώνει το δημοσίευματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat που δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο, το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο 174.9% του ΑΕΠ για το 2013, σε σύγκριση με το 175.1% που είχε υπολογιστεί τον Απρίλιο.

Αυξημένη επιτήρηση!

Η γενική αίσθηση όμως που καταγράφεται στο Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στη γραμμή πίστωσης όταν αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας. Αυτό θα γίνει δύσκολα αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι μια τέτοια γραμμή πίστωσης θα συνοδεύεται από μια συμφωνία που θα προβλέπει τη λήψη «διορθωτικών μέτρων» για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αδυναμιών. Θα προβλέπει επίσης ισχυρότερη επιτήρηση, με τακτικές αποστολές επιτήρησης (θεωρητικά, κάθε τρίμηνο όπως ισχύει και τώρα). Το κόστος της γραμμής πίστωσης συνδέεται με το αν εν τέλει αυτή θα χρησιμοποιηθεί, γιατί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να διατηρήσει ρευστότητα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί. Για το λόγο αυτό, θα υπάρξει χρέωση «προμήθειας» ('commitment fee') καθώς και ένα μικρό περιθώριο ύψους 0.35% για μια προληπτική γραμμή πίστωσης το οποίο θα πληρωθεί ταυτόχρονα με τους τόκους.

H Wall Street Journal έγραψε ότι η ευρωζώνη επιθυμεί τη συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ και πως θα μελετηθεί το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ, παρόμοιας με τη συμφωνία διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη ευχέρεια στην ελληνική κυβέρνηση. Όσον αφορά τα 11 δις ευρώ που είχαν προβλεφθεί για τη στήριξη των τραπεζών και ενδεχομένως επιστραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο τη μείωση του χρέους και τη χρήση τους ως γραμμή πίστωσης, ορισμένοι διερωτώνται αν αυτά επαρκούν.

Τέλος, όσον αφορά την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία. Πριν ζητήσει την αποχώρησή της από το πρόγραμμα βοήθειας, η Ελλάδα πρέπει ουσιαστικά να φτάσει στο τέλος του προγράμματος, σημειώνει το άρθρο. Απομένει ακόμα μια αποστολή επιτήρησης, η άφιξη της οποίας έχει μέχρι σήμερα αναβληθεί λόγω διαφωνιών στο χρονοδιάγραμμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφερθεί στην επιστροφή της τρόικα στις αρχές Νοεμβρίου αλλά στις 31 Οκτωβρίου αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία, λέγοντας πως οι επαφές συνεχίζονται. Η Επιτροπή αναμένει την επίτευξη προόδου όσον αφορά έναν αριθμό μέτρων που πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα.

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.