του Σπύρου Σουρμελίδη


Έπεσε γονατιστή η ελληνική διπλωματία στα «πόδια» των Αμερικανών για να κάνουν μια «μικρή αλλαγή» στο κείμενο της Κοινής Δήλωσης  Ελλάδας-ΗΠΑ (μετά την συνάντηση  Δένδια-Πομπέο), να απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός  «ιστορική Συμφωνία  των Πρεσπών». Έκρυψαν την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Κρύβουν έως σήμερα το περιεχόμενο της Συμφωνίας του Βερολίνου. Έκρυψαν αρχικώς τον διάλογο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Προσπαθούν να κρύψουν την μη στήριξη των διπλωματικών προσπαθειών της  Κύπρου στην ΕΕ. Όπως κρύβουν έως σήμερα τις διαβεβαιώσεις που έδιναν σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών , ότι θα την εφαρμόζουν. Απλώς είχαν (και έχουν) εσωκομματικό πρόβλημα για την υπερψήφιση της. Το θέμα για τη χώρα είναι σήμερα η επιθετικότητα της Τουρκίας. Αλλά για τον Κ. Μητσοτάκη το θέμα είναι η δική του ισορροπία στην ίδια του την παράταξη.  



Φάνηκε ότι ο πανίσχυρος βάσει όλων των δημοσκοπήσεων Κυριάκος Μητσοτάκης  όχι μόνο δεν  είναι πανίσχυρος, δεν είναι καν ισχυρός στο ίδιο του το κόμμα. Διότι ο Α. Σαμαράς, ο Α. Γεωργιάδης, ο Κ. Μπογδάνος , όπως και όλοι οι εκλεγέντες με την ΝΔ ειδικά στην Μακεδονία και στην Βόρεια Ελλάδα, διαμαρτύρονται και απειλούν, αφού δεν θα είχαν μούτρα να εμφανιστούν στο …καφενείο της εκλογικής τους περιφέρειας. Με την στάση τους όμως διαφήμισαν ακόμα περισσότερο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική.
Το αρχικό κείμενο που αναρτήθηκε και στο site του υπουργείου Εξωτερικών, εκεί γύρω στις 11 το πρωί της Δευτέρας, είχε αναφορά  στην «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών».   Λίγο αργότερα ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην «ιστορική συμφωνία» . Και αφού η «προδοτική» συμφωνία έγινε «ιστορική» , κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στην Βουλή τις Συμφωνίες Συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία και να τις ψηφίσουν και οι 158 βουλευτές της συμπολίτευσης.  Ψήφοι που θα ισοδυναμούν, με 158 συγνώμες. Μετά από  την ομιλία Τσίπρα στη ΝΔ έγινε χαμός. Η κοινοβουλευτική ομάδα αναστατώθηκε και έτσι οι συνεργάτες του Ν. Δένδια έπρεπε να ρίξουν τα μούτρα τους και να παρακαλέσουν για την ..διόρθωση. Έτσι στις 4 περίπου το απόγευμα της ίδιας μέρας, αναρτήθηκε το διορθωμένο κείμενο με αναφορά στην «Συμφωνία των Πρεσπών» αλλά χωρίς τον χαρακτηρισμό «ιστορική.

Η συνεπής εφαρμογή και το κρυφτούλι

Και έτσι όμως μετά την αλλαγή, τι διαβάζουμε στο κείμενο; «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επακόλουθη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη».
Η  ουσία λοιπόν παραμένει. Η Συμφωνία είναι και για την σημερινή κυβέρνηση η βάση της βαλκανικής πολιτικής της χώρας. Επιπλέον η χώρα (και η κυβέρνηση της ΝΔ) θα συνεχίζουν να εργάζονται για «την συνεπή εφαρμογή» της.  Κι αυτό δεν μπορεί πλέον να το κρύψει ο Κ. Μητσοτάκης. Το είπε ευθέως ο Ζόραν Ζάεφ και το αποδέχεται η κυβέρνηση τώρα και εγγράφως.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί συνεχώς να κρύβεται. Δεν μπορεί να κρύβει τις Συμφωνίες, τις συζητήσεις, τις δεσμεύσεις, ακόμα και τις ίδιες της τι θέσεις. Δεν μπορεί διαρκώς άλλα να λέει έξω και άλλα μέσα. Άλλα να λέει στους ψηφοφόρους και άλλα να υπογράφει.
Η τραγελαφική ιστορία με την Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ, απέδειξε και στον πλέον δύσπιστο ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν πίστευαν αυτά που έλεγαν. Ήθελαν να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Συμφωνία και αυτοί να κερδίσουν τις ψήφους. Και σ αυτό το κρυφτούλι δεν είναι μόνος του ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ. Είναι πρωταγωνιστές όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, πρωτίστως όσοι εμφανίζονται με πύρινους λόγους υπερ των δικαίων της Πατρίδας.




Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία